PDA

Zobacz pełną wersję : szuranie w miejscu sprzęgła

waluszek
09-04-07, 01:26
Więc tak szukam od jakiejś godzinki odpowiedzi na moje pytanie
ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi

objaw jest taki na wciśniętym sprzęgle jest cisza ale jak na jałowym biegu puszczę sprzęgło to słychać takie szuranie a im wyższe obroty tym głośniej i jak już ruszę dostaje obciążenia to jest nie do wytrzymania właziłem pod samochód a kumpel wciskał sprzęgło i dzwięk dochodzi z miejsca gdzie sprzędło jest zamontowane
sprytny mechanik powiedział ze skrzynia zaczyna mi kuleć a ja myślę o łożysku oporowym sprzęgła i teraz się zastanawiam kto ma rację ja czy mechanik i co tak naprawdę wymienić ?
żeby nie popaśc w za duże koszta
pomożcie

rafik1984
09-04-07, 10:40
Miałem to , jedna odpowiedz łożysko oporowe albo wyciskowe jak kto woli i to jest na bank przyczyna stukania. :d

waluszek
09-04-07, 14:41
a czy łożysko oporowe przypadkiem nie pracuje dopiero kiedy się sprzęypadkiem łożysko nie zaczyna pracować dopiero jak sie sprzęgło wciśnie a nie kiedy sprzęgło jest puszczone
sam się w tym pogubiłem i szukam odpowiedzi

rafik1984
09-04-07, 18:12
Jak sprzęgło wcisnięte to wtedy cisza i łozyska nie słychac , jak s[rzęgło puszczone to wtedy słychac szumienie albo nawet takie piszczenie jak łozysko zajechane.pozdr

berrry
10-04-07, 19:34
moim zdaniem mechanior ma racje. dokładnie to chodzi o łożyska w skrzyni. miałem taki przypadek u siebie. wymienione zostało łożysko oporowe i nic to nie pomogło. trzeba skrzynie rozbierać. niestety droga to zabawa bo te łożyska są drogie.

przepity
11-04-07, 19:15
mam to samo, skrzynia do wymiany, lozyska sie nie oplaca raczej wymienic ze wzgledu na ich koszt , lepiej jakas uzywke poszukac, w aso koszt zrobienia skrzyni wyliczyli mi na ok 4k :bicie: