Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zestaw Ksenonu a zwykłe klosze pytanie?

Skomar19
24-08-11, 08:22
Witam. Od niedawna stałem się szczęśliwym posiadaczem Hanki V gen:D Chcę zainwestować w nią troszku a na początek chciałby założyć jej ksenony i stąd właśnie moje pytanie. Czy mogę założyć taki o to zestaw: http://moto.allegro.pl/hid-xenon-d2s-4300-6000-8000-xenony-slim-gwarancja-i1765333418.html do moich zwykłych reflektorów gdzie jest normalna żarówka H4. A jeśli chodzi o ksenon to chciałbym oczywiście H4 w barwie 8000K. Jest taka możliwość? i czy wszystko będzie dobrze po podłączeniu takiego zestawu?

rooter666
24-08-11, 09:06
Możliwość jest taka że bedziesz oślepiał innych bo te lampy nie są przystosowane do hid-ów, za takie wstawki zabierają dowód rejestracyjny i bardzo dobrze :D

Kras
24-08-11, 09:09
Doskonaly sposob na zwiesniaczenie auta, dolozyc chinski ksenon za dwie stowy o barwie 8000.

Skomar19
24-08-11, 09:16
To co w takim razie polecacie?

Kras
24-08-11, 10:37
Mocniejsze zarowki. Ewentualnie jesli juz bardzo chcesz ten ksenon to przerobke lampy na soczewke i wtedy. Co prawda to tez nielegal i w razie co dowod tez moze poleciec ale przynajmniej nie bedziesz oslepial...cos w tym stylu: http://hidretrofit.wordpress.com/

Skomar19
24-08-11, 20:58
Jeśli chodzi o mocniejsze żarówki to jakie mi polecisz? I czy zmienią one barwę z tych żółtych na jakąś inną typu bardziej biel lub coś takiego?

Kras
25-08-11, 08:50
Masa jest zarowek +50%, nawet ostatnio ponoc sa takie +80/100% ale nie wiem czy mozna w to wierzyc.
Na pewno barwa swiatla jest w nich bardziej biala...nie jest to nijak ksenon, wiadomo, ale znacznie lepiej niz przy zwyklej zarowce.

Ja swego czasu jezdzilem na osram silverstar i nawet dlugo wytrzymaly. Jak Tobie bardzo zalezy na barwie swiatla to mozesz sprobowac osram cool blue.

Easy
25-08-11, 10:47
Polecam lekturę w Auto Świecie, akurat był tam test żarówek H4. Osobiście jeżdżę na Osramach COOL BLUE.

Skomar19
25-08-11, 23:25
I jak oceniasz osobiście te Osram Cool Blue? Jak wygląda poświt światła? I czy faktycznie jest duża poprawa widoczności na drodze w nocy?

kyzer
26-08-11, 00:56
A lustro w lampie masz w formie? Może zacznij od czyszczenia.

reaktor
26-08-11, 01:54
I jak oceniasz osobiście te Osram Cool Blue? Jak wygląda poświt światła? I czy faktycznie jest duża poprawa widoczności na drodze w nocy?

nie słuchaj tego pieprzenia

żarówki +50 +100 +1234214322 są ch*ja warte i sie szybko przepalają

lampa jest mała i jest nisko
i sam siedzisz nisko i większośc aut świeci ci prosto w oczy i jakoś musisz sobie poradzić z tym sporym kontrastem
sam jeżdze sporo w nocy i powyżej 90 km/h na zwykłych lampach szanse zobaczyć pieszego w porę i jeszcze go wyminąć są małe
więc juz chyba lepiej założyć te xenony niz kogos ********ąć
arugument ze bede komuś swicił prosto w oczy jest gów*iany bo mi kazdy swieci a jakoś nie spowodawałem wypadku
pozatym nigdy tez nikt nie dał mi sygnału że go oślepiam
ostatniom miałem taką gadke z policją i przestawiłem mu taki argument że jakby chociaż jedna osoba i mrugneła że ja oslepiam to bym zdemonotwał i sie zamkneli bo nie mieli argumentów
el skoro nie ma takich przypadków a znaczaco podnosi to sanse przeżycia różnych czubków którzy lubią iśc sordkiem nie oświtlonej dorgi to dlaczego nie
i
a co do bawry to nie wieśniackie 8000k
bo jest ona spor mniej jasna tylko 6000k
albo 4000k

