PDA

Zobacz pełną wersję : Terkotanie przy skręcie, obciążenie na lewe tylne koło - EJ9

woPo
11-08-11, 19:05
Pytanko bo ostatnio zauważyłem, usłyszałem coś takiego u siebie w HB i u ojca w sedanie także. Mianowicie, co to może być, piasty wymieniałem dopiero co więc stawiam na okładziny w bębnach albo coś w tym rejonie?

Dźwięk typowo "ocierający", terkoczący, tyk, tyk, tyk, im szybciej się jedzie tym intensywniejszy. Pojawia się w momencie skrętu w prawo, w lewym tylnym kole. Nasila się nieco gdy się przyhamowywuje w chwili skręcania. Strasznie irytujące. Przy skręcie w lewo, prawe koło tak mi nie robi. Szukałem w tematach o bębnach ale nie znalazłem żadnej dobrej wskazówki.

Ktoś ma jakiś sensowny pomysł?

Budziniak
11-08-11, 19:17
sprawdź czy masz koła dociągnięte.

woPo
11-08-11, 21:01
mam

sivy
11-08-11, 22:18
to sprawdż okładziny i bębny czy tam sie coś nie zrobiło za luźno

Budziniak
12-08-11, 22:02
to sprawdż okładziny i bębny czy tam sie coś nie zrobiło za luźno
Moderator wie takie rzeczy :) pewno wie także że powinien na próbę podmienić stronami tylne piasty i potem ew. bębny.

fcek
16-08-11, 00:39
Sory, że się wtrące ale miałem to samo tylko przy skręcie w lewo. Ciężko było zlokalizować źródło tego dżwięku, czy to z przodu czy z tyłu. Co się póżniej okazało ku mojemu zdziwieniu kończył się lewy przegub! Brak było jakichkolwiek innych typowych oznak które wskazywałby na niego.