Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : TRUDNY WYBÓR - pomóżcie

hipnox
09-04-07, 19:39
Witam wszystkich
Mam mały kłopot i chciałbym prosić o pomoc a mianowicie przymierzem się do kupna nowego samochodu i nie wiem co wybrać w grę wchodzą cztery samochody mazda 94-98r 323f 1,5 16v mazda mx3 1.6 16v opel corsa B 1,6 16v honda civic 95r 1.6 16v honda crx ok. 93r 1.6 16v gdybyście mogli pomoc wybrać byłbym wdzięczny biorąc pod uwagę bezawaryjność ekonomiczność i przyjemność z jazdy
Pozdrawiam

Matey
09-04-07, 20:37
Bierz Opla, Hondy to lipa...

sunnboy
09-04-07, 20:40
Bierz Opla, Hondy to lipa...
:hinczyk: :aloha: same czubki na forum ;)

hipnox
09-04-07, 20:46
a moze jakies konkrety jeżeli zdecydowaliście się jeżdzić hondami i urzwacie ich od pewnego czasu to znacie ich słabe i mocne strony podzielcie się tą wiedzą ze mną

Matey
09-04-07, 20:50
:szukaj: to ci pomoze... a i przeczytaj ergulamin. Tam sie duzo dowiesz :)

hipnox
09-04-07, 20:57
napewno nie znajdę porównań między tymi samochodami troszke juz grzebałem i szukałem zastanawiam sie najbardziej między mazdą 323f 1,8 16v a honda civic 1,6 16v co przemawia na plus za hondą waszym zdaniem??

mighty
09-04-07, 21:05
bedzie szybsza, zwrotniejsza.

Jaxpl
10-04-07, 22:47
Kde, człowieku, zobacz jak wygląda Mazda, Opel i Honda. Znajdź sobie zdjęcia i je porównaj - co Ci się najbardziej podoba. O gustach się nie dyskutuje. Ale ... jesteś na forum Hondy, więc jakiej odpowiedzi się spodziewasz? Można by się jeszcze zastanawiać nad Mazdą, ale Opel?? Jak to porównać do Hondy? Jak taczkę do karety?

Ale na poważnie to tylko Honda. A dlaczego?

BO TAK i już. Na niepoważne pytanie - poważna odpowiedź.

hipnox
11-04-07, 13:50
Nie chodzi mi tak do końca o wygląd lecz o całokształt.
Po zebraniu informacji z neta i odpowiedzi zosał wybór między mazda 323f i hondą civic. Stawiam bardziej na civic V mniejsze spalanie mocniejsze silniki troszke gorzej z zabespieczeniem przed korozja ale ogólnie wygrała. Tylko jeszcze prosiłbym o porade co do silnika chciałbym go po zciągnięciu z niemiec odrazu zagazować sekwęcją nie wiem tylko jaki.
myślałem nad 1,5 D15B7 lub bardziej nad 1,6 D16Z6. chyba że macie inne zdanie na ten temat czekam na odpowiedzi
I jeszcze gdybyście napisali na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie było by juz super

tehCleaner
11-04-07, 18:00
tutaj raczej zwolenników gazu nie zastaniesz.. ale pomysl sobie logicznie, d15b7 nie spali Ci w trasie wiecej jak 7L, w miesie 8L, porównaj to sobie z kosztami gazowej instalacji sekwencyjnej i pomysl jak sie to kalkuluje, dla osób które nie wysiadaja z auta to sie jeszcze opłaci:)

zieloo007
11-04-07, 18:12
Zapomnij o gazie. Chodzi ci o przyjemnośc z jazdy, czy g***niana mułowatość. Nie radzę wrzucac gazu bo szkoda samochodu. Honda Civic w porównaniu do Mazdy jest 100 razy lepiej wykończona w środku-Mazda ma hamskie trzeszczące plastiki.
Honda jest bardzo ekonomiczna, a jak na małe autko ma dość dużo miejsca w środku. Jedynym mankamentem to faktycznie są nadkola, progi i tylna klapa-słabość Hond,(jak większość japońców, także toyoty)jednak silniki mocne i wytrzymałe. Wsiądź do Mazdy a potem do Hondy, od razu poczujesz różnicę.
Honda to Honda i tyle !!! :)

