PDA

Zobacz pełną wersję : Kupiłem Hondzie i PORAZKA

Tomaszek
13-04-07, 21:22
Sprowadzilem Hanie z Niemiec wszystko fajnie prtzejechala z tamtad do ojczyzny 1100 Km wszystko ideal w Polsce wymienilem olej, rozrzad i co po dwoch tygodniach jazdy bez ostrej jazdy okazalo sie ze silnik do remontu przy 7 tys idzie siwy dym z wydechu :(:(

skolopendra
13-04-07, 21:28
remoncik ??

krzemo1977
Wcześnej był zalany MOTODOKTOR albo inne gó.... czasem tak sie dzieje(ale żeby Niemiaszki to nie w ich stylu ale.............) :speszony:

tomiek
A jaki silnik bo nie widzę w profilu?
Zazwyczaj "w okolicach odcinki" troche dymi... Ponoć to normalne.

po dwoch tygodniach jazdy bez ostrej jazdy

przy 7 tys
Hę?
To jest raczej "ponad normalną jazdę..."

krzemo1977
13-04-07, 21:30
Chyba że zmieniłeś zalany u niemca mineral na syntetyk :/ (płucze wszystko i więcej ;) )

[ Dodano: Pią 13 Kwi, 2007 ]
Nie 7 000 to nie jest normalna jazda! ! :bicie:

Wally
13-04-07, 22:49
No ale co to za silnik ?? moze jakis b16 lub b18 ?? to wtedy moze sobie piardnac na siwo lub niebiesko

Blend
13-04-07, 22:53
ale żeby Niemiaszki to nie w ich stylu ale.............) :speszony:

Ale za to w stylu turasów których w niemczech jest całkiem sporo.....

punol
13-04-07, 23:40
Ja miałem podobnie ale autko kupione w kraju. Na początku paliło mało oleju. A po kilku tygodniach jak go pokręciłem do czerwonego pola zaczęło łykac ok 2l/ 1000km przy ostrzejszej jeździe...
Też się przeraziłem ale teraz czekam na kolejkę u mechanika. Wymiana pierścionków itp...

Narazie nie sugeruj się dymem przy 7000tyś obr. tylko sprawdzaj ile ci weźnie np na 1000km na podziałce.
Pozdro

Lcfr
14-04-07, 08:07
ani nie wiedomo jaki silnik ma kolega
ani nie wiadomo ile oleju mu bierze
ani nieuzupełnił profilu
;/ ;/

jak w okolicach odcinki "pusci hmurke" to wiadomo, ze nie jest to najzdrowszy silnik ale czego wymagac od nie nowego juz auta (własnie tez nie napisane co to za gen itd)

Tomaszek
16-04-07, 20:44
:( KOledzy pojechalem do mechanika poleconego od znajomego ktory powiedzial ze koles zjadlzeby na Hondach i on wykryl mi ta usterke hmm raczej zajezdzony silnik sprawdzil mojego 1.5 16V na wylot wszystko oki ale jak podkrecil silniczek na czerwona skale obrotomierz to stylu zaslona dymna. Panowie to jakis pech !!!!! Drugi samochod i jakis pech silnik do remonty a 2 mechanirow ja sprawdzalo i mowili ze lux silnik a jednak wyszli=o jaki to super silnik FuC... Samochod naprawde super ale motorek padl :(:(:(:(

Lcfr
16-04-07, 20:52
a ile bierze oleju na 1000km?

to bylaby jakas wymierna ocena....

a z mechanikami jest tak, ze zawsze prawie zalecaja sprzedaz lub generalny remont wszystkiego... a nie oszukujmy sie -nie jest to nowe auto wic cudów nie ma...

grafix
16-04-07, 22:37
obrotomierz to stylu zaslona dymna. Panowie to jakis pech !!!!!

Ziom przegrzac auto w tym rowniez Honde to nie problem, albo poszlo chlodzenie albo byl zalany jakims scierwem albo braklo smarowania ;]

W jakim kolorze jest dymek ?

Skoti
16-04-07, 23:14
ja kupiłem honde. po przegladzie super. po podpieciu pod komputer super. tydzien pozniej. dziwny wyciek plynu chlodzacego co sie pojawil i znikna, uszczelka pod glowica wymieniona. teraz mam cos z obrotami. ale się nie zrażam, juz tyle w nia wsadzilem i nie zaluje.

