Zobacz pełną wersję : Turbo w D16
witam chcialbym uturbic silnik D16 z hondy civic QP rocznik 1994, znalazlem kit na ebay http://cgi.ebay.co.uk/HONDA-CIVIC-D15-D16-Turbocharger-Turbo-Kit-AUTO-Use_W0QQitemZ320078084816QQcategoryZ43120QQrdZ1QQs sPageNameZWD1VQQcmdZViewItem
moze mi ktos doradzic czy to wystarczy co tam jest czy trzeba jeszcze jakies czesci dorabiac badz przerabiac, co odnosnie zawiechy i hamulcow? pozdrawiam i dzieki za odp.
skolopendra
11-04-07, 13:30
hamulce lepsze by nie zaszkodziły
więcej nic nie trzeba przerabiać
jakbys zadał pytanie w odpowiednim dziale a przede wszystkim poszukał czy coś była mowa o tym to bys wiedział ze to syf i nie warto tego kupować z ebay'a. Taniej wyjdzie samemu zbierać, a poza tym podzespoły stamtąd są troche nie bardzo
kit'y z ebaj to przeważnie kity :) Niektore turbiny nawet do odpalenian ie dotrwały i przy skrecaniu pękały.
Turbienie D16 na sofcie to jest zabawa i wszystko mozna zrobic samemu, jesli tylko ma się troche chęci i pomyślunku :)
kolektor od D15Z1
turbina z flanszą pod ten kolektor ( akurat mam na sprzedaz ;) )
wyspawanie downpipe i reszty wydechu - praktycznie najwieksza robota w tym wszystkim
zalozenie IC i orurowania
'okablowanie' turbiny itp
wpięcie FMU
heja banana :D Zeby było bezpieczniej zalecałoby się wymiane pompki na wydajniejszą i zagarki boost + egt. Taki zestawik na 0,5 bara spokojnie wystarczy.
to sie tak łatwo mówi, ale zawsze wyskoczy coś niespodziewanego... :)
tzn syndrom "zawsze ku*wa cos" ;) Takie zestawiki składane samemu sa raczej dla pasjonatów, ktorzy lubią przy swoim aucie dłubac osobiście i potrafią niespodziewane chwilowe urazy naprawiac samemu, wiec ja bym sie za bardzo tym nie dziwil.
Ten kit nie jest kompletny i na jego zakupie wydatki sie nie skoncza. Z wysylka wychodzi prawie 500 funtow. Nie lepiej sciagnac kompletny kit greddy ? Dokladasz 400$ a dostaniesz kompletny kit bolt-on wraz z FMU e-manage (wystrojony fabrycznie) i calym orurowaniem. W tym zestawie jedynie brak intercoolera i BOV'a ale na poczatek Ci wystarczy i mysle, ze bedziesz zadowolony. Zalozysz go w jeden dzien i nie bedziesz musial tracic czasu i pieniedzy na jezdzenie za brakujacymi rzeczami. Wazne tylko zebys mial silnik zdrowy.
Nie lepiej sciagnac kompletny kit greddy ?
A gdzie takie coś można dostać????
I co powiecie na to????
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Honda-Civic-92-95-Easy-to-Bolt-On_W0QQcmdZViewItemQQcategoryZ33742QQihZ014QQitemZ 330114450839QQtcZphoto
Nie lepiej sciagnac kompletny kit greddy ?
A gdzie takie coś można dostać????
Można dostać np. tu: http://greddy.com/products/display/?Category=turbo&SubCategory=15
I co powiecie na to????
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Honda-Civic-92-95-Easy-to-Bolt-On_W0QQcmdZViewItemQQcategoryZ33742QQihZ014QQitemZ 330114450839QQtcZphoto
Że tak samo jest be.
Jestem w te klocki kompletnie zielony wiec tez mam pytanko: zakladac powiedzmy zestaw Geddy do D16Y7, czy jest koniecznosc wymiany jakichs elementow (np. kolektor dolotowy)? Przy mocy do ok. 200KM rozumiem ze korby, tloki itd. moga zostac seryjne?
(np. kolektor dolotowy)? niee
Przy mocy do ok. 200KM rozumiem ze korby, tloki itd. moga zostac seryjne? tak
Hehe, ale goscinny ten sklep Greddy :d
"You have been denied access to the GReddy Performance Products Online Store on the basis of your IP Address (89.100.xx.xx) and IP Address Country (Ireland)."
[ Dodano: Nie 29 Kwi, 2007 ]
OK. Temat wydaje sie byc bardziej interesujacy niz swap. Mniej paprania sie itp. :)
Najbardziej do mnie przemawia turbo kit ze wzgledu na brak koniecznosci biegania i zbierania czesci do kupy (tym bardziej ze sie na tym nie znam za bardzo). Jakich firm mozecie polecic turbo kity oprocz wspomnianego juz GReddy?
Hej HOSI, jak jestes w Dublinie to podam ci adres sklepu i tam popytaj o KITy może będą, ale nie jestem pewien [a moze sprzedawca ci powie gdzie jest jakis sklep inny].
Sklep jest na Fairview, Ulica Ballybough Road - jak bedziesz jechał od strony miasta to zaraz za mostem DARTa po prawej stronie jest taki sklepik na rogu z pomarańczowym szyldem. Jak by był zamkniety to sie nie zrażaj bo czasem z niewiadomego powodu był nieotwierany przez 2 tygodnei :)
Aha i tam powinni miec częsci do Civiców - a jak nie to sie dowiesz.
POZDRO
-Brzoza-, we wtorek oddaje Hanie do lakiernika Carcraft wlasnie na tej ulicy :) Wtedy obadam ten sklepik. Dzieki.