PDA

Zobacz pełną wersję : Sportowy Tłumik Końcowy - awaria

kedud
15-08-11, 22:41
Witam posiadam oryginalny sportowy tłumik końcowy hondy. Coś w nim lata i wydaję dzwięk ("delikatne szuranie metalem po betonie") przy poruszeniu końcówki. coś jakby w środku tłumik latało i wydawało taki dzwięk. Dodawanie gazu nie wywołuje tego dźwięku tylko porusznie końcówki np jak zamykam klape bagażnika (silnik zgaszony)
Co to moze być, bo obawiam się najgorszego a ten tłumik kosztuje podobno kupe kasy.

owsikk
16-08-11, 08:57
Może oberwała Ci się osłona żarowa nad ostatnim tłumikiem? Albo w środku tłumik pordzewiał i się rozleciał. Jakbyś potrzebował seryjnego tłumika od silnika 1.4 / 1.6 to pisz na prv.

kedud
16-08-11, 10:22
Tłumik seryjny... filtr stożkowy, sportowa końcówka wydechu (oryginalny pakiet hondy) nie wiem czy seryjny można montować... a dwa ten końcowy tłumik daje bardzo przyjemny basowy dźwięk, nie chcę się z tym rozstawać...
Popołudniu zrobię zdjęcie tłumika żeby było widać o co chodzi... może też nagram dźwięk. Teraz auto jest w zakładzie na wymianie przedniej szyby... Pozdrawiam kamień i służby drogowe na krajowej 8!!:mad:

Ktoś poleca zakład od tłumików we Wrocławiu.

kedud
19-08-11, 14:03
Naprawiony, w środku latał kawałem czegoś metalowego, nie dało się wyciągnąć, więc trzeba było przyspawać do ścianki. Szybka tania prowizorka 60zl, ale co najważniejsze skuteczna. Robiłem w zakładzie na Sołtysowickiej przy przejeździe kolejowym. Gościu zrobił mi to od ręki.