Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przelozenie gratow z innej Hondy.

f0th
29-08-11, 05:04
Witam.Mam okazje kupic Honde Civic 1.6 Vtec(D16 W3) z 1998.Ma ona full wypas. I zastanawia mnie co moge przezucic z niej do swojej ( MA8 d14a2 96rok) oprocz siedzen w skorze i klimatyzacji.Jakies porady co pasuje co nie. Bylbym bardzo wdzieczny.Dzieki z gory za Odpowiedz. f0th.

ps. ten samochod jest ogolnie tylko na szrot jest caly poobijany i moge go zdobyc za bezcen.

darp4
29-08-11, 11:21
Wsystko. Ale czy d16w3 to napewno vtec?

limit3d
29-08-11, 11:30
Jednostka D16W3 nie ma VTEC-a :)

Starstruck
29-08-11, 12:31
Może D16W4? Ale chyba w 1998 nie było jeszcze w angielkach tego silnika.

MikeFoto
29-08-11, 15:16
Z wnętrza będzie pasować wszystko Plug&Play.

f0th
29-08-11, 16:32
Czesc.Dzieki za odpowiedz.A z zewnatrz swiatla tylnie i spojler. Cos z silnika ? Karoserii ?Moze cos warto przelozyc lub nie. Dzis sie dowiedzialem ze Hania ma w sobie cale car audio Alpine :)

Cloud
29-08-11, 16:55
jeśli wolisz poliftowe światła to jak najbardziej przypasują, spoiler także, generalnie dobrze by było jakbyś wrzucił foto tego dawcy to by się oceniło. no i kwestia tego jak daleko chcesz się posunąć i jak z kasą wyglądasz , jeśli to d16 to nawet jak bez vitka będzie lepsze niż twoje obecne d14, a za czas jakiś mógłbyś wtedy pomyśleć o czapce o vteca jakiegoś i już się robi ciekawie , także kwestia tego co chcesz osiągnąć i jak z kasą stoisz.

jak mozesz to wrzuć jakie foto tego wynalazku do przeszczepu

noctyfer
29-08-11, 17:10
D16W3
non-VTEC
1998–2001 Honda Civic Aerodeck MC1 1.6i LS/SR
116 hp (85 kW)

f0th
30-08-11, 01:03
Witam.Nie chcialbym zmienic silnika poniewaz mieszkam w Angli i tutaj jako Mlody kierowca (21lat) mam wysokie ubezpieczenie.Jako ze mam 1.4 ubezpieczenie mam w miare moich finansow. Co do fotek postaram sie jutro jakies zrobic. Koles ktory chce sie pozbyc tego wynalazku chce poczekac do czasu az mu sie skonczy przeglad i oddac mi go za 200funtow. Myslalem tez nad przeszczepem tylnich elektrycznych szyb. Moze cos z silnika dobre by bylo zeby nieco podniesc moc.

noctyfer
30-08-11, 08:27
Czyli mam rozumieć że w Anglii jest obowiązek zgłaszania zmiany silnika?.

MikeFoto
30-08-11, 09:24
Czyli mam rozumieć że w Anglii jest obowiązek zgłaszania zmiany silnika?.

Wysokość ubezpieczenia w dużym stopniu zależy od pojemności silnika z tego co mi wiadomo.

noctyfer
30-08-11, 13:31
No ok, ale ja zmierzam do tego czy ktoś pod maskę zagląda, czy może poprostu na podstawie dowodu ubezpiecza. Jeśli pierwsza opcja to wiadome że SWAP odpada, ale jeśli druga to w czym problem, w Polsce każdy tak robi.

mateusz.b
30-08-11, 15:22
No tak. W PL silnik jest traktowany jako część zamienna, dlatego nie trzeba zgłaszać swap-a. W GB może być inaczej :)
Ponadto ktoś wcześniej proponował Ci zmianę świateł - nie pamiętam już czy z przodu czy z tyłu - ale przód na pewno nie będzie pasował bez zmiany błotników i nie wiem czy nie całego przodu :)
Pozdrawiam

Starstruck
30-08-11, 15:28
No tak. W PL silnik jest traktowany jako część zamienna, dlatego nie trzeba zgłaszać swap-a. W GB może być inaczej :)
Pozdrawiam

Nie trzeba, jeżeli pojemność jest taka sama. Jak masz D14 i wrzucisz B18 i jakoś wyjdzie, że jednak masz 1.8 i zaliczasz stłuczkę, to na ubezpieczenie bym nie liczył. Takie coś trzeba zgłosić w urzędzie komunikacji, wbijają w dowód (czy zmieniają), w kartę pojazdu, badanie tech i śmigasz. Akurat z tym D14 i D16W3 jest taki plus, że bloki wyglądają identycznie, pokrywy zaworów też, więc tylko znawca się kapnie, że siedzi coś innego albo zdjęcie głowicy :).

f0th
30-08-11, 18:03
Witam. Zmiane silnika musze zglaszac do DVLA (odpowiednik urzedu komunikacji w Polsce). Ubezpieczenie do 1.4 wychodzi mi tanio.Powyzej 1.4 cenny nawet osiagaja 5000 funtow. Jesli po swapie mialbym stluczke to wszytkie szkody ponosze z wlasnej kieszeni. A tak poza tym na kazdym badaniu MOT (przeglad techniczny) sprawdzaja wydzielanie dwutlenku wegla. 1.6 napewno wiecej go wydala niz 1.4 wiec napewno by sie na badaniu kapneli.

PS. Samochod ubezpieczasz tu na podstawie danych z DVLA. Wklepujesz w wycenie ubezpieczenia swoja rejstracje i masz wszytko o swoim samochodzie.