PDA

Zobacz pełną wersję : Chrobotanie na zimnym silniku

KosiMazaki
17-08-11, 21:15
Cześć.
Od dłuższego czasu borykam się z problemem z dziwnym dźwiękiem dochodzącym z komory silnika bezpośrednio po odpaleniu zimnego silnika. Chrobot dochodzi wyraźnie z okolic aparatu zapłonowego, pojawia się tylko i wyłącznie po uruchomieniu zimnego (pora roku nieistotna) silnika. Wystarczy minuta jazdy, ew. dwie minuty na wolnych obrotach aż silnik zaczyna łapać temperaturę a hałas mija jak ręką odjął.
Diagnoza warsztatu - wymienić aparat zapłonowy. Kupiłem używany, aparat został wymieniony ale problem pozostał. Być może coś jest nie tak z nowym-starym aparatem, ale nie chce mi się wierzyć w takie przypadki i nie chcę kupować następnego.
Mogę ew. nagrać filmik i go tu wrzucić o ile coś pomoże. Chrobot nie zdaje się wpływać w jakikolwiek sposób na pracę auta, dla mnie ma to tylko wymiar 'kosmetyczny' :)

janisz
18-08-11, 21:53
A powciskaj sprzęgło i słuchaj czy przechodzi. Może to nie aparat a łożysko sprzegła. Nie wiem co w tych okolicach może jeszcze hałasować.

KosiMazaki
21-08-11, 15:54
Nie nie, to nie łożysko oporowe :) - szczególnie że sprzęgło już w międzyczasie mi się skończyło i musiałem wymienić komplet. Ale odgłos podobny.
Cóż, będę musiał jakoś z tym żyć, dzięki za głos.