Mousik
11-04-07, 21:28
Ja kupłem Civic-a 1,6 16 V sedanik z 1991 roku, bez gazu bo słyszałem że nie lubią.
No i uważam, że to był trafny wybór. Max fajności i minimalne koszta.
Pozdrawiam :d

prymus2103
12-04-07, 10:17
KOLEGO JA ZALOZYLEM DO SWOJEJ HONDY INSTALACJE GAZOWA ZWYKLA I IDZIE JAK RAKIETA KOLEGA JEZDZI NA GAZIE JUSZ DLUZSZY CZAS NA ZWYKLEJ I ZADNYCH PROBLEMOW JAK MASZ ZAMIAR DUZO JEZDZIC TO GAZ SMIALO MOZESZ ZAKLADAC.:)

Jarek104
12-04-07, 11:39
Jak mozna honde skrzywdzic gazem...?
sam wybieralem miedzy mX3 a civikiem.. Przejechalem sie Mazda 1.6 16v i honda 1.5 16v. Jakosc wykonania, wygoda, pozycja za kierownica i bdb opinia o silnikach D15B7 przewazyly na honde. Zrobilem nia jak narazie ok 20tys km, auto ma prawie 230tys i odpukac, palcem silnika nie dotykam..

dreamcatch
12-04-07, 12:09
A ja dołączę się do tematu z pytaniem ogólnym o Hondy Civic.
A dokładniej o awaryjność i ceny części. Jakiś sentyment mam do Hondy Civic, ale straszą mnie niektórzy ludzie, że części drogie ;)

Mam na oku Civica z 1997 roku, te: http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2496079

Dzięki za informacje,

Pozdrawiam!

zieloo007
12-04-07, 12:18
Fakt, ceny części są wysokie ale zawsze można zdobyć je taniej na allegro lub na giełdzie. Broń Boże w sklepie jako oryginały, bo wtedy to naprawdę można majątek wydać. Polecam jednak allegro-dużo nowych części w przystępnych cenach.

dreamcatch
12-04-07, 16:03
A jak z awaryjnoscia takiej 10 letniej hondy? I czy jest duza roznica miedzy silnikiem 1.4 i 1.6?

Pozdrawiam.

emg
12-04-07, 16:07
tylko opelek panie opelek - dużo części, serwis, a honda?? lipa, z gazem nie jeździ, części drogie, mechaniki się nie znają na japońskich, same straty

zieloo007
12-04-07, 16:15
Zgodzę się iż Opel ma dużo części gdyż jest pospolitym autem. Honda jednak jest jak na swoje lata mało popularna, mało ich na drogach. I to w nich mnie się podoba. Co drugi samochód to golf albo opel.
Co do mechaników, jak znajdziesz dobrego to Ci wszystko naprawi. Ja mam swojego od początku i nie dość że zna mój samochód to każdą część mi wymieni, blachy zrobi, wszystko co możliwe. Ja mu dostarczam części które znajdę to na allegro to na giełdzie a on mi wymienia.
Jesli chodzi o silniki.... różnica jest jeśli masz 1.6 v-tec wtedy możesz już coś pokazać. Moc ogromna że asfalt zrywa w porównaniu do 1.3 czy też 1.4

prymus2103
13-04-07, 09:13
kolego ja nienarzekam na honde jak kupilem to wiadomo rozrzady oleje ite sprawy noi teraz gaz ale nic sie niedzieje autko bryka jak nic . ;)

wasil
13-04-07, 09:43
gaz do hondy!! Ludzie to GRZECH :bicie:

hipnox
13-04-07, 16:27
Civic 5 1,6 D16Z6 myśle że jak założe gaz zmienie cały wydech na sportowy dedykowany do CIVICa przewody i swiece to chyba tak nie przymuli go za bardzo czy lepiej zakupić 1,5 D15B7 i nie gazować ale osiągi będą pewnie troszke słabsze 90 koni do 125 to jest różnica a oszczędności na gazie będą chciałem sekwęcje wstawić lub za tą cene CIVIC V + sekwęcja lepiej kupić CIVIKa VI i zostawić bez gazu co waszym zdaniem lepiej zrobić. Czytałem opinie ludzi któży zagazowali sekwęcją silnik D16Z6 i są bardzo zadowoleni spalanie wychodzi 9 litrów lpg cyli 100 km za 16 złotych a benzynka wychodzi a na benzynie ok 35 złotych rórznica jest całkiem duża czyli instalacja zwraca się po 21000 kilometrach robie dziennie ok 100 kilometrów czyli zwrot nastepuje po niecałym roku.

tehCleaner
13-04-07, 22:46
to kup diesla

hipnox
14-04-07, 13:09
ale ja chce benzynke a diesel i tak w duzo drozej wychodzi od lpg i do tego nie ma takiej frajdy z jazdy a pozaty stare diesle głośno chodza

