PDA

Zobacz pełną wersję : Pada akumulator w Civicu Pomocy!!!!!

jdm25
01-09-11, 10:22
Witam mam takie pytanie. Już kilka razy zdarzyło mi się że nie jeździłem samochodem przez kilka dni (5-7) i przychodzę do auta chce odpalić a akumulator jest rozładowany. Czy ktoś ma podobne problemy albo wie jak temu zaradzić? Dodam że nie mam żadnego alarmu ani centralnego zamka i nic innego co mogło by pobierać prąd z akumulatora.

Yotomeczek86
01-09-11, 10:51
Miernik w dłoń i sprawdź pobór prądu bez przekręcania kluczykiem itp. Wypinasz kleme + i między klemę a akku wpinasz aperomierz/multimetr. Sprawdź potem prąd ładowania. Podłącz klemę. Odpal silnik, i sprawdź miernikiem na klemach ile jest V. Jak powyżej 13-14V to ok. Jak poniżej, to masz alternator do regenracji/wymiany. Na koniec naładuj akumulator prostownikiem. Jak nie pomoże, kup nowy.

BYŁO ! Wystarczy ruszyć trochę tyłkiem i poszukać...

jdm25
14-09-11, 00:17
Ok. Dzieki tak zrobie tylko najpierw musze sobie zalatwic amperomierz. Jeszcze raz dzieki wielkie.

dzelos
14-09-11, 13:53
Witam. Ja mam podobny problem jak auto postoi troche. Nie mialem tak dopóki nie zalozylem zegarów indiglo od momana. Czy to tez moze miec wpływ na rozladowanie akumulatora który nie mam nawet roku ?

kenny
14-09-11, 15:05
Czy to tez moze miec wpływ na rozladowanie akumulatora który nie mam nawet roku ?

możliwe jeśli podłączyłeś pod stały +

dzelos
14-09-11, 15:49
a gdzie poszukac wlasciwego +??

Maskunt
14-09-11, 16:22
W skrzynce bezpieczników, w zapalniczce i dowolnym innym "czymś" na prąd, które działa dopiero po przekręceniu kluczyka.

dzelos
15-09-11, 13:07
Dzieki wielkie

dzelos
22-09-11, 14:41
Niestety problem nie zniknoł mimo iż zegary zostały podłaczone zupełnie inaczej

Son - Goku
22-09-11, 14:51
zauważyłem,że kilka osób ma ten problem, ale żadnego rozwiązania.

To nie alternator, ani żadne z naszych modów. . .

Od kupna mam ten problem i nie umiem go wyleczyć.

Pada po 4-5 dniach postoju.

A słuchania muzyki bez silnika działa tylko na 15 min i potem ciężko odpalić autko.

Aku juz rok ma.

pawulon_
26-09-11, 13:39
chyba raczej tylko rok

Feniks333
29-09-11, 21:23
To może aku jest trefny albo nawalił. Podjedź do jakiegoś serwisu zajmującego się akumulatorami niech Ci go sprawdzą.

kyzer
01-10-11, 22:30
Przede wszystkim mierzymy tak jak kolega wcześniej wspomniał pobór prądu na wyłączonych odbiornikach.
Jeżeli wyjdzie,że jakiś tam prąd płynie i zaniepokoi nas jego "wielkość" śmigamy do kabiny i po kolei wypinamy bezpieczniki szukając po wyjęciu którego zniknie nam ten pobór.
Dalej zajmujemy się już tylko tym obwodem.

Kubuniek
07-10-11, 22:48
I prąd mierzymy przez jakiś odbiornik, inaczej amperomierz niczego nie pokaże a pomiar może spalić urządzenie pomiarowe.
Może sprawdź poziom elektrolitu w aku. To niemożliwe aby aku wywalił się po 15 minutach słuchania radia. No chyba, że masz 2 tuby i nie wiadomo jaki wzmacniacz. Jeśli poziom elektrolitu jest ok, a na takim aku jeździłeś to jest duże prawdopodobieństwo, że masz zwarcie na celach. Wtedy parę dni postoju i kilkunastominutowe słuchanie muzyki skutecznie załatwiają sprawę uruchomienia pojazdu.

Pozdrawiam

jdm25
14-10-11, 09:38
kupiłem nowy aku i po temacie.

Son - Goku
16-10-11, 13:11
kupiłem nowy aku i po temacie.

Jaki kupiłeś??

Czy juz po tych 4-5 dniach uśpienia auta, odpala Ci ??

jdm25
22-10-11, 09:52
ostatnio odpaliło nawet po 10 dniach kupiłem akumulator centra