Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Montaż dolnego sworznia

tommmmm
01-09-11, 17:55
Witam.Przymierzam się niedługo do wymiany dolnych sworzni w ej6.W związku tym mam pytanie czy da radę go wymienić za pomocą młotka i imadła :D oraz czy montaż jego jest dowolny tzn czy trzeba patrzeć na jakieś znaki czy coś?

lukasz-lukasz
01-09-11, 18:02
Jak masz spore i mocne imadlo a nie jakas marketowke to spokojnie da rade. Sworzen nie ma zanych znakow. Tylko nie wbij go do gory nogami :P pamietaj o segerze i odpowiednim dokreceniu dynamometrem i to wszystko

tommmmm
01-09-11, 18:10
Imadełko jest porządne w miarę ;).Do góry nogami byłoby o wiele łatwiej :p Pytam o te znaki bo z tego co pamiętam to górne sworznie miały znaki

reaktor
02-09-11, 01:11
i co zrobiłes remont?

Saiti
02-09-11, 02:11
Da radę :) niby na 555 są oznaczenia jak je wbić, ale wydaje mi się, że zważając na jednolitą jego budowę wewnątrz, producent chciał wyperswadować, że jego sworznie są nadzwyczajne ;D Uważaj również na gumę osłonową, aby jej nie rozerwać, bo sworzeń szybko się wysypie. Wchodzi stosunkowo ciężko, ale tak właśnie ma siedzieć. Uderzaj przez nakrętkę na tyle dużą, aby opierała się na metalowym ringu, nie dotykała plastiku w środku.

lukasz-lukasz
02-09-11, 08:35
Dolny sworzen 555 nie ma zadnych oznaczen:) i o jakim plastiku mowa?

bednar_ek35
02-09-11, 09:09
To raczej nie plastik a zaślepka z blachy na górze sworznia,poprostu jak będziesz go wbijał to użyj odpowiedniej wielkości nasadki(ja tak robiłem)aby opierała sie na rantach sworznia a broń boże żebyś nie tłukł w sworzeń na pałe młotkiem:)Bo możesz pogiąć tą właśnie zaślepke i uszkodzić sworzeń w środku.

Saiti
02-09-11, 11:07
Kurczę, wczoraj wyrzucałem pudełko po tym sworzniu. Było tam oznaczone, jak ma być on wbity, w takiej niby-instrukcji. Może to i nie plastik, tylko blacha, w każdym razie ta czarna zaślepka w środku musi być nietknięta, bijesz tylko bo srebrnej krawędzi :)

lukasz-lukasz
02-09-11, 13:58
Tak dla potomnosci to ta instrukcja jest taka sama dla sworznia gornego i dolnego i to gorny trzeba wbic zgodnie z oznaczeniem a dolny obojetnie jak bo nie ma oznaczenia.

Nemereth
05-09-11, 15:57
Kurczę, wczoraj wyrzucałem pudełko po tym sworzniu. Było tam oznaczone, jak ma być on wbity, w takiej niby-instrukcji. Może to i nie plastik, tylko blacha, w każdym razie ta czarna zaślepka w środku musi być nietknięta, bijesz tylko bo srebrnej krawędz

Potrzebujesz tą ulotkę?
Został mi sworzeń w nadmiarze produkcji 555. Jak potrzebujecie jeszcze to zrobię fotke.