PDA

Zobacz pełną wersję : Hamulce "dzwonią" i się przegrzewają

Petros601
16-08-11, 18:07
Witam

Posiadam civic 1.4is MB2 rocznik 98. Problem mam z hamulcami przednimi. Kiedy się rozgrzeją to podczas jazdy słychać dziwne piszczenie/dzwonienie które minimalnie się nasila podczas hamowania. Brzmi trochę jak grzechotka. Jedno koło się blokuje i na ciepłym hamulcu cały czas lekko hamuje, po spokojnej jeździe czasami felga jest gorąca od hamulca :(
Smarowałem już smarem miedziowym i nie pomogło, tłoczek i zacisk bez rys.

Byłem też u mechanika i nic nie znalazł, skasował mnie 50 zł za czyszczenie i nasmarowanie. Klocki były jeszcze w dobrym stanie ale przegrzane, (zeszklone ?)

zmiana tarcz i klocków pomoże?

dzięki za pomoc

darp4
16-08-11, 20:56
Może pomoże, może nie. Spróbuj wyhamować auto silnikiem, luz i do całkowitego zatrzymania. Jeśli będzie dalej w takim samym stopniu blokowało to coś może jest krzywo poskładane. Zostają jeszcze rozwarstwione przewody elastyczne i utrudniony jest powrót płynu (co się raczej w civicu nie zdarza) lub pompa hamulcowa( przepuszczają uszczelnienia między sekcjami).

MikeFoto
16-08-11, 21:27
Smarowałem już smarem miedziowym i nie pomogło

Ehh....

Smarem miedziowym to sobie możesz posmarować śrubki żeby nie było potem problemu z ich odkręceniem. Do smarowania prowadnic zacisku nie można używać z prostej przyczyny że pod wpływem temperatury staje się on bardzo gęsty i skutek możesz mieć odwrotny do zamierzonego. Prowadnice należy smarować smarem - Bosch Superfit . Tuba chyba 150ml to 17zl. Starczy ci na 20 aut :) spokojnie.

Moim zdaniem problem jest z prowadnicami zacisku lub z blaszkami które trzymają klocek. Klocek powinien poruszać się w nich swobodnie. Inna sprawa jeśli tarcze mają rant możesz słyszeć popiskiwanie gdy klocek ociera o rant.
Kolejną kwestią jest jeszcze to, że jeśli wspomniane blaszki zostały troszkę przesunięte bliżej tarczy to mogą ocierać o nią dając piszczący dźwięk (wiem co piszę bo sam tak miałem).

Ponadto proponuję wymienić płyn hamulcowy.

wrcsti
17-08-11, 07:23
Mike wypowiadasz się w każdym prawie wątku i to z sensem. Mam dla Ciebie propozycję: napisz książkę "Moja przygoda z 5D". Na 100% będzie bestseller!!!:cool:

MikeFoto
17-08-11, 11:21
Mike wypowiadasz się w każdym prawie wątku i to z sensem. Mam dla Ciebie propozycję: napisz książkę "Moja przygoda z 5D". Na 100% będzie bestseller!!!:cool:

Muszę o tym pomyśleć :)

Petros601
17-08-11, 20:30

ja bym kupił :)

Wymienię tarcze + klocki
powiedzcie mi czy takie będą dobre:

http://moto.allegro.pl/tarcze-klocki-trw-honda-civic-eg-eh-ej9-ma-mb-i1733092133.html

dzięki

MikeFoto
17-08-11, 23:09
http://moto.allegro.pl/tarcze-klocki...733092133.html

Z podanego linka:

strona zabudowy: oś przednia
tarcza hamulcowa: wentylowana
średnica tarczy: 240mm

Niepodejdą - bzdura totalna z tym pasowaniem do aut. W 5D (MA, MB, MC) w wersji nie VTi - przednia tarcza ma 262mm. W VTi - 282mm i inny rozstaw śrubek. Klocek tak samo nie taki.

EDIT:

Poszukałem na alledrogo dla Ciebie - tu masz zestaw taki jaki być powinien rozmiar tarczy i klocek - zgadza się. Także jak będziesz szukał zamienników wzoruj się na wymiarach podanych w tej aukcji.

http://moto.allegro.pl/brembo-ferrodo-honda-cyvic-rover-tarcze-klocki-i1740337708.html