Zobacz pełną wersję : czy to normalne ze vtec spala olej?
witam!
posiadam honde civic 1.5 w wersji vei z 95 roku. przejechalem okolo 200km krecac silnik do okolo 4500-6000 obrotow/min i widac wyrazny ubytek oleju w silniku. kiedy zrobilem ta sama trase ze wskazowka ponizej 3000, wszystko jest ok.
co wiecej, kiedy ruszam i mocniej przycisne, zostaje za mna niebieski dym. co wiecej koncowka rury wydechowej ma czarny nalot wiec napewno auto spala olej.
czy vtec tak ma czy powinienem sie stawic do jakiegos warsztatu? a jesli tak ma to jak pozbyc sie niebieskiego dymu przy przycisnieciu?
z gory dzieki
pozdrawiam Wooju
vtech to nie wiem, ale VTEC moze spalic olej. Kazdy silnik Hondy moze spalac olej, gdy sie go nie dobrze uzytkuje... Prawdopodobnie pierscieni nie masz, lub sie zapiekly... Uzyj szukaj a znajdziesz mnostwo tematow w tej sprawie...
ok, a czy wymiana piescieni to droga impreza ? pytam bo nie wiem czy sciagac Honde do PL czy robic ja tu. znacie jakiegos dobrego mechanika w uk?
w Polsce koszt z czesciami to moze byc plus minus 1300PLN
lepiej sprzedaj i kup cos w lepszym stanie!widocznie byla ostro palowana przez poprzedniego wlaciciela
Ja jezeli mialbym zostawiac to auto... To zrobilbym remont, przynajmniej wiedzialbym czym jezdze... I mial spokoj na kilkadziesiat nastepnych tysiecy km, mil...
no mowimy jak na razie tylko o pierscieniach, tak naprawde nie wiadomo czy jest cos jeszcze do roboty,ja bym sprzedal dolozyl z 3 tys i mam cos lepszego...tak uwazam
a jak z czesciemi w pl do anglieskich modeli? czy nie ma to znaczenia po której stronie jest kierownica?
co do remonetu to wiem ze kazdy przypadek jest inny, ale mniej wiecej jaki bylby koszt remontu ?
czesci silnikowe nieroznia sie za bardzo... Kapitalke trzeba liczyc kolo 2K PLN
mam nadzieje ze to cena z czesicami ?
ok. dzieki za pomoc. a tak przy okazji czy poki co moge jezdzic na tym silniku pod warunkiem ze nie bede przeginal z gazem?
gdy bedziesz dolewal oleju to tak...
Matey taki spec w z Ciebie w temacie spalania oleju że chyba do siebie to jużw bańkach po 40 litrow kupujesz http://www.forum.japanese-riders.pl/images/smiles/emots_geje.gif
w poprzedniej tak kupowalem :P http://www.forum.japanese-riders.pl/images/smiles/emots_geje.gif
krzemo1977
13-04-07, 21:05
Najlepiej sprawdzić sprężanie może to tylko uszczelniacze na zaworach,wydmuchana uszczelka pod głowicą ,ale sprawdzić nie zaszkodzi.Ale bez demontażu głowicy się nie sprawdzi (w miare tanio,koszt planowania głowicy i uszczelek) a można sie wiele dowiedzieć.Aż sie boje bo mnie też to czeka :d .
Najlepiej sprawdzić sprężanie może to tylko uszczelniacze na zaworach,wydmuchana uszczelka pod głowicą ,ale sprawdzić nie zaszkodzi.Ale bez demontażu głowicy się nie sprawdzi (w miare tanio,koszt planowania głowicy i uszczelek) a można sie wiele dowiedzieć.Aż sie boje bo mnie też to czeka :d .
mam prosbe, napisz mi ile Cie to wszystko kosztowalo...
VTEC zawsze potrzebuje oleju !! i jak się na nim jeździ to trzeba go dolewć. Moim zdaniem to nie jest od razu jakaś usterka. W moim samochodzie mam przejechane ok 75k km i jeżdżąc ostro (na VTECU) dolewam olej regularnie bo po prostu przy takim wysileniu, silnik potrzebuje lepszego smarowania i chłodzenia.
Wszystko zależy od tego jak dużo i jak często musisz go dolewać, oczywiście w zależności od stylu jazdy.