Zobacz pełną wersję : co to trzęsie budą podczas delikatnego przyśpieszania
Witam mam taki mały problem bo kiedy zmieniam bieg np z 2 na 3 i przyśpieszam to w pewnym momencie czuje takie drgania autem np przy płynnej jeździe ok 100 km/h jedzie sie super. wspomnę, że jak kupiłem auto była całkiem rozwalona guma od przegubu wew. wymieniłem ją. Jest jakaś możliwość sprawdzenia tego przegubu?
Posprawdzaj dokładnie poduszki silnika i skrzyni biegów, przegub to raczej nie ma możliwości trząść całą budą, za mała masa natomiast silnik na niskich obrotach owszem.
no być może bo zauważyłem, że jedna szpilka od poduszki jest zerwana może to ma wpływ. Dzięki za pomoc postaram się ogarnąć i zobaczymy.
ja prze takich predkosciach mialem, cos podobnego trzeslo cala buda i to mocno nikt mi nie chcial wierzyc ale sie uparlem ikazalem sprawdzic przegub wewnetrzny okazalo sie ze nie ma smaru i kielich jest wyrobiony tzn. starcza jakies wglebienia i bedzie bilo
ja prze takich predkosciach mialem, cos podobnego trzeslo cala buda i to mocno nikt mi nie chcial wierzyc ale sie uparlem ikazalem sprawdzic przegub wewnetrzny okazalo sie ze nie ma smaru i kielich jest wyrobiony tzn. starcza jakies wglebienia i bedzie bilo
i co wymieniłeś cały przegub, czy tylko smaru dołożyłeś?
tak po sprawdzeniu wymienilem oba choc do wymiany byl jeeden dla sw spokoju sa dosc drogie japonski okolo 400 450 zl ja kupilem euro pascal i juz jazdze 3 lata nienarzekam za 200zl za sztuke
tylko nich mechanik go obejrzy dobrze bo szkoda kasy
Panowie podobny problem jest u mnie z tym że u mnie problem pojawia się przy spokojnej jeździe ...
Chodzi o to że zmieniając bied 2 na 3 przy wartości około 1900 obrotów zaczyna telepać jak w burdelu powyżej 2000 kiedy się depnie w gaz problem się nie pojawia co może być tego przyczyną ? sprawdzałem przeguby - są OK, łapy silnik trzymają jak rzep psiego ogona ...
zmieniając bied 2 na 3 przy wartości około 1900 obrotów zaczyna telepać jak w burdelu powyżej 2000
Zamulasz silnik i sie dziwisz? Po co Ci Honda skoro jeździsz jak Fiatem?
Zmieniaj biegi przy 3500 obrotow, a nawet wyżej. Obroty po zmianie biegu spadna do 2500 obr. Hondą wcale oszczędnie się nie jeździ w zakresie 1500-2500.
Ktoś kiedyś podawał ze zakres 2500-3500 obr jest oszczędny i nie należy schodzić poniżej 2500 obr (wyjątkiem jest toczenie się na drugim biegu).
jeżeli rozbierałeś przegub to go źle musiałeś złożyć - te satelitki 'nie są tam gdzie wcześniej' i przez różnice w jakiś tam luzach telepie przy przyspieszaniu, przy stałej prędkości tego nie ma. przerabialiśmy to u kolegi, po ponownym rozebraniu i złożeniu prawidłowo jak ręką odjął
Zmieniaj biegi przy 3500 obrotow, a nawet wyżej. Obroty po zmianie biegu spadna do 2500 obr. Hondą wcale oszczędnie się nie jeździ w zakresie 1500-2500.
Ktoś kiedyś podawał ze zakres 2500-3500 obr jest oszczędny i nie należy schodzić poniżej 2500 obr (wyjątkiem jest toczenie się na drugim biegu).
Brawo ! :o
A przegub jest na 100 % Ok
poszperam jeszcze na forum może znajdę podobne objawy :]
Brawo !
Dziękuję, dziękuję :cool:
ja tam do 2k jeżdżę i pali niecałe 6. takze nie wiem skad bierzecie tą oszczednosc przy jezdzie ~4k rpm. żałosne. "trza jezdzic 2500-3500 to bedzie mało palila!!"
"KTOS KIEDYS" :confused:
icotunapisac
19-08-11, 18:29
jezeli ten problem wystepuje u Ciebie w momencie wysprzeglania biegu no to wina lezy po stronie sprzegła.
@RRa
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?58661-ekonomiczna-jazda-d15b2
Telepało, telepało aż się okazało że fela źle wyważona ... i weź pan bądź mądry i daj wyważyć felgi na wulkanizacji komuś kto z wykształcenia jest kucharzem ...