PDA

Zobacz pełną wersję : hatchback 1.5 vtec 5d - głośniki - problem nowicjusza ;)

Solver
14-08-11, 14:35
Witam.
Niedawno zakupiłem swoją pierwszą hondę i chciałbym w niej zainstalować głośniki pioneer 13cm (radio także mam pioneer).
O ile z instalacją radia nie było żadnych problemów, o tyle wymiana głośników to dla mnie ciekawe pytanie :/
Mianowicie, jak się do nich "dostać"??
Poniżej załączam zdjęcie i bardzo proszę o możliwie najmniej inwazyjną podpowiedź co do wymiany fabrycznych głośników. Probowałem już "podważać" itd. niestety ten plastik zakrywający głośnik wydaje się nie do wymontowania.. .

Pozdrawiam.
http://imagebox.pl/out.php/t158357_Zdjcie0001.jpg (http://imagebox.pl/show.php/158357_Zdjcie0001.jpg.html)

thompson17
14-08-11, 14:47
nigdy nie grzebałem przy takim modelu ale po fotce i tym co piszesz, może być tak że trzeba zdjąc boczek cały z drzwi- czytaj tapicerke.
jeśli sie myle to niech ktoś poprawi mnie :)

edit:pewnie Cie zlinczują że sie nie przywitałeś najpierw w odpowiednim dziale :)

Sprezyna
14-08-11, 16:48
Tak jak kolega wyzej pisze trzeba zdjac caly boczek. Bedziesz mial wspanialy dostep do glosnika :) Bodajze 2 srubki i pare zaczepow na dole. Tylko uwazaj na uszczelke przy szybie mozna zalatwic zaczepy.

Krists
14-08-11, 19:35
Z przodu są 16cm więc po co chcesz ładować 13? :] Z tyłu masz 13
Trzeba zdjąć cały boczek, jak wyżej kolega wspomniał uważaj na zaczepy i dopilnuj żeby dobrze założyć z powrotem bo jak wypadnie z zaczepu to strasznie denerwuje ucho.

LINCZ ZA NIE PRZYWITANIE SIE !!!! I masz minusowe punkty do respektu na forum za brak umiejętności czytania i umieszczenie w złym dziale.

Masz tzw angielke czyli powinno być w 5d/aero

Solver
15-08-11, 14:45
witam.
w takim razie przepraszam, że się nie przedstawiłem wcześniej w odpowiednim dziale - dzisiaj to zrobię ;))
dzięki za podpowiedzi, narazie postanowiłem zostawić fabryczne głośniki - nie grają źle a nie odważę się na swoim aktualnym poziomie doświadczenia z tym samochodem na poważne samodzielne modyfikacje .. nie miałby mi kto później tego pomóc naprawić ;)

co do tylnych głośników - to nie 13, wyglądają na prostokątne, chyba 6x9 albo 5x7 tego też nie jestem pewien :F

pozdrawiam

thompson17
15-08-11, 17:06
6x9 Ci w drzwi nie wejdą kolego :)
musisz mieć głośniki 16/16,5 cm w drzwi :)
taki standard :)

Son - Goku
21-08-11, 00:21
tylne to 13.

Chyba że mówisz o głośnikach które masz na półce.

co do boczków z drzwiach. 2 śrubki odkręcasz jak masz rączkę i jedną jak otwierasz drzwi uchwytem.

Potem spinki plastikowe do okoła tej tapicerki, najlepiej podważać śrubokrętem płaskim.