MartinS
16-04-07, 23:18
to ja już powinienem postawić auto na cegłach gdybym sie przejmował dymieniem przy odcince... :L:

kosiniak
16-04-07, 23:37
dziwny wyciek plynu chlodzacego co sie pojawil i zniknawymieniales rozrzad i pompe?? prawda jest taka panowie ze kupujecie auta i chcecie sie nimi lansowac a nic w nich nie robic, kto z was przy zakupie wymienil wsio co trzeba, rozrzad, pompe, wszytskie plyny i filtry, swiece przewody?? no ilu?? ilu z was pali gume i paluje na zimnym?? to jest samochod jak kazdy inny, czlowiek sie popsuje czemu auto ma sie nie zepsuc??

agent_lol
16-04-07, 23:45
dziwny wyciek plynu chlodzacego co sie pojawil i zniknawymieniales rozrzad i pompe?? prawda jest taka panowie ze kupujecie auta i chcecie sie nimi lansowac a nic w nich nie robic, kto z was przy zakupie wymienil wsio co trzeba, rozrzad, pompe, wszytskie plyny i filtry, swiece przewody?? no ilu?? ilu z was pali gume i paluje na zimnym?? to jest samochod jak kazdy inny, czlowiek sie popsuje czemu auto ma sie nie zepsuc??

ja :P ,oprócz pałowania na zimnym :), ale za to nienażekam na autko :P , wiem że pytanie było retoryczne , ale zawsze fajnie coś odpisac :P

MartinS
16-04-07, 23:48
sprawdz ile tej oliwy bierze i wtedy będzie mozna sie martwic....

ToNZi
16-04-07, 23:49
kto z was przy zakupie wymienil wsio co trzeba, rozrzad, pompe, wszytskie plyny i filtry, swiece przewody?? no ilu??

ja tak zrobiłem :speszony:

ilu z was pali gume i paluje na zimnym?? :ban: :ban:

nie ma się co oszukiwać, po zakupie auta trzeba zrobić trochę rzeczy, wymaga to jakiegoś nakładu finansowego, ale to i tak mały % zakupu całego auta więc nie warto na tym oszczędzać po prostu...

ja to wymieniłem wszystko i co? 0 problemów od ok 15,000km i nie zamierzam zmieniać, bo dbam o nią i ona się odwdzięcza :)

Yakuza
17-04-07, 19:24
to w takim razie niech ktos powie jak mozna uniknac takiej porazki kupijac autko bo sam nie chcialbym sie wpuscic w maliny :agent: odrazu mowie ze czytalem tematy na co warto zwrocic uwage...

ToNZi
17-04-07, 19:30
no ja jechałem z kumplem, który miał hondę, on przejechał się nią ze mną, potem pojechałem do mojego mechanika, ten obejrzał, tragedii nie było więc wziąłem :) a teraz jestem z niej coraz bardziej zadowolony :)))

Jacek.W.
17-04-07, 22:53
wymień uszczelkę pod głowicą

azarro
17-04-07, 23:16
Yakuza cieżko jest stwierdzic dopiero przy uzytkowaniu wychodzą różne rzeczy ja np jak kupiłem swojego civiczka też byłem u mechaników i w serwisie nawet wszystko było si jednak mimo to tradycyjnie wymieniłem rozrzad,płyny i przewody dopiero po jakims czasie zima jak była duza wilgoć moja H dostawała tzw "kangura" byłem w boschu bo kocham to autko i okazało sie że musze kupić kopułke układu zapłonowego oraz paluch jedyne co moge powiedziec na koniec to uważam ze jednak warto zaryzykować i nabyć autko tej marki...polecam. :afro:

