PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwna rzecz ze wskazówką temperatury ej9 d14z1

Labed2007
14-08-11, 22:29
Witam

Wczoraj nieźle poupalałem auto(najpierw porządnie rozgrzałem) no i zaś rura po mieście, zrobiłem tak z 15km, ale gaz w podłodze i po chwili hamowanie, i tak w kółko. Po wszystkim pochodziło na jałowych krótką chwilkę i zgasiłem silnik.
Auto postało jakąś godzinkę, następnie wybrałem się do sklepu na małe zakupy, ale jadąc emerycko patrzę a tu wskazówka od temperatury idzie do góry, poszła minimalnie powyżej środka skali i po jakiś 20 sekundach opadła na normalną pozycję. Była możliwość więc zatrzymałem fure i podnoszę maskę a tu wszystko ok, płynu nie wywaliło.
Jak można wytłumaczyć taką sytuację, bo chcąc nie chcąc troszkę mnie ona niepokoi.

Maxi666
15-08-11, 17:11
Mechanikiem nie jestem, ale moj civic na postoju sie dosc szybko grzeje, badz przy wolnej jezdzie, nie duzo mu do konca brakuje, ale zaraz jak rusze po chwili juz opada do polowy :P

Wojtec12345678
15-08-11, 18:59
Witam

Wczoraj nieźle poupalałem auto(najpierw porządnie rozgrzałem) no i zaś rura po mieście, zrobiłem tak z 15km, ale gaz w podłodze i po chwili hamowanie, i tak w kółko. Po wszystkim pochodziło na jałowych krótką chwilkę i zgasiłem silnik.
Auto postało jakąś godzinkę, następnie wybrałem się do sklepu na małe zakupy, ale jadąc emerycko patrzę a tu wskazówka od temperatury idzie do góry, poszła minimalnie powyżej środka skali i po jakiś 20 sekundach opadła na normalną pozycję. Była możliwość więc zatrzymałem fure i podnoszę maskę a tu wszystko ok, płynu nie wywaliło.
Jak można wytłumaczyć taką sytuację, bo chcąc nie chcąc troszkę mnie ona niepokoi.

jak wyglądała temp podczas upalania i ostrej jazdy ?

Mechanikiem nie jestem, ale moj civic na postoju sie dosc szybko grzeje, badz przy wolnej jezdzie, nie duzo mu do konca brakuje, ale zaraz jak rusze po chwili juz opada do polowy :P

Nie dużo do końca czego ? Skali ? lol

W moim NIGDY wskazówka nie przekroczyła połowy skali...

Maxi666
15-08-11, 21:40
No skali jest gdzies na 80% skali i chodzi wiatrak. Jak zrobie silnik to przeczyszcze chlodnice jeszcze.

Labed2007
15-08-11, 23:12
jak wyglądała temp podczas upalania i ostrej jazdy ?

Podczas upalania temperatura była na połowie skali....
Dlatego jest mi to dziwne, jadę jak emeryt 100km/h piąty bieg po obwodnicy.
Opisywana sytuacja była pierwszym razem kiedy widziałem jak mi idzie wskazówka wyżej niż na połowę i zaniepokoiło mnie to...

@Maxi666 80% skali ja bym nie ryzykował takiej jazdy... Uszczelka pod głowicą może powiedzieć papa w każdej chwili bo kiedyś ktoś na forum miał oddzielne gajgi do temp wody i mówił że jak wskazówka ruszy się tylko leciutko ponad połowę skali to woda już ma ponad 100*C...:confused:

Wojtec12345678
16-08-11, 00:10
Może termostat za późno się włącza ?

Maxi666
16-08-11, 17:36
Generalnie to teraz robię remont dołu silnika, przekręciła się panewka, więc odrazu obadam chłodnice. Podczas normalnej ostrej jazdy nigdy nie weszła ponad polowe, z reguły na postoju stoi wysoko. A tak to ok. Chyba ze poprzedni właściciel lał mineralna wodę do chłodnicy :D

majson
19-08-11, 00:03
W moim NIGDY wskazówka nie przekroczyła połowy skali...
Bo masz 5g ;P
u mnie tez nie przekroczyla dlatego teraz mam dodatkowy wskaznik.

Labed2007
02-09-11, 23:05
Chyba miałem zapowietrzoną chłodnicę po wymianie płynu :] bo włączyłem na parę minut ogrzewanie na max i zeszło troszkę płynu w wyrównawczym i problem jakby zmalał... tzn. przy dłuższym utrzymywaniu prędkości ok. 100-110km/h wskazówka skoczy może sobie jakieś 1-1,5mm w górę a nie tak jak poprzednio jakieś 3mm