Zobacz pełną wersję : Szerokie opony- jakie wrazenia?
Mam pytanie co do szerokosci opon i ich wplywu na komfort jazdy angolem. Kupilem wlasnie aerodecka 1.6 i zastanawiam sie w jaki komplet opon letnich go uzbroic. Przymierzam sie do rozmiaru 205/45/16 ale nie wiem jak auto bedzie po tej zmianie sie sprawowac czy bedzie mocno "ciagnelo" po koleinach i czy felgi przetrzymaja stan polskich drog? Z mojego doswadczenia a jezdzilem poprzednio EG5 przy rozmiarze 195/50/15 bylo ok. Pytanie sie co bedzie na 16 calach? Dzieki
Witam, mam felgi 16 i dokladnie taki rozmiar opon na nich 205/45/16. Jezdze na tym zestawie jakis miesiac i jest spoko. Na koleinach nie jest tragicznie jedyny minus to to ze kazda minimalna nierownosc jest wyczuwalna.
A zawieche masz seryjna? Jak ze spalaniem wzroslo? Czy jest tak ze kierownice z rak wyrywa itp.? ;)
jezdze dokladnie na takich samych rozmiarach zawieche mam seryjna ze spalaniem to jest mi ciezko cos powiedziec poniewaz zalezy to od paliwa raz mi bierze wiecej raz mniej takze dokladnie sie temu jeszcze nie przypatrywalem:)
jezeli chodzi o nierownosci na drodze to racja czuc kazda ale mozna sie przyzwyczaic :) i wolniej jezdzic
koleiny nie jest najgorzej bynajmniej kierownicy nie wyrywa :)
ale najlepsza jest jazda w zakretach :aloha:
ogolnie mi sie podoba jazda na takich felach i na pewno nie przejde na np:14"
Zawieszenie seryjne, z ta kierownica to kwestia przyzwyczajenia na poczatku dziwnie. Ale spoko, nie wyrywa jakos, leciutko na dziurach chodzi kierownica, w masakrycznych kolejnach troszke sie blokuje ale daje rade. Spalanie powiem ci szczerze ze nie wiem mam dopiero miesiac te kolka zalozone ale jakos diametralnie nie wzroslo na pewno cos tam skoczylo ale zauwazalnie nie.
[ Dodano: Nie 08 Kwi, 2007 ]
Zgodze sie na zakretach jest super zauwazalna roznica, mozna latac z wiekszymi predkosciami po zakretach do tego jeszcze jak bedzie gleba to wogole :brawo:
Ja mam 16 cali i do tego z przodu 195/45/16 a z tyłu 205/45/16, seryjne amortyzatory i sportowe sprężyny (ok -35mm). Na początku było ciężko przejść z seryjnych 14tek, ale już się przyzwyczaiłem. Na koleinach spoko, dziury niestety czuć, ale to wina polskich dróg a nie 16calowych felg:D, a samochód trzyma się drogi 100 razy lepiej.
Ja mam 17" 205/40/17 i zawias AP -40 jest twardo ale bardzo fajnie... na koleinach autem troche nosi ...hmm troche, mocno nosi... ale co tam :) samochod trzyma sie drogi mega fajnie, zakrety sa bajeczne...
cieniasy jesteście haha :D ja mam 215/40 R16 i mnie trochę nosi na koleinach. Jak dojdzie zawias to będzie pewnie jeszcze bardziej nosić .... ale co tam. Teraz po zmianie z zimówek 185/60 R14 poczułem po 1 o wiele lepszą przyczepność a po drugie każdą dziurę :) one też to odczuwają bo się gną... :/ no cóż... coś kosztem czegoś. Następne opony na przód jakie założę to 205/45 bo jednak ciąga i to nie jest zbyt komfortowe
205/55/14'' spalanie wzrosło o jakies 0,5 do 1 litr na 100. Na drogach nie tyle może szarpanie odczuwalne ile trzeba kierownice co jakiś czas sprostowac (alew to zalezy od wielkości koleiny) Na zakrętach stabilniej (acha na tych szerszych mam zjechane już około 15.000 km.
Już jakieś 4 lata i 60kkm jeżdze na 205/45/16. Bez rewelacji... Słabsze przyspieszenie, prowadza na koleinach, ale za to w zakrętach trzyma się jak przyklejona. Coś za coś. Co do zawiechy to pierwszy raz robiłem po 250 kkm wiec i tak fenomenalnie:) ps. poza drążkami - zmiana razem z oponami na zimowe :]
Ja mam 17" 205/40/17 i zawias AP -40
A jak wyglada sprawa z założeniem 17 w 5D? Miałeś jakieś problemy jak je założyłeś?
Planuje coś podobnego zalożyć i sie zastanawiam czy to wejdzie. Zawieszenie seryjne mam.
195/50/15 + zawieszenie koni/voglandt -30mm + rozporka
w koleinach wozi jak wsciekla.. w winklach ok. czuje sie kazda nierownosc, ktora przejmuja felgi, ktore z czasem sie krzywia..
Mam 195/55/15. W koleinach jest rzeczywiscie czasem ciezko utrzymac kierownice, ale na rownej nawierzchni jest ok. Ogolnie jestem zadowolony, przynajmniej licznik tak nie przeklamuje jak na seryjnych 175/65/14 :)
A jak wyglada sprawa z założeniem 17 w 5D? Miałeś jakieś problemy jak je założyłeś?
Planuje coś podobnego zalożyć i sie zastanawiam czy to wejdzie. Zawieszenie seryjne mam.
nie rozumiem ocb... wchodza bez problemu... i ja, Mystek, Jinjet i kiedys Tomi smigamy na 17" w 5d i nie ma najmniejszego problemu to wlozyc do tego samochodu... ET nie mniejsze niz 36 (ja mam takie i felga jest z przodu na styk z nadkolem, z tylu rozstaw jest wezszy wiec troche sie chowa i nic a nic nie obciera) i bedzie dobrze... Mystek smiga na ET 50 chyba i tez podobno git wszystko... czyli od ET36-50 felga 17" i nie wazne czy masz glebe (mam -40 a bedzie -60) to i tak to wchodzi ladnie... wiec szukaj felg i wkladaj to będą 2 srebrzanki na 17" :D :D !!
Szukam już kawałek czasu ale zabardzo nie moge sie zdecydować. Ale dużo mi tym postem pomogłeś. dzięki :)
17 moim zdaniem sa juz za duze. Do tej gabloty lans to 16 i jest to moim zdaniem MAX!
Osobiscie wahalem sie nad 15 lub 16. Postawilem na porzadne 15 z oponami 195/50. Przeszedlem z serii 185/60/14.
I tak - na prostej rewela, na zakretach spoko, hamowanie spoko. Koleiny - CIULATO! :(
Nie wyobrazam sobie jazdy na 16. Powiecie - da sie przyzwyczaic. Fakt na pewno ale ja dziekuje losowi ze kupilem jednak te 15. Jezdze juz na nich 3 rok i sa proste az milo.
Nie wyobrazam sobie jazdy na 16. Powiecie - da sie przyzwyczaic. Fakt na pewno ale ja dziekuje losowi ze kupilem jednak te 15. Jezdze juz na nich 3 rok i sa proste az milo.
Ja mam obecnie 14 (185/55) które były na samochodzie jak go kupiłem. Są zaj... pogięte. Nie wiem jak można jezdzić tak żeby takie felgi na takim profilu zgąć. Mi sie nie zdażyło nigdy żebym nawet poczuł kraweżnik. To bardzo dużo zależy od stylu jazdy.
A po zmianie felg na większe musisz koniecznie zmienić styl jazdy - wolniej jeździć, uważać na dołach nierównościach, ostrożnie w koleinach, z dala od krawężników, auto wolniej się rozpędza. Jak nie będziesz uważać na koła, to wkrótce one także będą pogięte a na tym może ucierpieć zawieszenie.
Ja też zmieniłem felgi bo stare były pogięte :-/
Coś za coś. d14 nie nadaje sie do szybkiej jazdy za bardzo a na takich felach to lansu troche jest.
Styl to naprawde trzeba zmienić i sie przyzwyczaić a pózniej to już nie bedziesz chciał mniejszych.