PDA

Zobacz pełną wersję : Turbo w D16

Julo
11-04-07, 12:39
witam chcialbym uturbic silnik D16 z hondy civic QP rocznik 1994, znalazlem kit na ebay http://cgi.ebay.co.uk/HONDA-CIVIC-D15-D16-Turbocharger-Turbo-Kit-AUTO-Use_W0QQitemZ320078084816QQcategoryZ43120QQrdZ1QQs sPageNameZWD1VQQcmdZViewItem
moze mi ktos doradzic czy to wystarczy co tam jest czy trzeba jeszcze jakies czesci dorabiac badz przerabiac, co odnosnie zawiechy i hamulcow? pozdrawiam i dzieki za odp.

skolopendra
11-04-07, 13:30
hamulce lepsze by nie zaszkodziły
więcej nic nie trzeba przerabiać

RDK
11-04-07, 13:51
jakbys zadał pytanie w odpowiednim dziale a przede wszystkim poszukał czy coś była mowa o tym to bys wiedział ze to syf i nie warto tego kupować z ebay'a. Taniej wyjdzie samemu zbierać, a poza tym podzespoły stamtąd są troche nie bardzo

Fawor
12-04-07, 21:36
kit'y z ebaj to przeważnie kity :) Niektore turbiny nawet do odpalenian ie dotrwały i przy skrecaniu pękały.
Turbienie D16 na sofcie to jest zabawa i wszystko mozna zrobic samemu, jesli tylko ma się troche chęci i pomyślunku :)
kolektor od D15Z1
turbina z flanszą pod ten kolektor ( akurat mam na sprzedaz ;) )
wyspawanie downpipe i reszty wydechu - praktycznie najwieksza robota w tym wszystkim
zalozenie IC i orurowania
'okablowanie' turbiny itp
wpięcie FMU

heja banana :D Zeby było bezpieczniej zalecałoby się wymiane pompki na wydajniejszą i zagarki boost + egt. Taki zestawik na 0,5 bara spokojnie wystarczy.

mighty
12-04-07, 21:39
to sie tak łatwo mówi, ale zawsze wyskoczy coś niespodziewanego... :)

Fawor
12-04-07, 21:51
tzn syndrom "zawsze ku*wa cos" ;) Takie zestawiki składane samemu sa raczej dla pasjonatów, ktorzy lubią przy swoim aucie dłubac osobiście i potrafią niespodziewane chwilowe urazy naprawiac samemu, wiec ja bym sie za bardzo tym nie dziwil.

RDK
13-04-07, 08:41
... no i strojenie

ZAKi
18-04-07, 08:20
Ten kit nie jest kompletny i na jego zakupie wydatki sie nie skoncza. Z wysylka wychodzi prawie 500 funtow. Nie lepiej sciagnac kompletny kit greddy ? Dokladasz 400$ a dostaniesz kompletny kit bolt-on wraz z FMU e-manage (wystrojony fabrycznie) i calym orurowaniem. W tym zestawie jedynie brak intercoolera i BOV'a ale na poczatek Ci wystarczy i mysle, ze bedziesz zadowolony. Zalozysz go w jeden dzien i nie bedziesz musial tracic czasu i pieniedzy na jezdzenie za brakujacymi rzeczami. Wazne tylko zebys mial silnik zdrowy.

-Brzoza-
29-04-07, 13:55
Nie lepiej sciagnac kompletny kit greddy ?
A gdzie takie coś można dostać????

I co powiecie na to????

http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Honda-Civic-92-95-Easy-to-Bolt-On_W0QQcmdZViewItemQQcategoryZ33742QQihZ014QQitemZ 330114450839QQtcZphoto

havok
29-04-07, 16:09
Nie lepiej sciagnac kompletny kit greddy ?
A gdzie takie coś można dostać????

Można dostać np. tu: http://greddy.com/products/display/?Category=turbo&SubCategory=15

I co powiecie na to????

http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Honda-Civic-92-95-Easy-to-Bolt-On_W0QQcmdZViewItemQQcategoryZ33742QQihZ014QQitemZ 330114450839QQtcZphoto

Że tak samo jest be.

hosi
29-04-07, 16:51
Jestem w te klocki kompletnie zielony wiec tez mam pytanko: zakladac powiedzmy zestaw Geddy do D16Y7, czy jest koniecznosc wymiany jakichs elementow (np. kolektor dolotowy)? Przy mocy do ok. 200KM rozumiem ze korby, tloki itd. moga zostac seryjne?

mighty
29-04-07, 16:53
(np. kolektor dolotowy)? niee

Przy mocy do ok. 200KM rozumiem ze korby, tloki itd. moga zostac seryjne? tak

hosi
29-04-07, 16:53
Hehe, ale goscinny ten sklep Greddy :d
"You have been denied access to the GReddy Performance Products Online Store on the basis of your IP Address (89.100.xx.xx) and IP Address Country (Ireland)."

[ Dodano: Nie 29 Kwi, 2007 ]
OK. Temat wydaje sie byc bardziej interesujacy niz swap. Mniej paprania sie itp. :)
Najbardziej do mnie przemawia turbo kit ze wzgledu na brak koniecznosci biegania i zbierania czesci do kupy (tym bardziej ze sie na tym nie znam za bardzo). Jakich firm mozecie polecic turbo kity oprocz wspomnianego juz GReddy?

-Brzoza-
29-04-07, 17:55
Hej HOSI, jak jestes w Dublinie to podam ci adres sklepu i tam popytaj o KITy może będą, ale nie jestem pewien [a moze sprzedawca ci powie gdzie jest jakis sklep inny].

Sklep jest na Fairview, Ulica Ballybough Road - jak bedziesz jechał od strony miasta to zaraz za mostem DARTa po prawej stronie jest taki sklepik na rogu z pomarańczowym szyldem. Jak by był zamkniety to sie nie zrażaj bo czasem z niewiadomego powodu był nieotwierany przez 2 tygodnei :)

Aha i tam powinni miec częsci do Civiców - a jak nie to sie dowiesz.

POZDRO

hosi
29-04-07, 18:07
-Brzoza-, we wtorek oddaje Hanie do lakiernika Carcraft wlasnie na tej ulicy :) Wtedy obadam ten sklepik. Dzieki.