PDA

Zobacz pełną wersję : Check przy 3 tys. obr. na 5 biegu -VTI

errtu
17-08-11, 00:24
Witam
Czy kto moze mi podpowiedziec przyczyne pojawiajacej sie lampki bledu kompa przy 3 tys obrotow na 5 biegu ? objaw wystepuje tylko na 5 biegu zarowno podczas przyspieszania jak i hamowania silnikiem. Po zczytaniu kodow blyskowych wychodzi ze jestnieprawidlowy sklad mieszanki. Po ponownym uruchomieniu silnika check sie nie zapala dopoki nie zaistnieje wyzej opisana sytuacja. bede wdzieczny za wszelkie sugestie.
Silnik ma przejechane 101 kkm, nie widzial LPG. Tankowanie zawsze na tej samej stacji.

malinkie
17-08-11, 09:53
Kiedyś miałem podobny błąd, przy stałej prędkości ok 110 zapalał się check, po zgaszeniu silnika i zapaleniu było ok do momentu, aż znowu jechałem z tą samą stałą prędkością. Możesz spróbować podmienić sondę, np od kogoś i sprawdzić czy też się będzie tak działo.

errtu
17-08-11, 14:34
dzieki za odpowiedz, z podmiana sondy jest pewien problem, bo jestem poza granicami PL. z moich poprzednich doswiadczen z innymi autami wnioskuje ze uszkodzona sonda lambda mialaby wplyw na wzrost spalania. mi po ostatniej trasie wyszlo mniej niz 7L/100km (stala predkosc 120 km/h).