Zobacz pełną wersję : Civic EK3 1.5
Czy ktoś na forum posiada Civica 3d 1.5 vtec-e 6 gen.? Mam kilka pytań poniewarz mam chęć zmienić moje obecne jeździdło, a taki EK3 pasowałby mi idealnie, obok MB3. Jednego i drugiego jak na lekarstwo w ogłoszeniach, wszystko 1.4, i pewnie na chęci sie skończy, ale... Chodzi mi o spalanie trasa/miasto, max prędkosć i możliwą prędkość podróżną. Podejżewam że miejsca w środku jest tyle co w 5d (taki sam rozstaw osi) ale jak z bagażnikiem? Ma chociarz 40 cm długości? Na korzyść w 3d przekonuje mnie to że był robiony w Japonii, poza tym w jakimś "brukowcu" przeczytałem opis po 240 tys km i jedynym większym problemem była korozja...
Kapitan Zbik
08-04-07, 21:28
Mam takiego :) Spala tyle ile wlejesz, więcej nie chce. A tak serio to litrażowałem tylko w mieście (jazda poWrocławiu do pracy i z powrotem, raz w tygodniu do hipermarketów itp., żadnych przejazdów w trasie) tej zimy i wyszło 8,6l/100km, chyba niedużo bo kiedyś jak jeździłem Octavia TDI 90km rodziców to brała nieco ponad 7 ropy.
Co do prędkości to na drodze szybszego ruchu A4 jeżdżę albo 110-120km/h (wtedy pali się lampka Econo a wskaźnik poziomu paliwa stoi w miejscu) albo 140-160km/h jak mi się spieszy. Na 5tym biegu rozpędza się do 180km/h a na 4ce idzie około 200km/h (mam nieco większe opony niż w serii). Miejsca w środku jest sporo, powiedziałbym nawet że więcej niż w Octavii (szczególnie na nogi na tylnej kanapie) ale niestety bagażniczek jest bardzo mały, dla porównania VW Polo 3d z tych samych lat produkcji ma bagażnik chyba ze 2 razy większy (dzieki temu że głębszy).
Ano mam takiego z silnikiem d15z6 tylko że od niedawna ale co nieco mogę napisać.
Faktycznie dużo takich nie ma (ja cierpliwie szukałem ) opłacało się ;) bagażnik jest dość spory , spalanie to ciężko jest mi określić bo cały czas mu wstawiam (ten boski VTEC) ale więcej jak 10l w mieście nie spala to chyba nie dużo ? trudno jeździć innaczej :agent: Jak go lepiej poznam to napewno napiszę .Ale myślę żę warto , najlepszy jest błysk zazdrości w oczach gości z golfów opli i innego badziewia z silnikami 2.0 jak nie dają rady :d
Dane tech www.hondapl.org
Spalanie w miescie 7.5, trasa 5.5 przy predkosci do 120
jak nie mozesz znalesc 3D a zastanawiasz sie na 5D to moze alternatywnym wyjsciem bedzie sedan ek3, produkowany w japonii tak jak 3d :agent:
jak nie mozesz znalesc 3D a zastanawiasz sie na 5D to moze alternatywnym wyjsciem bedzie sedan ek3, produkowany w japonii tak jak 3d :agent:
I nic lepiej doradzić nie można.Ja zakupiłem niedawno taki i jestem bardziej niż zadowolony.Wcześniej miałem 3D EJ9 ale 1,4 i różnica zdecydowana na korzyść obecnego.Pali mniej,bagażnik duży,skrzynia długaśna niestety ale coś za coś i tak jak Ty szukałem 100% japończyka i dlatego sedan.Prędkość podróżna i zarazem ekonomiczna tak do 125km/h potem lampka Econo gaśnie ale jadąc nawet 150 to i tak nie boli bo ma tylko 4tys obr.
Jakoś nie przepadam za sedanami niestety, i dlatego zastanawiam sie między 3d a 5d, a dlaczego vtec-e chyba nie musze mówić (114KM jednak kusi, inaczej nic bym nie kombinował). Angielka ma fajniejszą deske i większy bagażnik ale 3d zdaje sie nieco żwawiej jeździ i jest 100% Japończykiem... Troche zaskoczyło mnie spalanie w mieście, bo 7,5 jest do przyjęcia ale 9-10 już nie. W trasie śmigam 120-140 i gdyby zużycie mieściło sie w 6 litrach tak jak w MA9 byłoby lux. Narazie spokojnie przeglądam ogłoszenia, może coś ciekawego sie trafi...