Skomar19
26-08-11, 08:26
No tak to jest racja że siedzi się nisko i to nas oślepiają no i nic przyjemnego to nie jest na dłuższą trasę w nocy..:-/ Teraz sam nie wiem co wybrać chciałbym oczywiście uzyskać lepsze światło no i oczywiście troszkę wyglądu bo zwykłe żarówki są Blee:P A miło byłoby widzieć na drodze coś więcej niż teraz:)

Kras
26-08-11, 08:42
ostatniom miałem taką gadke z policją i przestawiłem mu taki argument że jakby chociaż jedna osoba i mrugneła że ja oslepiam to bym zdemonotwał i sie zamkneli bo nie mieli argumentów

Taaaa, a policjant uwierzyl na slowo, ze nikt Ci nie mrugal i zostawil w spokoju. Jak zauwaza dolozony ksenon to z punktu zabieraja dowod (i maja do tego pelne prawo) wiec mozesz sobie te bajki darowac. Chyba, ze mu w lape dales.

I myslisz ze nie oslepiasz?? Za kazda trasa mijam takich baranow co to wloza chinski ksenon za 200pln i zadowoleni...wala po oczach jak cholera. Klosz do H4 (zwlaszcza tak slabego jak w 5gen.) nie jest przystosowany do tak mocnego zrodla swiatla i sieka nim wszedzie.

Bizkito
26-08-11, 08:54
to chyba masz cos z oczami...jezdze na takim zestawie juz 1,5 roku i miałem mnóstwo kontroli to nie kazano mi wymontowywac xsenonów i nikt mi nie mruga ze go oslepiam czy cos... to te soczewki na kazdej mniejszej dziurce czy wzniesieniu daja po oczach.Tylko że ja mam barwe 4300k wiec całkowicie białe , nie polecam tych 8000 bo to juz przesada.
a co do widocznosci to jest dużo lepsza niz na zwyklych zarówkach.teraz nie wyobrazam sobie jazdy bez nich.

a wyglada to tak :
http://img231.imageshack.us/img231/4103/dsc06781xp.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/231/dsc06781xp.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Skomar19
26-08-11, 08:57
No to Chyba jednak zostanę przy tych żarówkach no bo nie bardzo chciałbym stracić dowód i potem znów wszystko wykładać no i po drugie szkoda kasy żeby kupić włożyć i za jakiś czas wyciągać.

NO bardzo ładnie wygląda:) Bizkito mogłbyś podrzucić jakiś link z np allegro jakie osobiście montowałeś:)

Kras
26-08-11, 08:58
to chyba masz cos z oczami...jezdze na takim zestawie juz 1,5 roku i miałem mnóstwo kontroli to nie kazano mi wymontowywac xsenonów
Szczescie i tyle. Mi zdarzylo sie stac w Warszawie w dwoch korkach spowodowanych akcja przeciw wies-ksenonom...zatrzymywali kazdego na ksenonie i sprawdzali zarowki. Ale widocznie nie wszedzie policja jest taka.

bunkerites
26-08-11, 09:05
co do zarowek...chcesz kozak biale swiatlo to kup Philips Extreme http://allegro.pl/zarowki-philips-h4-x-treme-vision-100-2szt-i1772682326.html
a tu masz tansze zamienniki co wiaze sie z szybszym wypaleniem zarowki ale tez daja swietnie rade http://allegro.pl/zarowki-tungsram-h4-megalight-ultra-90-katowice-i1756790575.html

Bizkito
26-08-11, 09:06
ja to kupiłem od znajomego jest to jeden z pierwszych zestawów xenonów które były dostepne.cos mniej więcej w ten deseń http://allegro.pl./xenon-hid-h4-h7-4300-6000k-ksenon-zarniki-i1786606886.html tylko że wymieniałem żarniki aby długie były tez xenonami.
Kras ja wiem że łapia za to ale do mnie akurat sie nie przyczepili,byc może dlatego że mam białą barwe a nie jakaś niebieską?

Kras
26-08-11, 09:17
No biala barwa na pewno pomaga. Zalozenie sobie 8000K to wystawienie sie samemu na strate dowodu.

Skomar19
26-08-11, 09:30
No to jeśli założę ten zestaw ale nie 8000K a 4000K-4300K to chyba nie powinienem mieć większych problemów w razie kontroli:D A w sumie w mojej okolicy bardzo rzadko panowie policjanci jeżdżą więc myślę że będzie git:)

bunkerites
26-08-11, 10:31
latacie na tanich kseonach a nam w oczy napierdala noca...jak kseon to tylko do soczewek....powinni takie auta odrazu zlomowac!

reaktor
26-08-11, 11:49
Taaaa, a policjant uwierzyl na slowo, ze nikt Ci nie mrugal i zostawil w spokoju. Jak zauwaza dolozony ksenon to z punktu zabieraja dowod (i maja do tego pelne prawo) wiec mozesz sobie te bajki darowac. Chyba, ze mu w lape dales.

