PDA

Zobacz pełną wersję : silnik sie grzeje

Deszczyk0000
23-08-11, 06:28
termostat raczej sprawny, wrzucalem do goracej wody otwiera sie, wyciagalem zamyka sie,czujnik tez raczej dziala bo slychac wentylator, plyn w chlodnicy jest, powie mi ktos co jeszcze mam sprawdzic ? wkurza mnie to grzanie sie..

Shcopek
23-08-11, 07:54
Z tego co piszesz wszystko wydaje się być sprawne. Mimo wszystko sprawdź dokładnie gdzie może być wyciek płynu. U siebie miałem przeciek w UPG i płyn mi się w cylindrze spalał. Może to jest problem.

MikeFoto
23-08-11, 08:32
Czy jak spuszczales płyn chłodniczny to był on czysty? Czy takze w rurkach jest "szlam" ?

Ja stawiam na zapowietrzony lub zatkany układ chłodzenia.

karas
23-08-11, 10:08
rozumiem ze plynu Ci nie ubywa?
jezeli tak to sprawdz szczelnosc calego ulkadu albo szykuj sie na wymiane UPG
Grzeje sie podczas jazdy czy podczas postoju??
Jezeli wiatrak sie włącza podczas postoju a autko sie grzeje sprawdz chlodnice czy nie jest przytkana odrazu bym wyminil termostat tak dla swietego spokoju koszt niewielki a bedziesz mial spokoj na pare lat
wiatrak sie włącza jak stoisz w korku??

Deszczyk0000
23-08-11, 18:48
jak odkreciłem ten termostat to w obudowie bylo cos ciemnego, jakby sadza czy cus, albo olej cos w tym stylu.. płynu nie ubywa wlasnie.. ile moze kosztowac uszczelka z robocizna ? da rade jakos sprawdzic na 100 % czy to UPG ? tak, wiatrak normalnie sie załacza, chociaz nawet z włączonym temperatura idzie do gory..
MIke, ostatnio jak wymienialem plyn był zołty i z jakimis syfami, to bylo jakis miesiac temu, wczoraj jak spuszczalem byl zysciutki, jak nowka..

Panowie pomozcie ;p

Dextero
25-08-11, 01:14
termostat raczej sprawny, wrzucalem do goracej wody otwiera sie, wyciagalem zamyka sie,czujnik tez raczej dziala bo slychac wentylator, plyn w chlodnicy jest, powie mi ktos co jeszcze mam sprawdzic ? wkurza mnie to grzanie sie..

A sprawdziłeś temperaturę otwarcia tego termostatu? Czy tylko czy się otwiera? Bo może otwiera się za późno. To samo dotyczy czujnika załączenia wentylatora. Również przyczyną grzania może być to, że za późno daje sygnał do wentylatora o załączeniu i za wcześnie go wyłącza.
Możliwe przyczyny:
-niesprawny termostat
-niesprawny czujnik załączenia wentylatora chłodnicy
-zakamieniona chłodnica
-zapowietrzony układ chłodzenia
-niesprawna pompa wody
-uszczelka pod głowicą (wtedy zwykle wywala płyn do zbiorniczka wyrównawczego)