Zobacz pełną wersję : Demontaż przednich lamp - ej9
Witam serdecznie,
Krótkie pytanie - czy do wymiany lampy przedniej koniecznie trzeba demontować przedni zderzak ? Pacjent to Civic EJ9 z 96 roku. W książce napisane jest, że trzeba demontować ale może komuś z was udało się to bez tej żmudnej czynności ?
Z góry dziękuję za pomoc.
ja sciągałem u siebie,jest napewno duzo łatwiej a sciągniecie zderzaka to raptem pare śrubek + gril
Ktos pisał ze udało mu sie bez ściągania ale nie mam pojecia jak to zrobił:)
Nie da się bez ściągania zderzaka, pod zderzakiem masz takie szyny które trzeba zdemontować gdyż nie wyciągniesz lampy.
bez sciągnięcia zderzaka nie da rady :D
tak jak kolega pisał kilka śrubek plus gril i zderzaka nie ma.
No nic, nie pozostaje mi nic innego w takim razie jak tylko go zdjąć.
Dzięki wielkie koledzy za pomoc.
To żaden problem po oby dwu stronach po jednej śrubce... od dołu jak się nie mylę 2. i pod pokrywą po bokach obok grilla 2 spinki.
Koledzy podpinam się pod temat,z tym że moje pytanie dotyczy lamp soczewkowych,jak wyjąć to już napisaliście,ale mi chodzi o to ,że w moich lampach są takie obwódki podświetlane,lekki fiolet jak by diodowe to było,w jednej z lamp to nie świeci.Jak sądzicie są tam jakieś standartowe żaróweczki ze sklepu czy jakaś dioda,ma ktoś z was takie lampy i jest może w temacie:cool:
lampy zdejmowałem bez ściągania zderzaka wystarczy odczepić nadkole przy śrubce ze zderzakiem tam jest jedna śruba lampy, i odpiąć spinki grilla trochę ciężko ale da rade wszystko zdjąć i założyć bez zderzaka, uwaga nie połamcie zaczepów lamp:)
witam,
paruje mi lampa (w zasadzie najmocniej kierunkowskaz) - jak dokładnie zabrać się do demontażu lampy? czy da się to zrobić właśnie bez ściągania zderzaka? w sumie pod domem, bez potrzeby dostępu np. z kanału? Czy jest dostęp do kierunkowskazu z komory silnika? dzisiaj wymieniałem żarówkę postojową i jakoś się udało, obok jest (to lampa lewa, patrząc od przodu auta) jeszcze jedno wejście do lampy, czy to właśnie kierunkowskaz? Auto na bank nie było bite, także gdzies jest rozszczelnienie, oglądałem w środku i zastanawiam się jaka może być przyczyna parowania...
z góry dziękuję za pomoc. pozdrawiam,
Krzysiek
także gdzies jest rozszczelnienie, oglądałem w środku i zastanawiam się jaka może być przyczyna parowania...
sam sobie odpowiadasz na pytania ;)
w sumie pod domem, bez potrzeby dostępu np. z kanału?
nie potrzebny ci kanał do zdjęcia lamp...
po drugie najpierw przeczytaj przynajmniej temat w kórym napisałeś będziesz wiedział czy da się zdjąć lampy bez zdjęcia zderzaka...
dostęp do kierunków z tego co pamiętam jest nie możliwe od strony komory (EJ9) z tego co pamiętam.
Bez sciagania zderzaka sie nie da, pod domem sie da.
1. po otwarciu maski wyciagasz spinki z grilla i zderzaka przy lampach, 5 + 2
2. odkrecasz 2 sruby trzymajace zderzak od spodu do pasa przedniego
3. odkrecasz po jednej srubie pod nadkolem, trzymajace zderzak do blotnika
4. zdejmujesz zderzak
5. odkrecasz dwie sruby od lamp od gory pasa przedniego
6. odkrecasz srube od lamp ktora byla ukrywa pod zderzakiem od strony chlodnic
7. odkrecasz srube od lamp ktora byla ukryta pod zderzakiem od strony blotnika
8. wyciagasz lampy
9. robisz co masz zrobic
10. montujesz w odwrotnej kolejnosci