I
ze tobie sie nie udaje dogadac to nie znaczy , ze wszyscy tak maja .na 3kontrole zwiazane z xenonami dowod zabrali mi tylko raz ..

Skomar19
29-08-11, 20:43
A mogę kolego wiedzieć jakim powodem ci go zabrano konkretnie? Przez te ksenony?

sebakrakow
29-08-11, 21:06
po pierwsze je*anie po oczach tym "ksenonem" jest zwykłym chamstwem...
po drugie mozesz sobie sobic soczewki - nie masz samopoziomujących lamp ani spryskiwaczy reflektorów
po trzecie - pseudo ksenon na długich w 5genie to objaw debilizmu bo te lampy jak wszyscy wiedzą nie nadają sie do tego
a po czwarte kup sobie kolego dobre żarówki i nie bedziesz mial problemu z psami, przeglądem i innymi uzytkownikami drogi
a po piąte i ostatnie to żarówki są tańsze i mozna sobie kupic jeszcze jakis grat do auta :) byle nie ksenon

Wojtec12345678
29-08-11, 21:14
arugument ze bede komuś swicił prosto w oczy jest gów*iany bo mi kazdy swieci a jakoś nie spowodawałem wypadku

Skora każdy oślepia Ciebie zwykłymi żarówkami to jak Ty oślepiasz innych xenonem w zwykłej lampie ?

Jechałeś kiedyś w nocy w deszczu ? Na pewno tak, wiesz jak to jest jak nic nie widać!!! Teraz jeszcze *******alasz z xenonem w zwykłej lampie ??? Pogratulować tylko :/

Buahahahahah PADŁEM :D:D:D

to te soczewki na kazdej mniejszej dziurce czy wzniesieniu daja po oczach.

Jeżeli są źle ustawione to i owszem, ale jeżeli poprawnie to nie, sam używam xenona o barwie 5000 k ,ale mam chociażby pedalskiego andżelsa+spryskiwacze, i kolego uwierz mi że mam je tak ustawione że nawet na dużych dziurach linia odcięcia światła nie przekroczy 50-60 m, co innego na wiaduktach itd ale to nawet oem xenon oślepi

No to jeśli założę ten zestaw ale nie 8000K a 4000K-4300K to chyba nie powinienem mieć większych problemów w razie kontroli:D A w sumie w mojej okolicy bardzo rzadko panowie policjanci jeżdżą więc myślę że będzie git:)

Kolego nie kombinuj jak koń pod górę tylko ładuj normalne lepsze żarówy, lub CHOCIAŻBY andżelsa

Skomar19
30-08-11, 15:49
No i zakupiłem żarówki jednak:) Zrezygnowałem z tych xenonów a kupiłem żarówki Osram Cool Blue (4000K) Tak na nich pisze:) Polatam dziś na nich trochę jak się ściemni i dam znać co i jak:)

sebakrakow
30-08-11, 16:32
:) dobry wybór :)

Skomar19
30-08-11, 17:34
no mam taką nadzieje troszku zrobi się ciemno to lecę troszku polatać i przetestować żarówy:)

Yotomeczek86
30-08-11, 17:34
Jakie się żarówki nie wsadzi do V gen, to i tak gówno widać ;) Warto kupić Clear Blacki sobie do tego zwykłe dobre żarówki i różnica jest spora :) Lampy OEM są marne niestety

spychu
30-08-11, 17:45
Wszystkie dyskusje mega a żaden szpec nie wpadł na pomysł, żeby napisać koledze, że ten zestaw z D2Sem do którego aukcje pokazał ni chu... nie będzie pasował do jego auta i jeśli już to musi szukać zestawu H4 bixenon.

Nie zmienia to absolutnie faktu, że ja widząc xenon wpierdzielony w zwykłą lampę mam ochotę wysiąść i takie lampy rozje... z miejsca młotkiem. Czy Wy naprawdę nie widzicie jak rozpraszane jest światło z xenonem w takiej lampie czy nie chcecie tego widzieć i jesteście ślepi jak taki xenon jedzie za wami albo z przeciwka co się dzieje :)

Pierdzielenie, że wszyscy świecą Wam w oczy, oczywiście jest to po części prawdą ale dlatego, że praktycznie każdy kto tak piszę ma glebę i nie oślepiają wszystkie auta tylko busy czy suvy, które światła mają wyżej niż normalne osobówki.