Marcel_JG
18-04-07, 00:43
Witam

Pomocy czy mogę jeszcze coś zrobić? Ja kupiłem civika 1,5 tak mi się wydawało. Jest to moja 1 Honda i nic o tym autku nie wiedziałem. Zarejestrowałem się na forum przeczytałem masę postów i wielce się zdziwiłem. Jak się okazało mam pod maską 1,3 :( . Numerów silnika nie sprawdzałem bo nie ma ich w dowodzie. Po numerze nadwozia powinno być 1,5 a silnik z wyglądu 1,3. Taki sam wygląd filtra powietrza jak w 1,3. Przejrzałem na aukcjach internetowych wygląd wszystkich silników i takiego 1,5 nie znalazłem. Troszkę głupie pytanie na koniec, ale czy 1,5 może wyglądać podobnie?

maslom
18-04-07, 01:59
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=25310 tutaj masz zdjecia silnikow

pompek
18-04-07, 10:02
czy 1,5 może wyglądać podobnie?
może... D15B3... tam na zdjęciach go nie ma...

Marcel_JG
18-04-07, 10:03
Wygląda identycznie jak d13 :( ale akumulator ma u góry komory po lewej stronie jak w d15b2. Co zrobić człowiek uczy sie na błędach.

pompek
18-04-07, 10:04
czy 1,5 może wyglądać podobnie?
może... D15B3... tam na zdjęciach go nie ma...

Marcel_JG
18-04-07, 10:19
a jak to sprawdzić (właśnie wychodzę do pracy i będę dopiero o 22 :( )

pompek
18-04-07, 10:33
jak zajrzysz pod maskę to po lewej stronie od kolektora wydechowego (u mnie obok jest kod kreskowy) jest wyryty nr silnika... i wszystko będzie jasne...

[ Dodano: Sro 18 Kwi, 2007 ]
http://img249.imageshack.us/img249/9280/gdzieszukaciq0.jpg

TENCIO
18-04-07, 11:52
a nie jest to czasem czarna 3d??? kumpel kiedys wsiadl prawie na taka mine, bo w dowodzie 1.5 a ktos tam kiedys sobie silnik wymienil i w srodku wlasnie byl d13b2

Afro
18-04-07, 17:22
Piszecie o wymianach oleju itp. Jak nie wiem, jaki olej miałem zalany w momencie zakupu (przebieg 151 tys. km) i chciałbym wymienić teraz olej, to mogę bez obaw wlać półsyntetyk? (już kupiłem Mobil 10w40 więc chyba nie mam wyjścia bo czytałem że taki jest najlepszy). A zakładając, że wcześniej koleś mógł wlewać mineralny to nie wiem jaki będzie tego efekt, tzn. czy mi tez tak nie wydmucha silnika na lewą stronę i nie straci szczelności jak to pisano w tym temacie :)[glow=blue:9344d83b19][/glow:9344d83b19]

azarro
18-04-07, 18:26
Piszecie o wymianach oleju itp. Jak nie wiem, jaki olej miałem zalany w momencie zakupu (przebieg 151 tys. km) i chciałbym wymienić teraz olej, to mogę bez obaw wlać półsyntetyk? (już kupiłem Mobil 10w40 więc chyba nie mam wyjścia bo czytałem że taki jest najlepszy). A zakładając, że wcześniej koleś mógł wlewać mineralny to nie wiem jaki będzie tego efekt, tzn. czy mi tez tak nie wydmucha silnika na lewą stronę i nie straci szczelności jak to pisano w tym temacie :)[glow=blue:4ed2025f24][/glow:4ed2025f24]

men miałem podobny problem na szczeście zobaczyłem że niemiec zalewał go półsyntetykiem pytałem też mechaników i polecali mi własnie półsyntetyk kiedy nie wiem jaki był stosowany wczesniej :) wówczas mówili że obawa ze coś sie stanie jest najmniejsza także mysle ze smiało mozesz nalac tego mobila ja leje np castrol magnatec 10w40.jest si. :brawo: pozdrawiam

Efyr
19-04-07, 14:09
Po przejściu z gorszej jakości na lepszy zalecana jest podobno płukanka, tzn zalanie jakimś tanim olejem tej klasy co docelowy silnika, silnik ma pochodzić chwile i spuścić i wtedy już wymiana na docelowy.
Ma to podobno zliwkidować pozostałości po gorszej klasie oleju z silnika.

Marcel_JG
19-04-07, 21:10
Witam WIELKIE DZIĘKI to jest D15B3 :d a HONDA jest czerwona :)

maslom
20-04-07, 14:09
:) no to ulga powiadasz :)