Zobacz pełną wersję : Bierze 300ml na 200KM ......
Witam zauważyłem ze osttanio moja honda bierze straszne ilości oleju... nie mam wycieków do tego nie kopci ... nie mam pojęcia co to może być ... ma ktoś jakieś pomysły?>Moze jakos jakimś cudem da Sie uniknąć remontu silnika
da sie
mozesz zalac motodoktorem
zalezy jaki masz silnik
jak masz 1.5 to spokojnie mozesz lac , remont i tak sie nie opłaca
właśnie mam Silnik 1.5 ... myslisz ze moto doktor i do tego olej 15w40 da rade? o ile moze zmniejszyć sie branie oleju?:( a jaki byłby najlepszy silnik do takiej hondy oczywiście wybiegam w przyszłość daleka...
to jaki by był najlepszy to zależy ile masz na to kasy ;)
Narazie Nic;p ale vtec 125KM podszedłby z 6gen? Wiec nie ma innego rozwiązania na jedzący olej silnik ?
o ile moze zmniejszyć sie branie oleju?po doktorze i 15w40?
doktorek to Ci pomoże na krótką metę, jeśli w ogóle pomoże... jak nie masz kasy to kup słupek za 400/500 zł i po temacie.. remont się nie opłaca.. albo swap na vtec sohc ale to już trochę większa kasa.
Tylko jak znaleźć dobry słupek ... zęby nie wpaść z deszczu pod rynnę
Grzesiek_Devil_
20-08-11, 15:36
1.5 sie nie oplaca to jaki sie oplaca remontowac? slupek z robocizna pewnie z 1 tys wyjdzie a nie ma pewnosci ze bedzie nie gorzej , a np w 1.5 zrobi remoncik znaczy pierscienie, glowica i uszczelniacze...
myslisz ze moto doktor i do tego olej 15w40 da rade? o ile moze zmniejszyć sie branie oleju?:( a jaki byłby najlepszy silnik do takiej hondy oczywiście wybiegam w przyszłość daleka...
A co Ci szkodzi sprawdzić
gorzej i tak juz nie bedzie
Kup jakiegoś w miare "dobrego doktora"
zalej minerałem i zobaczysz czy wynik cie satysfakcjonuje
ile to nikt ci nie powie
nie waidomo czy masz uszczelniacze uszkodzone czy jajo na tłokach
czytałem że w jakiejś starej skodzie spalanie oleju zmniejszyło sie bardzo radykalnie praktycznie do zera (ile to nie pamietam )
wyrównało kompresje
szkoda inwestować w 1.5
lepiej odłożyć na 1.6
1.5 sie nie oplaca to jaki sie oplaca remontowac? s
od D16 w góre chcoaiz to tez nie zawsze jak jest panewka obrócona to tez sredni interes
A jaki minerał wybrac zeby do konca nie zakatować silnika?
reaktor... a skąd pewność ze jak wymienię silnik to nie wpadnę z deszczu pod rynnę?:/ Moge kupic silnik w gorszym stanie niż mój obecny o ile to możliwe;p
Na te moto doktory, to szkoda wydawać $$$ wiem co mówię ;) Jeśli pomoże to dosłownie na kilka kilometrów.. Można spróbować zalać minerałem, a jak nie, to wymiana słupka..trzeba szukać jeszcze pracującego w aucie, wtedy można sprawdzić, lub też na forum z pewnych rąk ;)
a skąd to wiessz
?
jak bym szukał raczej nie pracującego włąsnie i brał gwaracje na papierze ze nie beirze oleju
do pracujacego mozna dolac własnie doktora i zacznei kopcici pozniej
kupno nowego silnika i wymiana to koszt 1400 1500 .. i nie wiadomo co ma sie w 100 % pod maska a jak by remont obecnego kosztował 1400 1500 to miałbym prawie nowy silnik który posłuży mi przez parę lat wiadomo ze to nie bedzie 1.6 np v tec ale honda to honda zawsze mocy ma dobrze mowie? czy lepiej kupowac inny silnik ?
jakie 1400
1.5 mozna spokojnie kupic za 200-300zł
wymiana u mnie we wrocławiu w pro warsztacie kosztowała 600zł
na wiosce spokojnie powinnienes wymienic za 400zł
to ile może kosztować remont silnika?CO wogóle robic?
Bo ja mam coupe 1.5 5gen i jakos takiego silnika nie moge znaleść za taka cene jak podałes
wkladaj k serie !!!!! :)))
Yotomeczek86
20-08-11, 23:12
Jakbyś kolego nie był przygotowany na to że wszystko Ci na tacy ludzie podadzą... i najlepiej silnik za darmo dadzą oraz zamontują.... To byś przeczytał o handlarzach na naszym forum - np tygrysek - że można brać od niego w ciemno i jest to pewny towar. Pewnie cena nie będzie aż tak atrakcyjna za dobry silnik jak niektórzy piszą 200-300zł ale masz pewnik. Zadzwoń zapytaj... wysyłka też pewnie nie jest dla niego problemem.
Remont... bez sensu. Minimum opłacalny silnik do remontu to D16Z6 i jego pochodne (SOHC Vtec). Uszczelniacze 160zł, Panewki(o ile trzeba wymienić) 250zł, UPG 190zł, Pierścienie około 200zł, prowadnice pewnie też do roboty - tu musisz zadzwonić i pytać (400zł jak nie wiecej), pomiar wału, owalu - zależy od zakładu, planowanie głowicy około 100zł, do tego nowe sprzęgło exedy np 390zł, rozrząd 240zł - bo jak robić to porządnie a nie potem płakać i podwójnie za robociznę płacić. Daje nam 1900zł :D A nie wymieniłem jeszcze nowych uszczelniaczy wału korbowego, wałka rozrządu, uszczelki miski olejowej oraz pokrywy zaworów... daje nam kolejne 400zl...
sprzegłoooo???
po kiego uja?
ja jak robiłem swap to miałem połowe przy 130tys
teraz mam ponad 200tys i dalej jest żyleta
a przez te 80 tys służyła głównie w mieście wiec praktycznie cały czas [pracuje
Yotomeczek86 Czyli najlepiej było by poczekać i zakupić nowy silnik od zaufanego człowieka tak?
Yotomeczek86
21-08-11, 11:49
Podzwoń, popytaj. Zakup słupka to jest o wiele lepsze rozwiązanie.
No tak ale jak by sie nazbierało kasy to można w coupe wsadzić vteca:) tak?
tak tak ;) 1.6 co ma 125km oraz b-serie i wyższe :D
opłaca sie bawić w coś takiego?:D
Boże, stary przestań smęcić.. masz mało kasy to kupuj słupek d15 za 4 czy 5 stówek, masz więcej to d16, b16, b18.. po co pitolic czy coś jest opłacalne.. kasowo nieopłacalne, bo więcej wydasz, ale jazda będzie tym przyjemniejsza im lepszy i droższy silnik zakupisz...
Chciałbym jeszcze sie dowiedziec w jakiej cenie mozna dostać dobry d16z6 ?:)
Yotomeczek86
25-08-11, 22:12
2 tysie musisz mieć
2500 - 3000 za taki co nie bierze oleju.