Jaxpl
16-04-07, 08:26
zieloo007 napisał kilka postów wyżej, że Honda nie jest tak popularna. Trochę mnie zdziwiło to stwierdzenie, zwłaszcza gdy spojrzałem skąd zieloo klika. Po Poznaniu jeździ taka masa różnej maści Haneczek, że za nic nie mogę się z nim zgodzić. Co do części i ich cen. W tamtym tygodniu kupowałem rozrząd, uszczelki i inne pierdołki w InterCarsie i wierz mi, żadnego cenowego szoku nie przeżyłem: rozrząd niecała stówa (nie pamiętam dokładnie), końcówki drążków kierowniczych - 35 zł, komplet uszczelek pod kapę zaworów - 31 zł. To nie są zabójcze ceny.
Co do awaryjności: zobacz sobie mój samochód, ma 16 lat, przebieg 318.000 km i ... jedzie. Co więcej jedzie bardzo żwawo, nie bierze oleju itd. Miałem Opla w tym wieku, ale wolę nie pamiętać tego faktu.
No i został mi gaz do skomentowania. Ja w swojej Haneczce miałem założony w momencie kupna. Jestem właśnie w trakcie jego usuwania. Do dziś poszczególne części śmierdzą mi pod maską. To chyba mówi samo za siebie.

Nie zastanawiaj się długo, kupuj Hanię, zobaczysz, jak Ci się odwdzięczy.

adasiek_
16-04-07, 09:07
czy lepiej zakupić 1,5 D15B7 i nie gazować ale osiągi będą pewnie troszke słabsze 90 koni

d15b7 ma 101-105 koni. roznie podaja.. natomiast 90 koni masz w d15b2. ja osobiscie jeszcze 12 letnim d15b7 i wcale nie nazekam.pali ok 8 litrow i odpukac psuc sie nie psuje. za godzine jade na ten bezplatny przeglad do hondy to bede wiedzial ju dokladnie co i jak z moja fura ;] jesli bedziesz dlab o swoja hond eto bedzie Ci dlugo sluzyz (oczywiscie jesli nei kupisz jakiegos trupa).
pozdro- stawiaj na honde :D

BOReK
16-04-07, 11:12
Ja tu dodam tylko tyle, że odkąd się rozglądam za samochodem, to Civic jest na pierwszym miejscu. Podsuwano mi już różne propozycje - może Corolla, może Golf (ten kolega dostał ode mnie opieprz za głupie pomysły). No i ostatecznie stawiam na swoim - już mam upatrzony rocznik '91 D16A6. Troszkę w niej pogmeram przy kosmetyce tylko, ale miałem juz okazję jechać i idzie jak złoto (wizyta u mechanika będzie na dniach, bo cholera wie czy gościu mi bubla nie wciska :P). Sądze jednak, że nic więcej się nie znajdzie. Jest i będzie bez gazu - wystarczy mi wspomnienie smrodu u kumpla (tylko on ma Cienkiego :P), poza tym nie chcę ryzykować awarii.

Rety, jak ja się nie mogę doczekać maja - już ją będę miał i może już po naprawach XD. Jak się ma kasę, to jedyny wybór alternatywny to Honda nowszej generacji, żadna inna marka (moze nawet model :P).

hipnox
17-04-07, 19:15
Po długich rozwarzaniach wygrywa chonda CIVIC zostawiając swoją konkurętów daleko w tyle tylko nie chce kupować w kraju wyruszam ze znajonym na poszukiwania do niemiec szukam silniczka D16Z6 nam przeznaczone na kupno opłacenie i rejestracje 13 000 nyśle że znajde w tych pieniądzach jakąś fajną V

zakri
18-04-07, 18:56
chonda

hehe, dobre ;)
w pierwszym momencie zastanawialam sie co chciales przez to napisac

hipnox
27-04-07, 15:14
Przepraszam ale chciałem sprawdzić czy ktoś to wogule czyta i już wiem CZYTA kupiłem już civika 1,6 125 koników świeżo sprowadzony pełna elektryka i klima ***** autko i niesamowite wrażenia z jazdy było warto dzięki za odpowiedzi. Czy zakładał juz ktoś gaz do tego silniczka?? Jezeli tak byłbym wdzięczny za podzielenie sie ze mna swoimi odczuciami i napisanie jaki gaz zakładał jakiej firmy i cene całej operacji. ja mysle o sekwęcji.