Zobacz pełną wersję : Skrzypiące sprzęgło w EJ9?
Cześć
Mam problem z pedałem sprzęgła w moim EJ9 po zakupie samochodu. Jak wciskam pedał sprzęgła to skrzypi mi jak zawias od starej szafy :p
Dźwięk dobiega z okolic skrzyni biegów, orientuje się ktoś jak się pozbyć tego, gdzie nasmarować, żeby ten dźwięk zginął? :cool:
musisz zdjąć gumową osłonę wysprzęglika i tam kulka od tego wysprzęglika wchodzi w gniazdo. Najlepiej odkręcić wysprzęglik (dwie śruby na chyba 17 klucz) wyczyścić, nasmarować i problem rozwiązany.
Jak wyżej. Taka przypadłość, ja smaruje ale po wilgotnych dniach czasem wraca.
Jak nie wiesz gdzie szukać, to jest to na górnej części obudowy skrzyni biegów prostokątny w miarę czarny gumowy element, jak to ściągniesz z otworu masz dostęp do ww. elementu.
To chyba problem wszystkich civ z tych roczników :) Jak koledzy wyżej napisali , nasmarować i będzie ok aczkolwiek lepiej nasmarować normalnym smarem , nie baw się w żadne WD40 bo po chwili znów będzie "skrzypieć"
Mam ten sam problem, muszę nasmarować :P
Bez kitu mam to samo eh ;/
Wojtec12345678
27-08-11, 14:59
Chciałem aby mój mechanior zrobił mi też coś takiego i mówił że nie można sobie tak poprostu psiknąć na tą łapę od sprzęgła, bo jeśli się psiknie nie na to co trzeba to można coś tam popsuć(nie pamiętam nazwy) trzeba lusterko i smarować odpowiednie miejsce...ja mam problem rozwiązany bo miałem wymienianą skrzynię i element został nasmarowany od wewnątrz :p
Zrobiłem tak jak pisaliście, odkręciłem wysprzęglik od tej łapy, wyczyściłem kulkę oraz gniazdo papierem, następnie nasmarowałem kulkę jak i gniazdo smarem grafitowym i złożyłem wszystko do kupy i tak coś skrzypi, fakt, że ciszej, ale jednak skrzypi. Wydaje mi się, że to już chyba coś w skrzyni w środku skrzypi?
Ja tylko psikałem WD-40 po zdjęciu tej gumy, 2 tyg i znowu skrzypi. Trzeba będzie kupić jakiś smar silikonowy w sprayu i tym spróbować psiknąć. W sumie nie jest to jakoś bardzo uciążliwe.
Żaden smar sylikonowy w sprayu czy inne WD40 nie daje temu rady na dłuższą metę.
Kondraczek
02-09-11, 21:48
Zrobiłem tak jak pisaliście, odkręciłem wysprzęglik od tej łapy, wyczyściłem kulkę oraz gniazdo papierem, następnie nasmarowałem kulkę jak i gniazdo smarem grafitowym i złożyłem wszystko do kupy i tak coś skrzypi, fakt, że ciszej, ale jednak skrzypi.
Nie kulke i gniazdo tylko pod tą gumową osłone masz psiknąć jakimś WD, albo napakować tam smaru ( w dziurę w skrzyni po zdjęciu gumy) O tam: http://img839.imageshack.us/img839/9648/dscn0742a.jpg I nie musisz odkręcać wysprzeglika, wystarczy że odciągniesz tą gume.
Żaden smar sylikonowy w sprayu czy inne WD40 nie daje temu rady na dłuższą metę.
Ja psikam WD i wytrzymuje to około 2 miesięcy a potem znowu zaczyna skrzypieć, ale taki zabieg trwa 20sekund więc nie jest to jakieś bardzo uciążliwe.
Ja tam olewam temat bo u mnie problem występuje tylko w deszczowe dni albo jak auto stoi dłuższy czas ale wtedy to ustaje po kilkunastu wysprzęgleniach...
U kumpla w ej9 jest to samo, nawet u brata w ep3 skrzypi zdecydowanie głośniej i to cały czas...
To chyba uroki hondy hehe, wiadomo jest to wkurzające ale jakoś da się z tym żyć