PDA

Zobacz pełną wersję : szybkie pytanie, śruba mocująca amortyzator do wahacza eg4, da się ją zastąpic inną??

dovii
30-08-11, 23:41
Witam, chciałem zapytac tych co już tak robili..
przymierzam sie do wymiany amorów a slyszalem, że często śruby mocujące do wahaczy się ukręcają, pytanie, czy da się seryjną śrubę zastąpic jakąś inną kupioną w obi czy castoramie?? chodzi mi tu o średnice, wytrzymałośc i długośc śruby - jakie powinny byc ?? dodam tylko ze z checia kupilbym nowe oem śruby w aso, ale mam do najbliszego pewnie ze 100km bo na moim wydupiu nie ma takich rarytasów:)
p.s. prosze o wymiary śrub do przednich i tylnych amortyzatorów, to pilne , pozdrawiam Dominik

kenny
31-08-11, 00:22
Jeśli dawno nie były ruszane to na 80% się urwą. Zapiekają się głównie w tulei wahacza, więc przygotuj się na ew wymianę również tulei od amorów. Na wszelki wypadek kup sobie jakieś NKK, cz JC (po taniości) najwyżej Ci zostaną. Jeśli urwiesz śrubę NAWET NIE MYŚL o zastępowaniu jej tymi plastelinowymi z marketu. W zawieszeniu masz śruby klasy 10,9- są to śruby utwardzane. Co do długości to zerknij pod auto i sobie zmierz. Z tego pamiętam to są z drobnozwojnym gwintem. Najlepiej jak podjedziesz na jakiś szrot i tam dobierzesz z garść czy dwie w cenie złomu. W ASO jedna śruba to koszt ok 13 zł.

dovii
31-08-11, 20:57
dzieki kolego za rady:) wpadłem na taki trochę niecny pomysł.. mianowicie, pojade do mechanika zlecę wymianę tulei amortyzatorów, tuleje bedą nowe, a ze śrubami niech oni się męczą, jeśli urwą to wstawią nowe ;D a po powrocie do domu zmienie sobie amorki sam :D

Gorliś
31-08-11, 21:33
Na Twoim miejscu nie polegal bym na robocie mechanikow.
Kiedys z braku narzedzi (glownie sciagaczy), pojechalem zmienic sprezyny wlasnie do jakiegos warsztatu.
Jednak juz po wyjezdzie stamtad czulem ze z samochodem jest cos nie tak. Wylany byl amortyzator, przypuszczam ze przy cieciu zapieczonej sruby przegrzali amortyzator przez co wylal. Tuleja i sruba byly wymienione na nowe, owszem.
Ale sruba byla klasy 5.8. Tak jak napisal wczesniej kenny, takie sruby nie powinny byc stosowane w zawieszeniu!

Budziniak
31-08-11, 23:45
5.8 ??? to jak oni dokręcili ten amortyzator. to przecież płaskim kluczem urwiesz łeb śruby bez większego wysiłku :/

Gorliś
01-09-11, 00:03
Nie wiem, mam ja do dzis na pamiatke:P
Od tamtego czasu w hamulcach i zawieszeniu grzebie sam. Przynajmniej wiem jak mam zrobione i nie musze po nikim sprawdzac czy jest ok.

kenny
03-09-11, 23:59
Nie każdy mechanik jest partaczem, tak samo jak nie każdy mechanik jest cudotwórcą. Pomysł dovii jest jak najbardziej ok.