Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ustawienie zapłonu b16a2

patologg
29-08-11, 18:17
Witam,dzisiaj usiłowałem ustawić zapłon w mojej Hanuli... Według instrukcji serwisowej na kole pasowym powinny być dwa znaki,biały i czerwony a u mnie jest tylko biały o co chodzi?? Ustawiłem tak że szczerbinka na obudowie rozrządu jest idealnie na przeciwko białego znaku,dobrze??!!

kazik2_h9w3
29-08-11, 19:25
Nie wiem jak w B serii ale u mnie w D serii właśnie tak to wygląda
Więc myślę że dobrze

patologg
29-08-11, 19:49
A manual pokazuje 2 znaki na kole pasowym,czerwony i biały

lar
29-08-11, 20:05
jeżeli ustawiłeś na lampie stopnie kąta wyprzedzenia zapłonu (dla B serii chyba 12*) i podczas oświetlania biały znak zatrzymał sie na muszce obudowy rozrządu to jest ustawiony dobrze, ale jeżeli lampa jest bez regulacji stopni (czyli na 0) to podczas oświetlania czerwony znak powinien zatrzymać sie na muszce, nie biały. Wniosek taki ze jeżeli nie masz czerwonego znaku na kole pasowym to potrzebna ci lampa z możliwością ustawiania na niej kąta...

jasiek09
29-08-11, 20:10
EDIT. tak jak pisze wyżej, jeden znak od rozrządu a drugi od zapłonu.

patologg
29-08-11, 21:30
Nie mam regulacji na lampie,czyli nic nia nie zdzialam?? :/

jasiek09
29-08-11, 21:41
Zdziałasz zdziałasz, jak biały znak to GMP a nie masz lampy z regulacją kąta to na pasowym odmierzasz od niego potrzebną wartość stopni (bodajże 16) robisz znak markerem i później celujesz w niego lampą.
Swoją drogą auto jeździ na zapłonie na biały znak ?Najlepiej sprawdź najpierw czy biały znak to na pewno GMP w twoim wypadku

patologg
29-08-11, 21:46
Jeździ i to calkiem dobrze,wczesniej mialem bardzo przyspieszony zapłon i też jeździło

patologg
30-08-11, 14:05
Więc tak,pożyczyłem lampe z możliwością ustawienia konta wyp. zapłonu ustawiłem 16 stopni i znak wypada na dole koła...żeby zbliżył sie do muszki na rozrzadzie trzeba go na maksa opóźnić... Jakieś pomysły ?? :(

patologg
30-08-11, 20:01
Ehh nikt mi nie umie pomóc... Orientuje sie ktos czy na kole pasowym jest klin??

jasiek09
30-08-11, 20:27
Powinien być chyba że ktoś go nie włożył.

Ehh nikt mi nie umie pomóc Pisałem Ci co trzeba zrobic

Furious
30-08-11, 20:32
Co tu za głupoty są wypisywane... owszem kąt wyprzedzenia zapłonu na wolnych jest 16st ale to jest kąt pomiedzy znakiem GMP na kole pasowym na znakiem zapłonu. To nie jest wartość na która ustawiamy lampe!!!
Zapłon ustawiamy lampą, ale jesli takowa ma regulacje to powinna być ustawione na 0!!!
Jeśli regulacja aparatu nie starcza aby ustawić poprawnie zapłon to:
1. rozrząd jest źle ustawiony
2. koło pasowe nie ma klina

lukasz-lukasz
30-08-11, 21:18
To ja jeszcze dodam że przed ustawianiem zapłonu zwieramy złącze od samo diagnostyki :)

patologg
30-08-11, 21:50
Wiem wiem,ale właściwie po co sie to robi??

lukasz-lukasz
30-08-11, 22:41
wg mojej niepotwierdzonej wiedzy po to aby ecu nie korygowało kąta wyp. zapłonu

Furious
31-08-11, 00:05
dokładnie..

