PDA

Zobacz pełną wersję : problem z wkrecaniem sie na obroty d15b2

dam01ian
07-08-11, 19:26
mam problem z obrotami w b2, mianowicie podczas jazdy jakieś 800-1500 tys. np na 2 biegu, gdy delikatnie dodaje gazu jest ok ale gdy wdepnę mocniej, szybciej to zaczyna przerywac, tzn. nie wkręca się idealnie na obroty dopiero powyżej 2-3 zaczyna normalnie płynnie kręcić: film trochę słabej jakości ale nawet po dźwięku można to wyczuć http://www.youtube.com/watch?v=WPqivRkIM2E
natomiast na jałowym na postoju to w momencie wdepniecia tylko chwilke przerywa: http://www.youtube.com/watch?v=TzR0FGhGM-U
proszę o pomoc!

subbug
07-08-11, 19:58
To nie diesel zeby jeździć do 1500 obr/min. Jeździj koło 3k obr/min, powyżej 2,5k włącza się drugi wtrysk więc dopiero wtedy auto jest zrywniejsze.

dam01ian
07-08-11, 20:08
To nie diesel zeby jeździć do 1500 obr/min. Jeździj koło 3k obr/min, powyżej 2,5k włącza się drugi wtrysk więc dopiero wtedy auto jest zrywniejsze.
pozostawię to bez komentarza, wciąż czekam na jakaś sensowna odpowiedz...

skolopendra
07-08-11, 20:10
wciąż czekam na jakaś sensowna odpowiedz...

już ona padła :cool:

Zbyszek l
07-08-11, 20:53
Wyszukujesz sobie problemy. B2 tak ma i to całkiem normalne że w tym zakresie obrotów słabo jedzie. subbug ma rację. Jeździj tak jak ci napisał i zobaczysz że wszystko jest ok :)

dam01ian
07-08-11, 21:02
ehh nie chodzi mi o to ze słabo jedzie bo to normalne w tym zakresie obrotów w tym silniku lecz nie wkręca się tak jak się wkręcał, powinien płynnie wchodzić na obroty a nie szarpać i przerywać, może porostu na filmiku ciężko to zobaczyć ale jestem przekonany ze coś jest nie tak...

sapek
07-08-11, 21:24
Zacznij od samodiagnozy. Może już ona da Ci odpowiedź. Z tego co piszesz to ma za bogato albo za ubogo.

PS. Może też czas wymienić świece?

Zbyszek l
07-08-11, 21:27
Sprawdź wężyki podciśnienia ja jak miałem sparciałe to troche szarpał. Powymieniałem profilaktycznie wszystkie i pomogło. Koszty niewielkie a może pomódz.

dovii
07-08-11, 22:23
u mnie jak syfu z baku zaaciagnal to tak mialem...

p.s. a na tych filmikach widac i slychac tyle co nic..

subbug
07-08-11, 22:26
A wykonałeś takie rzeczy jak : wymiana filtrów powietrza, paliwa? Świece ok? Sprecyzuj o co dokładnie chodzi? Jak ma się to co opisujesz do jazdy? Kiedy zauważyłeś że coś takiego się dzieje?

Rezeus
07-08-11, 23:18
na jakim paliwie jeździsz? jeżeli na tanio wstawionym lpg to wszystko jasne

Marcin1792
08-08-11, 02:36
Ja bym jeszcze sprawdził TPS, u mnie też poszarpuje, na początku nic nie zgłaszał ale nagle pokazał błąd 7, wymieniłem czujnik (też na uszkodzony) ale mniej szarpie.

dam01ian
08-08-11, 09:44
A wykonałeś takie rzeczy jak : wymiana filtrów powietrza, paliwa? Świece ok? Sprecyzuj o co dokładnie chodzi? Jak ma się to co opisujesz do jazdy? Kiedy zauważyłeś że coś takiego się dzieje?
narazie żadnej wymiany nie przeprowadzałem, filtr powietrza i świece wydają się ok, wymienię jeszcze paliwowy, może coś pomoże; podczas jazdy w najniższej partii obrotów podczas nagłego wciśnięcia pedału gazu zaczyna szarpać, nie wkręca się płynnie na obroty tylko zaczyna go dusić, dopiero kolo 3tys. wkręca się dobrze bez szarpnięć, problem pojawił się po zdemontowaniu i zamontowaniu pokrywy zaworów, ale nie wiem czy to ma jakiś związek...

na jakim paliwie jeździsz? jeżeli na tanio wstawionym lpg to wszystko jasne

nie mam LPG, tankuje PB95 na Shellu

subbug
08-08-11, 10:17
Pierwszy wtrysk może nie dawać już sobie rady. Po prostu zużyty i buntuje się. Skoro dobrze jedzie ponad 2500 obr/min to wtedy dziala drugi wtrysk i dostarcza dopiero wtedy dobrą dawkę paliwa do silnika

malinkie
08-08-11, 11:07
Możesz spróbować odkręcić kopułkę od aparatu zapłonowego i przeczyścić styki od kabli zapłonowych, ja miałem mocno zasyfiałe i mi też przerywałtek, że się jechać nie dało.

dam01ian
09-08-11, 17:26
wymieniłem filtr paliwa oraz przeczyściłem styki w kopułce i nic :/ dalej to samo

jasiek09
09-08-11, 18:43
Wymień przewody wn i nie pisz że wydają się dobre

Sosik5
09-08-11, 19:26
Było już sporo tematów na ten temat... wystarczy poszukać.