Wojtec12345678
30-08-11, 17:48
Jakie się żarówki nie wsadzi do V gen, to i tak gówno widać ;) Warto kupić Clear Blacki sobie do tego zwykłe dobre żarówki i różnica jest spora :) Lampy OEM są marne niestety

Clear blacki święcą jak latarka więc nie widzę sensu zmiany na nie, jedynie dla wyglądu

spychu
30-08-11, 17:48
po drugie mozesz sobie sobic soczewki - nie masz samopoziomujących lamp ani spryskiwaczy reflektorów
Po pierwsze mam u siebie w Civicku soczewki bixenon Helli z BMW 5 E60 z żarnikami Philipsa D2S 4300K, na których jeździ bardzo dużo OEMowych xenonów a nie z jakimś chińskim shitem 8000K.
Po drugie mam spryskiwacze reflektorów również z BMW 5 tyłko E39.

Po trzecie owszem nie mam samopoziomowania ale chyba nie masz zielonego pojęcia na jakiej zasadzie ono działa i kiedy, że piszesz takie bzdury, nie mam zamiaru Ci tego tłumaczyć.

Po montażu w/w soczewek mam zachowane wszystkie regulacje lampy lewo/prawo, góra/dół pod maską, jak również regulację góra/dół z przełącznika wewnątrz auta.

Moje xenony z Civicka świecą identycznie jak moje OEM Xenony w A3 więc skończcie z takimi teoriami. To co robi samopoziomowanie w A3 w Civicku robię sobie z przełącznika wewnątrz auta.

Skomar19
30-08-11, 17:54
Tak spychu i właśnie dlatego też wybrałem zmianę żarówek a nie wkładanie tego ksenonu, okaże się ile to dało czy jednak nic nie dało:) Ale z czasem będę myślał o całych nowych lampach ale niewiem jeszcze jakich..xD

spychu
30-08-11, 17:56
Jesli pod xenon to tylko soczewka, nawet endżelowa jak już Wojtek wcześniej pisał a i tak najlepsze byłoby przerobienie OEM lampy na soczewkę bixenon.

Skomar19
30-08-11, 18:02
A jakąś przybliżoną instrukcję i potrzebny materiał na taką przeróbkę możesz mi podpowiedzieć?:)

spychu
30-08-11, 18:04
Oddać, zapłacić, mieć z głowy. W 5genie o tyle jest to utrudnione, że trzeba polerować szkło, żeby soczewka świeciła przez gładką powierzchnię.

Skomar19
30-08-11, 18:06
A no to będzie trzeba o tym pomyśleć:) No ale jednak narazie zostają mi dziś zakupione żarówki:D

Yotomeczek86
30-08-11, 18:17
Najlepsze do przeróbki podobno są Clear Black właśnie - tak mi powiedział kolega który się zajmuje przeróbką na bixenon właśnie. Tutaj z forum dodam.

Skomar19
30-08-11, 21:04
No byłem trochę pojeździć ogólnie moje wnioski co do tych żarówek są takie że święcą bardzo ładnie na biało, Hanka jakoś bardziej mi się teraz podoba:) He..xD Na światłach mijania w zasięgu światła nie zauważyłem różnicy ale za to na długich jest kosmos o wiele lepsza widoczność dłuższy zasięg światła no i bardzo ładnie na biało oświeca drogę:) nie jest to oczywiście idealne białe światło jak w ksenonach ale niema też już zwykłego żółtego światła. Jeśli chodzi o ocenę tych żarówek to wydaje mi się że są naprawdę świetne:) Osobiście po pierwszej przejażdżce polecam:)

Mathius4
05-09-11, 20:34
I jak pośmigałes trochę ? Jakie odczucia ?

Skomar19
05-09-11, 21:37
A no pośmigałem już trochę na tych żarówkach i nie powiem bo jest o niebo lepiej:) Wiadomo to nie ksenon ale już też nie stare żółte żarówki:) dość dużo jeżdzę w nocy bo wiadomo wraca się stąd i z owąd:) xDee I faktycznie widzialność jest o wiele lepsza a szczególnie na światłach drogowych czyli tzw długich:) Więc jeśli ktoś zastanawia się nad kupnem tych żarówek to osobiście polecam:)