PDA

Zobacz pełną wersję : D13B2 zalewa się gazem

mayday-82
21-08-11, 14:40
Panowie mam taką sytuację że moja Hanka zalewa się gazem, na zimnym silniku nie ma problemu z odpaleniem ale już na rozgrzanym po zgaszeniu auta i po kilku minutach odpoczynku chcąc uruchomić auto trzeba je długo kręcić i śmierdzi gazem. Myślałem że to wina zużytego już reduktora więc zakupiłem nowy filmy Landi LE 98 LSE 98 LE98 ale problem pozostał moje pytanie co może być przyczyną zalewania się auta gazem??? Jakieś sugestie???

yautja
21-08-11, 21:02
W centralce (tej z przełącznikiem) powinien być potencjometr, którym regulujesz jak długo (ile sekund) po włączeniu zapłonu ale bez otrzymania sygnału z cewki jest podawany gaz. Ustaw, żeby zawór zamykał się po ok. sekundzie od włączenia zapłonu. Powinno wystarczyć. Doraźnie możesz gasić auto na LPG włączając pozycję "0" w centralce i po wyłączeniu zapłonu przestawiać na LPG. Przy ponownym odpaleniu nie powinien się zalewać.

mayday-82
21-08-11, 23:20
mówisz o tej centralce ??? bo u mnie jest taka

794

jest w niej ta opcja z potencjometrem???

yautja
22-08-11, 11:43
Tak. Jest z boku (potrzebny długi cienki śrubokręt krzyżakowy) z jednej albo drugiej strony. Trzeba wyciągnąć trochę centralkę.

mayday-82
22-08-11, 16:34
teraz powiedz mi jedno wkręcajać czy wykręcajac skracamy czas podawania gazu???

yautja
24-08-11, 13:23
Musisz sprawdzić organoleptycznie, bo nie pamiętam ;)

spamior00
26-09-11, 17:27
Spróbuj wypiąć wężyk który steruje klapką ciepłego powietrza z nad kolektora i zaślep go jakąś śrubką,jedź wyreguluj gaz, bo jeśli gazownik jej nie zaślepił to żeby to jakoś chodziło to pewnie rozkręcił parownik, a przełącznik masz dobry i nic nie kombinuj.