PDA

Zobacz pełną wersję : masa - gdzie jest?

kermit01
21-08-11, 11:18
Panowie,
gdzie znajduje się masa w obwodzie swiateł przednich? niestety ale przedni reflelktor zaczał słabo świecić i przypuszczam, że to przez brak masy właśnie.

LemonR
21-08-11, 17:52
Masa do żarówki dochodzi od przełącznika rodzaju świateł (tego przy kierownicy).

owsikk
22-08-11, 00:12
Jeżeli pytasz o masy na zewnątrz auta to są one na podłużnicach zaraz za sensorami uderzeń. Powinno być widać po zdjęciu nadkola.

kermit01
22-08-11, 20:06
dzięki.. Pojade chyba jednak do ASO z tym problelem ;)

mycek
22-08-11, 20:43
kolego daj znac co tam udalo ci sie ustalic. ja mam podobny problem. lewy reflektor swieci mi slabo (swiatlo postojowe). jezeli wlacze swiatla dlugie to wogole w lewym reflektorze go nie ma.

prawy dziala bez problemu. to tez moze byc problem masy w tym przelaczniku przy kierownicy ?

owsikk
22-08-11, 20:44
dzięki.. Pojade chyba jednak do ASO z tym problelem ;)

Idziesz na łatwiznę :P

mycek
23-08-11, 12:42
dopowiem do tematu, ze ja dzis sprawdzilem to u mnie w tym reflektorze gdzie swiatlo swieci slabiej odlaczylem kostke i sprawdzilem ja woltomierzem.

wyniki pomiaru sa nastepujace. w obo poprzecznych otworach jest napiecie :eek: w sprawnym reflektorze jest tylko w jednym. normalnie nie wiem o co kaman. w dodatku napiecie w tym niesprawnym jest nizsze niz w sprawnym i na zarowce pala sie dwa wlokna (od krotkich i od dlugich). jakies pomysly koledzy?

LemonR
23-08-11, 14:33
+12V powinno dochodzić tylko do jednego bolca (tego wspólnego dla dwóch włókien żarówki) po włączeniu świateł. Na wyłączonych światłach jest masa na wszystkich bolcach o ile podłączona jest chociaż jedna żarówka. Przy wyjętych żarówkach(obu) masa będzie tylko na bolcu od włókna świateł mijania chyba, że przełączysz przełącznik rodzaju świateł na drogowe (wtedy będzie na drugim). Dwa włókna nie mają prawa się palić!

mycek
23-08-11, 15:16
ok. czyli gdzie teraz szukac zrodla tego ze na dwoch jest napiecie ? przelacznik w aucie ? uszkodzony ? (wymieniony na akcji serwisowej)

LemonR
23-08-11, 16:01
wyjmij obie żarówki i sprawdź na ilu przewodach w korta

mycek
24-08-11, 10:45
wyjalem oba przewody z zarowek i wynik byl nastepujacy:
prawa od pasazera: napiecie w jednej "dziurce"
lewa od kierowcy: napicie w lewej i prawej "dziurce".

masa w obu przypadkach byla w gornej "dziurce"

gdzie mozna szukac teraz rozwiazania problemu, ze w lewej lampie jest napiecie w obu otworach zamiast w jednym. problem z przelacznikiem w aucie ?

napiecie 12,5V wyskoczylo na mierniku

LemonR
24-08-11, 10:55
Ale robiłeś to na wyłączonych światłach? Bo na wyłączonych nie powinno być w ogóle napięcia.
Włącz długie i zobacz czy masa będzie na innym bolcu, jeśli tak to z masą jest ok.

mycek
24-08-11, 12:29
na wylaczonych nie bylo nigdzie napiecia.

na wlaczonych "krotkich" tak jak napisalem w poscie wczesniejszym.

zaraz sprawdze na dlugich i dam znac.

problem zostal rozwiazany. tkwil w przelaczniku. podczas sprawdzania na swiatlach dlugich nie pokazywala sie dioda od dlugich. kilka razy wlaczalem i wylaczalem dlugie i krotkie swiatla i zaczelo dzialac. jezeli problem powroci jade na wymiane tego przelacznika gdyz zostal wymieniony 2 miesiace temu na akcji serwisowej