patologg
31-08-11, 08:43
Rozrząd na bank jest dobrze ustawiony :D Zostaje klin,dzisiaj to sprawdze i napisze co i jak.Dzieki za podpowiedzi

lar
31-08-11, 09:09
Co tu za głupoty są wypisywane... owszem kąt wyprzedzenia zapłonu na wolnych jest 16st ale to jest kąt pomiedzy znakiem GMP na kole pasowym na znakiem zapłonu. To nie jest wartość na która ustawiamy lampe!!!
Zapłon ustawiamy lampą, ale jesli takowa ma regulacje to powinna być ustawione na 0!!!

czyli podsumowując, lampa na 0* i czerwony znak ma sie zatrzymać na muszce? wtedy zapłon jest ustawiony idealnie?

http://img196.imageshack.us/img196/4347/zaponcivic.th.png (http://imageshack.us/photo/my-images/196/zaponcivic.png/)

patologg
31-08-11, 09:17
Czerwony jak czerwony,u mnie one dawno kolory stracily. Jak pokrecisz kolem to widac bardzo dobrze nacięcia i ''czerwony'' to jest ten środkowy w tych trzech nacieciach obok siebie,2 cm w prawo masz GMP

Furious
31-08-11, 10:20
kolorów to nigdy nie ma, masz ustawiać na 3 nacięcie obok siebie

lar
31-08-11, 10:40
gadaj zdrów... u mnie jest tak jak powinno być czyli 3 nacięcia, środkowe czerwone i za 2cm znowu 3 lub 2 nacięcia i jedno białe.
edit tu jeszcze temat który duzo wyjaśnia http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?102582-Jak-ma-by%E6-poprawnie-ustawiony-zap%B3on-w-D13B7-lub-D13B2

Furious
31-08-11, 11:41
Sam gadaj zdrów.. zawsze są 3 nacięcia zapłonu i jedno jedyne GMP.

patologg
31-08-11, 19:59
Dobra,odkręciłem koło pasowe i jakis idiota nie wsadził tam kiedyś klina... Tylko jeszcze jedno pytanie,wcześniej wydawało mi się że znak na obudowie rozrządu to ten punkcik w kółeczku ale znaki mi nie doszły nawet do tego miejsca więc ustawiłem na taką długą wypukłą kreske która jest bardziej w strone zderzaka...mam nadzieje że dobrze... ma ktoś może foto tego znaku na obudowie rozrządu?? Chce byc pewny w 100 % że wszystko bangla :)

patologg
01-09-11, 10:51
Dobra to niech ktos mi powie chociaż czy znak na rozrządzie to ta długa kreska czy małe kółeczko,prosze o opinie osob ktore robily to juz pare razy a nie znaja temat czysto teoretycznie. Chce mieć 10000% pewności że mam idealnie ustawiony zapłon :D

Furious
01-09-11, 11:01
kreska

patologg
01-09-11, 22:31
FURIOUS wielkie dzięki za podpowiedzi,serwisówka wprowadza w duży błąd jeśli chodzi o znak na rozrządzie bo w realu wygląda zupełnie inaczej niż na foto,wszystko bangla i jest git.Klin podpasował z wału od chińskiego skutera 4T jak by ktoś szukał ;) A tak wogóle po ustawieniu zapłonu trzeba robić reset kompa?? Ja zrobiłem dla świętego spokoju :D Mam nadzieje że temat się komuś przyda

lukasz-lukasz
01-09-11, 22:50
Reset komputera to pic na wode. Internetowa legenda nie potwierdzona zadnymi instrukcjami serwisowymi. :)

maras83
25-10-11, 19:12
Z tego co wieem kolego to jest klin ja ostatno wymieniałem koło pasowe w swojej i grubo sie zdziwiłem nie było klina a na klej w klejone było a miejsce na klin jest wiec na pweno u ciebie tez jest

Powinienes to sprawdzic bo moze byc tak jak umnie klina dorobiłem nowe koło kupiłem ale nie czaje ja k mam u siebie zapłpn ustawic