PDA

Zobacz pełną wersję : światła mijania

Szetland
07-08-11, 21:49
Cześć,

mam dziwny objaw :
- nie świeci swiatło mijania (reflektor lewy) ale jak włączam "długie" to działają
- zmieniałem już 3 żarówki H1 i nadal tak samo (w prawym refletkorze też sprawdzałem i jest ok)

bezpieczniki? jakies problemy z kabelkami? prosba o wsparcie :)
dzieki
Szet.

TRAFO
11-08-11, 16:01
A w aucie było już coś grzebane?
Przeglądnąłem schemat i z niego wynika że chyba masz przerwany żółty przewód między bezpiecznikiem nr 17 a żarówką a dolutowany do żarówki mijania czerwony przewód od świateł drogowych.
Żeby to sprawdzić trzeba sprawdzić ciągłość przewodów (wpiąć omomierz lub sygn. zwarć - jak nie za bardzo czujesz się w temacie to najlepiej przy wyłączonym silniku i odpiętym akumulatorze - na pewno nic nie zniszczysz :) ). Żarówki mijania i drogowe wyciągasz z gniazd.
Wpinasz omomierz między styk bezpiecznika nr 17 a styk żarówki do której przychodzi żółty przewód. Rezystancja powinna być koło 0 lub dzwonić brzęczyk w przyrządzie. (Nie wiem dokładnie który to styk bezpiecznika ale tylko jeden powinien być dobry - bezpieczniki w środku pod deską).
Potem robisz to samo tylko od bezpiecznika nr 13 (do drogowych) i tego samego styku przy żarówce - nie powinno być żadnych wskazań. Jeżeli coś jest to znaczy że masz to co pisałem wyżej.
I ostatnia próba na potwierdzenie moich przypuszczeń, wpinasz przyrząd miedzy styki żarówek: żółtego przewodu mijania a czerwonego drogowych i tu podobnie - nie powinno być żadnych wskazań.
Trzeba znaleźć miejsce usterki i naprawić, albo przeciągnąć nowe przewody od bezpieczników do żarówek...

Termit007
11-11-12, 12:42
Witam,
Mam problem również ze światłem mijania, od strony pasażera - po wymianie spalonej żarówki, nadal nie świeci.
Sprawdzony bezpiecznik 16 i 21.
Co może być przyczyną?
Proszę o pomoc

mirek58
23-11-12, 19:35
Witam,
Mam problem również ze światłem mijania, od strony pasażera - po wymianie spalonej żarówki, nadal nie świeci.
Co może być przyczyną?
Proszę o pomoc

"Termit007" mam to samo,czy rozwiązałeś problem?jeśli tak to napisz co zrobiłeś?

Pozdr.Mirek

mirek58
02-12-12, 11:01
Witam,
Co może być przyczyną?
Proszę o pomoc

Jest jeszcze do sprawdzenia kostka którą widać przez otwór w kierunku prawego błotnika,ale nie można jej wyjąć przez otwór.
Czy muszę w tym celu wymontować lampę,czy może dojdę od strony nadkola czy ewentualnie od dołu pod zderzakiem.

Pozdr.Mirek