PDA

Zobacz pełną wersję : gwizdanie przy przyspieszaniu tylko i wyłącznie wtedy... civic 2006 si usa

mierzwa2
14-08-11, 00:05
Witam wszystkich, otóż od niedawna od jakiś 2000 tyś km mam dziwny problem. Wcześniej tego nie było. Gdy wciskam pedał gazu a auto zaczyna przyspieszać słyszę jakby gwizdanie (nie jest to głośne jak wyłącze radio, klime itp wtedy słychać) w zakresie obrotow powiedzmy 3000-4500 później już nic nie słychać pewnie zagłusza silnik. Przebieg civica to 69000 tyś km, słychać to tylko podczas przyspieszania. Co to może być? Ja się zastanawiam czy aby serwis klimatyzacji nie miał na to wpływu - bo jakiś czas po tym się zaczęło. Jak to sprawdzić/wyeliminować? Czy może być to pasek lub łożysko alternatora? Auto przyspiesza dobrze, nie mam stożka itp żeby to mogło być powietrze...

Ordi
14-08-11, 13:02
może jakaś rura na dolocie ci sie poluzowała i łapie lewe powietrze...? Popatrz dokladnie układ dolotowy + obudowę filtra powietrza i umocowanie filtra. Podokręcaj też wsyzstkie połączenia na dolocie... Może pomoże...

krejzy
18-08-11, 12:44
A ten objaw występuje tylko w czasie jazdy czy jak stoisz i podkręcasz obroty to też tak się dzieje ?

uboat
18-08-11, 22:37
A ty czasem nie latasz na dolocie Fujity? jest to jego specyfika, że daje taki ala gwizdający dźwięk.

tommygunsnk
19-08-11, 20:10
Ja miałem podobny objaw po założeniu nowego filtra powietrza nie zamknąłem 2 zacisków mocujących pokrywę airboxa :) po zatrzaśnięciu wszystko wróciło do normy.

rafi8883
08-09-11, 19:30
Jak często korzystałeś z VTEC-a to możliwe że Ci po prostu już łożyska na skrzyni szumią... :) ja tak miałem i miesiąc później musiałem zmienić skrzynię bo nie opłacało się tego robić... :) przy podobnym przebiegu