Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : piszczace hamulce - blaszki, brudne zaciski?

teofileq
12-08-11, 16:24
czesc. wymienilem jakis czas temu hamulce na tarcze brembo i klocki ferodo premier. dalem to do zrobienia w warsztacie u dziadka znajomego z racji niskiej ceny i jak podjezdzam to mam wszystko od reki robione. czesci przywiozlem swoje. no i minelo z 1,5k km a hamulce niemilosiernie piszcza, nie moge tego sluchac az. mimo ze jestem spokojny to jak przejade miasto to ku**icy dostaje od tego odglosu. i teraz moje pytanie brzmi: czy jest mozliwosc ze ten pisk slychac z racji np niewymienionej blaszki trzymajacej klocki, albo brudu czy rdzy na zacisku albo gdzies? czy jakby wymienic te blaszki na nowe i wyczyscic papierem sciernym wszystko albo szczotka druciana + nasmarowac wszystko pasta miedziana (bo chyba taka sie smaruje) to by to pomoglo? bo nie sadze ze zestaw brembo+ferodo premier sie tak sprawuje jesli bylby poprawnie zalozony i wszystko byloby na tip top...

P.s wiem ze przy kazdej zmianie klockow dobrze jest zmienic te blaszki ale cos czuje ze oni tego nie zrobili, ani nawet nie oczyscili tego co trzeba...

comatose
12-08-11, 16:28
A kupiłeś ten zestaw w jakimś sprawdzonym sklepie czy na Allegro gdzie roi się od podróbek tego zestawu?

teofileq
12-08-11, 16:34
w zwyklym sklepie motoryzacyjnym

teofileq
12-08-11, 19:58
a i jeszcze zauwazylem ze hamulce piszcza po nagrzaniu... czyli jak samochod postoi dluzej to jest ok, jak chwile pojezdze to zaczynaja piszczec... ale np jak poupalam je, dajmy na to kilka hamowan 100-50 to podczas tych hamowan jak i potem przez jakis czas nie piszcza... w czym moze tkwic problem do cholery :/ macie pomysly?

Dextero
12-08-11, 21:22
Wyciągnij klocki, wyczyść blaszki i nasmaruj smarem do zacisków. Nie miedzianym! Smar miedziany jest dobry do śrub by się nie zapiekały. Ma słabe właściwości poślizgowe, ze względu na zawartość proszku miedzi. Po wsadzeniu klocków upewnij się, że luźno chodzą w zacisku. Jeżeli ciasno, to pilnikiem przytrzyj ranty. możesz też nasmarować tą część zacisku, która się styka z klockiem. Szczotką drucianą lub papierem ściernym (np.800) przetrzyj klocki. Dokładnie oczyść i odtłuść tarczę. Są do tego specjalne spraye.

darp4
17-08-11, 08:45
i sprawdź rant na tarczy...

MikeFoto
17-08-11, 10:51
Ta blaszka trzymająca klocek obciera o tarczę. Trzeba poprawić.

teofileq
17-08-11, 16:12
wlasnie ide do garazu i bede kombinowal ;d dzieki za pomysly. rant napewno nie, nowa tarcza ;)

rafsio
17-08-11, 19:47
i jak?

darp4
17-08-11, 20:46
jeżeli zaczynają piszczeć po nagrzaniu to może słabej jakości klocki, które w dodatku nie odchodzą od tarczy. Sprawdź jak pracują w blaszkach mocujących. Następnie wszystko do czysta i tylko prowadnice potraktuj odpowiednim specyfikiem, jak piszą przedmówcy.

michaus
17-08-11, 21:53
Podpinam się do tematu bo nie warto zakładać nowego.
U mnie z kolei niedawno pojawił się problem piszczenia hamulców ale jak są nie rozgrzane. Przy hamowaniu albo przy bardzo powolnej jeździe piszczą tak jakby coś obcierało... Jak przejadę kilka kilometrów problem znika... Co poradzicie?

teofileq
17-08-11, 22:33
sprawdzalem u siebie tak pobieżnie i wyszlo na to ze tloczek nie odbija do konca przez co na zwolnionym hamulcu klocek caly czas obciera lekko o tarcze... tak wiec mozliwe ze mi sie klocki zeszklily itpp. bo jak pamietam na poczatku nie bylo piszczenia... niedlugo bede mial naprawiany ten tloczek to wtedy przejade klocki papierem sciernym porzadnie i nasmaruje co trzeba i zobaczymy

MikeFoto
17-08-11, 23:18
klocki zeszklily

To znaczy co ? Pierwsze słysze takie określenie. Weż papier ścierny - jakiś grubszy np 120-160 połóż go na płaską, równą powierzchnię - stół czy blat. Weż klocek i przetrzyj go kilkanaście razy na papierze ściernym ale nie wzdłuż a w poprzek. Wyczyścisz w ten sposób klocek z ewntualnego brudu i nadasz mu drugą świerzość :)

Jak już kiedyś pisałem klocek musi się swobodnie poruszać między blaszkami. Jeśli się nie porusza - papier ścierny i szlifujemy wystający element klocka tak aby wchodząc do blaszkowej prowadnicy przesuwał się swobodnie. Niedopuszczalne jest wciskanie go na siłę.

WODZIREJ2
25-08-11, 21:06
Dokładnie jak kolega wyżej pisze. Też maiłem klocki wciśnięte za ciasno i był problem z piszczeniem. Trochę je zeszlifowałem i zapomniałem co to piszczące hamulce

michaus
26-08-11, 20:08
No dobra ale dlaczego np u mnie problem ten pojawił się ot tak nagle?

MisieK1989
27-08-11, 10:00
Gdyż wytarły się klocki krzywo i zrobił się rant na nich i piszczą obcierając o tarczę