Zobacz pełną wersję : Swiecąca kontrolka ABS podczas jazdy
berserker1
16-08-11, 12:10
Dzisiaj po raz pierwszy po uruchomieniu silnika nie zgasła kontrolka ABS . Po przejechaniu kilku kilometrów zatrzymałem samochód, zgasiłem i ponownie zapaliłem. Po tej próbie po uruchomieniu silnika ABS zgasł. Później jak dojechałem do miasta to problem pojawił się tylko raz ale ponownie zgasiłem i było ok. Taki problem pojawił się w mojej hondzie po raz pierwszy. Przejmować sie tym i coś z tym robić czy dać spokój? Co może oznaczac ta usterka? Nigdzie nie walnąłem ani na nic nie najechałem wcześniej. Mój samochód to 1,4 IS silnik D14Z4.
zrób samodiagnostyke absu, wszystko znajdziesz na forum..
berserker1
16-08-11, 14:19
Zwarłem w kostce 5 pinowej kabel niebiesko-biały z brązowo-czarnym. Przekręciłem zapłon i zaświeciła sie kontrolka ABS , zaczęła migać 7 razy. Liczyć od tego jak się już zaświeci czy od tego jak zacznie migać? Co oznacza ten wynik? Wynik był 72 lub 73 chyba. Zrobiłem kasowanie kodów poprzez 20 krotne włączanie i wyłączanie zapłonu i po tym jak wpiąłem zworkę to kontrolka ABS nie migała już tylko stale świeciła. Czy to oznacza że samodiagnostyka wykaże coś dopiero jak znowu kontrolka ABS sie będzie świeciła podczas jazdy czy już nic nie wykaże po kasowaniu?
martin1988
19-08-11, 11:23
Najpierw kontrolka się zapala, później zaczyna wymigiwać numer błędu. Długie błyśnięcie oznacza liczbę dziesiątek, krótkie jedności tzn. np. 7 długich błyśnięć oznacza "70", a następnie 3 krótkie oznaczają "3", co daje błąd numer nr 73. Po wykonaniu sygnalizacji wszystkich błędów, kontrolka wymiguje od nowa wszystkie błędy. Musisz dokładnie przyjrzeć się ile długich i ile krótkich błyśnięć daje kontrolka. O samodiagnostyce było już na forum, więc poszukaj i znajdziesz wszystko czego potrzebujesz :)
P.S. Kasowanie błędu to rozwiązanie na krótką metę, więc jeśli już się zapali kontrolka, warto znać nr błędu.
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?51569-Problem-z-abs&p=735869#post735869
Tu masz wszystko czego potrzebujesz :) Dzięki uprzejmości Kolegi MikeFoto :)
Wynik był 72 lub 73 chyba
To nieprawidlowy kod. Niema takiego. Kasowanie nic ci nie da - skoro się zapala tzn że coś jest nie tak. Najpopularniejszą awarią jest uszkodzenie czujnika przy kole.
zaczęła migać 7 razy
Jako, że kolega nie napisał czy to były długie czy krótkie mignięcia a ich sumę, obstawiam błąd numer 16. Czyli 1 długie mignięcie i 6 krótkich. Błąd to uszkodzenie czujnika (RR) tylnego prawego. Najlepiej wejść pod auto, rozpiąć wtyczkę od absu koło baku i zmierzyć rezystancję czujnika. Jeśli rezystancja między 700 - 1100 Ohm. Czujnik jest ok. Jeśli rezystancja jest powyżej tej wartości - padła cewka wewnątrz czujnika i czujnik idzie na śmietnik gdyż jest nierozbieralny.