Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sonda Lambda - Oryginał, używka czy uniewrsalne zamienniki?

Moruso
09-04-07, 13:19
Witam
W silniku D15Z3 mam sonde 5-cio przewodową,kolory:czarny,czerwony,biały,żółty,poma rańczowy. Samodiagnostyka pokazuje błąd 41 czyli sonda raczej do wymiany. Z tego co wyczytałem na forum to oryginał kosztuje 700-800zł w ASO więc troche mnie nie stać :(
Co sądzicie o używanych sondach? Czy np sonda z auta o dużym przebiegu nie spowoduje dużego spalania benzyny? I czy np mogę wsadzić sonde z silnika D15Z1?Tam też jest 5-cio przewodowa.I co jeśli np sonda jest 5-cio przewodowa a różni sie kolorem jednego kabla?Bo troche szukałem i dużo sond ma szary zamiast (u mnie)pomarańczowego?

A co z sondami uniewersalnymi typu NGK/NTK,Walker czy Bosal? Czytałem że nie są zbyt wytrzymałe ale może lepiej włożyć nową uniwersalną niż oryginał ale używany(np z przebiegiem 150tys km. Jak myślicie? Jeszcze mnie zastanawia czy możny by założyć sonde uniwersalna 1 lub 3 lub 4 przewodową?

Będe wdzięczny za jakieś rady:)

Gruszka
09-04-07, 13:41
Zerknij jak postepowac, gdy wyskakuje blad 41 dla D15Z3:
http://media.honda.co.uk/car/owner/media/manuals/CivicManual/pdf/11-38.pdf

Moze wcale nie trzeba tej sondy wymieniac?

A tak w ogole, to byl juz podobny watek m.in. tu: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=17800

:szukaj: :zasady:

Pzdr.

Boniar
11-04-07, 08:36
no pewnie że ten bolesny,straszny i wkur....cy temat już był przerabiany
moim zdaniem używki (ktore sa za pol ceny) dają rade...ostatecznie jak jedna bedzie padnięta to już gdy kupisz drugą to masz spore szanse że bedzie dobra :)
nie ma uniwersalnych bo to w zasadzie nie jest zwykła lambda
powodzenia

aha - podstawa - zrób pomiar spalin przede wszystkim!

Moruso
11-04-07, 18:44
a na pomiarze spalin wykarze mi tylko ze jest uszkodzona sonda czy tez ze uszkodzona jest grzałka?

Boniar
12-04-07, 08:14
a co chcesz wymienić grzałkę? :)
u mnie spaliny były dużo powyżej normy i palił 11/100 - wymieniłem sondę,reset ecu i chodzi...
sprobuj jeszcze reset kompa - ja to robiłem z 3 razy i dopiero spalanie spadło