Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : złe nauczenie komputera

jakub
12-04-07, 13:51
witam
czy jest mozliwe zle nauczenie komputera
podam przyklad:
rozladowal sie calkowicie akumulator (np zostawione swiatla na noc)
rano po naladowaniu odrazu wsiadlem i pojechalem do pracy (nie uczylem kompa nie wiedzialem)
czy on moze byc teraz zle nauczony? :)

prz3mo
12-04-07, 13:55
hheehe.... Ale temat :D

Ale ok.
No wiec, zalecany jest nastepujący sposob "nauczania" - najpierw pozostawienie auta na biegu jałowym az do załączenia sie wentylatora. Wtedy wylaczamy silnik i udajemy sie w trase.. Najpierw w miare spokojnie , potem "podganiamy" auto (po całym zakresie obrotosciomierza)..
Jesli Ty wyruszyles od razu w trase to tez komp sobie wszystko powinien prawidłowo poustawiac... Jesli obroty biegu jałowego sa odpowiednie, auto smiga jak przed odłaczeniem aku to sie nie przejmuj i smigaj.
Jesli nie mozesz spac w nocy, bo gnebi Cie, ze nie "nauczyłes" go według wyzej podanego schematu to wyciagnij odpowiedni bezpiecznik (oznaczony przewaznie BACKUP) na kilkadziesiat sekund i zrob sobie całą procudurę opisaną wyzej :)

jakub
12-04-07, 14:03
dzieki bardzo
bo chyba cos jest nie tak

prz3mo
12-04-07, 14:09
bo chyba cos jest nie tak

"Coś" czyli co konkretnie?

jakub
12-04-07, 14:16
wiesz
jakby mi lekko przebierala na wolnych
i nie wkreca sie tak na wysokie

prz3mo
12-04-07, 14:21
wiesz
jakby mi lekko przebierala na wolnych
i nie wkreca sie tak na wysokie

Aha, sprobuj zrobic całą tą procedurę od nowa tak jak wyzej napisałem - może pomoże.
Pozdrawiam

Civic '99
12-04-07, 16:13
jakub, raczej powinieneś zaczać od przeczyszczenia przepustnicy i silniczka krokowego

narazie temat zostawiam otwarty, zobaczymy jak sie rozwinie,

Matey
12-04-07, 16:22
Wombat i LIO kiedys mowili, ze nie trzeba jechac w trase... Wystarczy tylko na wolnym do zalaczenia sie wentylatora...

mirasek
12-04-07, 17:00
Eee nic mu nie powinno być, ja kiedyś zresetowałem ecu i odrazu w droge, nic mu nie było, jeździł normalnie. A ostatnio to uczyłem go na jałowym 20 minut ale wentylator sie nie włączył, po 25 minutach zwątpiłem i pojechałem na przejażdżke. Dodam że na wskaźniku silnik już po 10-15 minutach pracy na biegu jałowym miał odpowiednią temperature. Może tak sie dziać że dopiero w czasie jazdy wentylator może sie załączyć?

Matey
12-04-07, 17:01
nie, musi sie wlaczyc na postoju. Trwa to od 20 min do 30 min...

prz3mo
12-04-07, 17:23
Wombat i LIO kiedys mowili, ze nie trzeba jechac w trase... Wystarczy tylko na wolnym do zalaczenia sie wentylatora...

No bo i tak predzej czy pozniej sie pojedzie i komp i tak se poustawia jak byc powinno...

jakub
12-04-07, 17:45
czyli zrobie tak
zresetuje kompa
a jak nie pomoze biore sie za przepustnice i krokowy!

TeeS1975
12-04-07, 19:08
czyli zrobie tak
zresetuje kompa
a jak nie pomoze biore sie za przepustnice i krokowy! :up:

emg
12-04-07, 19:11
mnie paliła mniej jak po resecie od razu pojechałem w trasę

jakub
16-04-07, 17:48
no i nic chlopaki
zrestartowalem nauczylem tak jak trzeba i to samo
przepustnica czysciutka!
pozdrawiam

mirasek
17-04-07, 15:22
mnie paliła mniej jak po resecie od razu pojechałem w trasę
Dokładnie, mi po ostatnim resecie też nieco więcej pali niż po pierwszym bez uczenia na postoju :huh:

sipura
22-04-07, 18:31
jezeli chodzi tutaj o civic 5d 95-01 to ecu ma fabryczne nastawy i nie wymaga nauczania ,w hondzie civici od 2001 uczy sie komputer obrotów biegu jałowego poprzez nagrzanie silnika do mom. właczenia wentylatora i pozostawienie go na 10 min na biegu jałowym z wyłaczonymi wszystkimi odb.elektrycznymi oraz kołami na wprost.[glow=red:b330fc4156][/glow:b330fc4156]

mirasek
22-04-07, 23:30
To po cholere każdy uczy kompa po resecie? Coś kręcisz, procedura nauczania dotyczy każdej Hondy z ECU, przynajmniej tak wynika z kilku źródeł, i nie wiem co do tego mają skręcone koła... może chodzi o to żeby nie bawić sie kierą w czasie uczenia bo pompa wspomagania ociąża silnik

czili_wwl
24-04-07, 10:24
koledzy w związku z resetem, czy jeśli odłączę akumulator to też on następuje?? może i głupie pytanie ale proszę o odpwiedź

emg
24-04-07, 10:28
też