Zobacz pełną wersję : Problem z kontrolą trakcji - VSA
Po wymianie przekładni kierownicy podczas skręcania (tylko w lewo) czasami włącza mi się kontrola trakcji i przychamowuje koła z prawej strony samochodu (oczywiście bez powodu). Dzieje się tak nie tyle w momencie skręcania, lecz gdy samochód jedzie już ze skręconą kierownicą. W ASO powiedzieli, że to wina przekładni i trzeba jeszcze raz wymieniać. Zamówili nową, lecz dalej jest tak samo...
Czy ktoś miał podobnie? Ewentualnie jakieś sugestie, co może być nie tak? Ręce mi opadają...
tommygunsnk
21-08-11, 15:08
VSA działa na zasadzie badania prędkości obrotowej kół ( z tego co mi wiadomo). Ja bym posprawdzał elementy związane z zawieszeniem i przeniesieniem napędu( łożyska kół może któreś jest przytarte,ciśnienie w oponach, amortyzatory czy dobrze tłumią,mech. różnicowy, czujniki prędkości kół itd itp). Jak nic z tych rzeczy to pewnie skończy się wymianą modułu VSA, a najlepiej to przejedź się do innego ASO może coś innego powiedzą albo wypatrzą:)
sprawdź cisnienie w kołach - tak jak pisał kolega powyżej
sprawdź cisnienie w kołach
Nie no... :) Ciśnienie sprwdzam regularnie - zresztą ile musiłoby ubyć powietrza, żeby "prędkość obrotowa" tego koła (tych kół) była inna od pozostałych...
W serwisie wymienili mi "czujnik obrotu pojazdu" (nie wiedziałem, że coś takiego istnieje), ale problem pojawia się dalej :( Czu jest możliwe, żeby źle założyć przekładnię kierownicy? I to dwa razy?
chodziło mi o to, że jak jest mało powietrza w kole to w zakręcie koło może inaczej 'pracować' i system VSA może głupieć.
A 'czujnik obrotu pojazdu' to żyroskop i jest w każdym pojeździe co ma kontrolę trakcji...
mi się działo podobnie w smarcie jak źle została założona taśma do kierownicy- kontrola trakcji myslała, że skręcam a jechałem prosto i mi przyhamowywało jedno z przednich kół po czym zapalały sie błedy od ABS i ESP i przestawało działać.