PDA

Zobacz pełną wersję : Hamulec reczny civic 2004

Ralphj
08-04-07, 19:01
Witam
mam pytanie czy oprocz regulacji linki jest jeszcze jakis sposob aby doprowadzic hamulec reczny do stanu uzywalności ?

Moze jest jakas regulacja przy kołach itp ? Z gory dzieki za info

P.S. przejrzałem forum i nie moglem znalezc zadnych info poza regulacja linki i wizyty w ASO :/

Cobweb
09-04-07, 20:38
Witam
mam pytanie czy oprocz regulacji linki jest jeszcze jakis sposob aby doprowadzic hamulec reczny do stanu uzywalności ?

P.S. przejrzałem forum i nie moglem znalezc zadnych info poza regulacja linki i wizyty w ASO :/

nie ma
w tej generacji zawsze był problem ze słabym ręcznym, regulować należy tylko normalnie + klocki i tarcza w normalnym stanie.

Ralphj
10-04-07, 11:35
Klocki mam dobre tarcze tez a reczny do bani :/

graf78
16-04-07, 20:55
Witam

nie ma, ja bylem 4 raz w ASO i nic nie pomoglo, pomogla za to zmiana samochodu :d

Cobweb
17-04-07, 11:09
pomogla za to zmiana samochodu :d

masz coś do dodania? :zasady:

graf78
17-04-07, 12:23
tyle ze ktos z kierownictwa technicznego Hondy powinien czasem czyta forum i wyciagac wnioski, bo koszt zrobienia porzadnego recznego nie jest duzy

civic45
24-04-07, 00:51
nie ma, ja bylem 4 raz w ASO i nic nie pomoglo, pomogla za to zmiana samochodu
zanim zachce ci się zmienic samochod proponuje zrobic regulacje hamulca ręcznego bardziej drobiazgowo i pracochłonnie (czego akurat w aso nie robia )

przede wszystkim do kazdej wymiany klocków i prawidłowej regulacji ręcznego po jakimś tam przebiegu trzeba maxymalnie zluzować ręczny na regulacji w kabinie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!! jest to absolutna konieczność (nie bedę sie rozpisywał dlaczego- bo trzeba by artykuł cały napisać ale jak ktoś pomyśli to zakuma :afro: )
drugi etap to zdiecie zacisków z tyłu
kiedy mamy juz zdiete zaciski wkręcamy tłoczki i zakładamy zaciski (koniecznie ręcznie odciągnąć dzwigienki (te przy zaciskach ) od ręcznego do tyłu jeszcze przed wkręceniem tłoczka )

trzeci etap to spompowanie hamulca (pedałem )
kiedy pedał osiągnie juz maxymalna twardość zabieramy się za regulacje linek (ręcznego ) w kabinie
po zakończeniu prac efekt powinien byc znacznie lepszy i zblokowanie kół na asfalcie nie powinno byc problemem oczywiście po dokładnym zastosowaniu sie do wskazówek :bicie:

Ralphj
24-04-07, 22:25
Dzieki za porade - jak bede mial chwile wolnego to pojstruje troche przy zaciskach