PDA

Zobacz pełną wersję : Elektryczne szyby tanim kosztem

virus2999
11-04-07, 10:58
Witam "Elektryczne szyby tanim kosztem" jak to osiagnac? czy da sie przerobic mechanizm kolbkowy na elektryczny? czy majac silniczek do podnoszenia szyb moglbym cos wykombinowac? widzac ze mechanizm podobnie wyglada jak na zdjeciu ponizej... czyli silniczek przesowa sie po zebatce...

http://img247.imageshack.us/my.php?image=182675993ya6.jpg

http://img329.imageshack.us/my.php?image=1826759931hf6.jpg

Pozdrawiam

munio83
11-04-07, 14:46
Da się to przerobić tylko z podnośnikiem innej marki będziesz miał dosyć dużo kłopotów bo może być immy rozmiar zembatki a pozatym przymocowanie go nie będzie takie proste. Ja do swojej hondy kupiłem podnośniki z rozbitka. Cena podnośników ze sterowaniem i wiązkami kabli to w moim przypadku 280zł. Tylko jak to bedziesz montował to pamiętaj o przekażniku ja u siebie go nie zamontowałwm i musze dosyć często wymieniać bezpiecznik.

virus2999
11-04-07, 16:36
a co z zestawami typu naklada sie na kolbke? fotka nizej? kosztuje okolo 185zl znacznie taniej niz orginal wydaje sie solidne ;] i dziala na polonezie gdzie chyba szyba ciezej chodzi niz w hani ;] wypytalem sie ludzi to wszyscy mowia ze chodzi dobrze w sumie zasada ta sama co w orginale...

z allegro... http://img133.imageshack.us/my.php?image=tuyo1.jpg

a jak bym zrobil z taka idea, rozebral tylko boczek widac bolec na kolbke obok niego bym przykrecil silniczek z silniczkiem
By wygladalo to tak

o o <- czyli dwa bolce obok siebie jeden od kolbki obok z 3cm od siebie bolec od siniczka elektrycznego ktory podnosi szybe, dobral zebatki tak aby na siebei zachodzily podlaczyl do sterownikow i koniec?

mam wygluszone drzwi mata a wiec nie na reke mi rozbieranie zrywanie maty ktora najprawdopodobniej sie polamie APP twarda mapa
Pozdrawiam

[ Dodano: Sro 11 Kwi, 2007 ]
Jakby ktos mial silniczki na sprzedaz prosze o kontakt ;)

punol
11-04-07, 20:19
Ja też myslałem nad tymi uniwersalnymi szybami elektrycznymi ale słyszałem, że szybko się zużywają. Bo zębatki są z plastiku...
No ale różnica w cenie jest... 180zł a za uzywki z boczkami i wiązką chcą 400zł
Nie wiem co wybrac...

Lipek
11-04-07, 20:34
Lepiej odlozyc te 200-300zl i kupic oryginalny zestaw.... jak cos jest do wszystkiego-to jest do niczego....

punol
11-04-07, 21:29
A z kupnem oryginalnego zestawu to też dośc duży problem.
Mało jest takich do sprzedania. Z kompletną wiązką i boczkami.
Ale chyba się na nie zdecyduję. Poczekamy zobaczymy.

virus2999
12-04-07, 00:21
a nie da sie nic wykombinowac z mechanizmem na kolbke i majac przyciski oraz silniczek przerobic go na elektryczny? nie da sie tego bolca od kolbki zdemontowac wsadzic silniczek (cena od 40-100zl za silniczek) pobawic sie z przewodami porobic instalacje i koniec? nikt nie myslal nad takim rozwiazaniem?
pozdrawiam

[ Dodano: Czw 12 Kwi, 2007 ]
oto zdjecie mechanizmu na kolbke nic tylko wybic bolc by byla dziura w nia wcisnac silniczek a raczej bolec z silniczka z trybkiem, nawiercic dziurki zkrecic ... http://img403.imageshack.us/my.php?image=183068283pk9.jpg

silniczki jak juz pisalelm 40-80zl mozna dobrac nawet z innego auta+przyciski orginalne mysle ze w 150-200zl powinno sie wyrobic a zestaw oprocz wiazki i podlaczenia jak orginal...

Lipek
12-04-07, 08:25
Po co kombinowac, cena i tak zamknie sie w kwocie za jaka mozna kupic oryginalny zestaw-ktory co rusz pojawia sie na allegro z rozbitkow....wystarczy poszukac:
http://moto.allegro.pl/item182686288_honda_civic_92_95_kompletne_elektryc zne_szyby.html

ponko
12-04-07, 09:08
A powiedzcie mi czy taki zestawik ale od rozbitego Rovera z tym ze 4 dzwi bedzie paowal?? do V generacji HB ??

Bo mam okazje kupic cały komplet za 100 złoty i tak mysle czy uda sie to podłączyć , jedynmie brak przekaznika....

virus2999
12-04-07, 09:19
Lipek, chodzi zeby bylo jaknajtaniej a nie jaknajdrozej...

kwiatus19
12-04-07, 15:28
a nie da sie nic wykombinowac z mechanizmem na kolbke i majac przyciski oraz silniczek przerobic go na elektryczny? nie da sie tego bolca od kolbki zdemontowac wsadzic silniczek (cena od 40-100zl za silniczek) pobawic sie z przewodami porobic instalacje i koniec? nikt nie myslal nad takim rozwiazaniem?
pozdrawiam

Silniczek w elektrycznym sterowaniu napędza szybę poprzez przekładnię ślimakową. nie da się więc wyjąć bolca od "kolbki" i włożyć tam silniczka. poza tym cała konstrukcja musi być dość mocna bo silniczek troszkę "pary" ma, a ma super mocne konstrukcje miejsca w drzwiach niewiele.

Moim zdaniem szyby uniwersalne mogą być od biedy, montowałem kiedyś takie i dawały radę, lecz jeśli miałbym wybierać to wolałbym orginał.

Lipek
12-04-07, 16:52
Lipek, chodzi zeby bylo jaknajtaniej a nie jaknajdrozej...

sumujac koszty uniwersalnego mechanizmu (ktory rozleci sie po jakims czasie-przeciez szyby w civic to nie szybki w maluchu...)- i pozniejszego zakupu oryginalu wychodzi wieksza kwota oraz stracone nerwy....no ale luzzz moze komus uda sie ogarnac to w tanszy sposob...ja osobiscie wybralbym oryginalny zestaw...

cvc d15
12-04-07, 17:49
Jak kupiłem furę to były zamontowane takie uniwersalne podnośniki, z przekładnią na bolec korby, po roku walki wyrzuciłem to wszystko i założyłem chromowane, oryginalne korby. Ładnie to wygląda tylko na aukcji, jak zostaniesz z otwarta szybą kilka razy na mieście to będziesz się cieszył tak jak ja. Syf i tyle.