Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : przewody hamulcowe

Deszczyk0000
07-08-11, 14:02
Panowie problem straszny, chyba o kraweznik zahaczylem bo cieknie mi płyn hamulcowy, cieknie tak mniej wiecej po srodku podwozia. w polowie drogi do tyłu ;p mogłby ktorys z was pokazać jaki jest przewod potrzbeny ? i powiedziec czy nie jest ciezko go samemgo wymienic ?

mafia35
07-08-11, 15:16
na pewno nie zahaczył bo jest tam osłoną, a w tym miejscu lubią przewody rdzewiec. wymiana obu to koszt ok. 300 zł z robota

Deszczyk0000
07-08-11, 15:41
no to mnie pocieszyles..

mafia35
07-08-11, 15:54
Robiłem to jakiś czas temu. Lepiej pojechać do jakiegoś centrum hamulcowego. Wycinają skorodowany odcinek i dorabiają nowy - miedziany. Tego ruda już nie ruszy. Robota trwa ok. 1 godziny. Ogólnie nic strasznego, ale najlepiej jest to robić zawczasu niż już jak cieknie... Sprawdź sobie również przewody paliwowe, bo mogą, a raczej są w takim samym stanie.

Deszczyk0000
07-08-11, 16:02
wiesz no, faktycznie są pod osłana, ale do wczorajszego najechania na kraweznik nic nie cieklo;/ przewody paliwowe w dobrym stanie sa.. kurde, drogi interes, jesli jest tak jak piszesz..

mafia35
08-08-11, 08:22
Drogi? Dorobienie 300zł z robocizną. Org. przewody to 700zł netto bez robocizny... Skąd wiesz, że są one w dobrym stanie? Wchodziłeś pod samochód? Krawężnikiem ciężko by było uszkodzić przewody, bo: są za osłoną i są głębiej umieszczone w podłodze - w takim "wyżłobieniu" więc raczej to niemożliwe.

Deszczyk0000
08-08-11, 09:36
i tutaj mogłbym sie kłocic, ta osłona to tylko kawałek plastkiku, ktory da sie wyginac jak cche nawet małym palcem. tak wlasnie wchodziłem pod samochód i sprawdzałem, nie lubie robić dziadostwa, i wole wszystko od razu wymienic niz za miesiac czy dwa jechac znowu z przewodami paliwowymi, jednak nie widze takiej koniecznosci :)
faktycznie, oryginalne sa mega drogie, pracuje dorywczo, wiec te 300 zł to jest dla mnie duzo, sam rozumiesz :)
byłem dzisiaj u mechanika, mowil ze robota strasznie upierdliwa ;p

mafia35
08-08-11, 09:54
Robota nie jest upierdliwa. Wycinasz, gwintujesz z dwóch stron, dajesz nowy przewód i go nakręcasz, a na koniec odpowietrzenie układu. U mnie dwa przewody zrobione w godzinę w zakładzie hamulcowym.

Deszczyk0000
11-08-11, 16:33
wszystkie przewody wymienione, robota jednak upierdliwa strasznie bo wymieniane byly cale a nie po kawalku :) koszt 250 zł :)_

WODZIREJ2
03-09-11, 21:39
Bez urazy ale strasznie jestem ciekawy co mogą w godzinę zrobić w zakładzie? Wymieniałem sam dwa lata temu wszystkie przewody hamulcowe a przy okazji paliwowe bo biegną obok siebie i wiem ile to wymaga pracy.

Budziniak
03-09-11, 21:48
Wycinasz, gwintujesz z dwóch stron, dajesz nowy przewód i go nakręcasz, a na koniec odpowietrzenie układu.
czytając to dochodzę do wniosku że albo ja nie umiem dorabiać nowych przewodów albo robię to w nie odpowiedni sposób :rolleyes:

Deszczyk0000
04-09-11, 17:40
facet ktory mi to robił mowil ze jeszcze mozna zwykłe gumowe przewody zalozyc i sciasnac opaska, podobno tez sie sprawdza :P Budziniak za malo expa masz do takich napraw hehe :D

WODZIREJ2
04-09-11, 17:43
Robiłem to jakiś czas temu. Lepiej pojechać do jakiegoś centrum hamulcowego. Wycinają skorodowany odcinek i dorabiają nowy - miedziany. Tego ruda już nie ruszy. Robota trwa ok. 1 godziny. Ogólnie nic strasznego, ale najlepiej jest to robić zawczasu niż już jak cieknie... Sprawdź sobie również przewody paliwowe, bo mogą, a raczej są w takim samym stanie.

wycinają skorodowany odcinek ?? dziś ten a jutro następny ?? jak tam jest wszystko skorodowane no chyba że jakieś inne hondy macie panowie:D

mafia35
04-09-11, 20:02
chyba masz inna bo koroduje tylko odcinek w tej plastikowej oslonie do baku. reszta jest zdrowa... i dlatego nie trzeba bylo tego ruszac. co do przewodow to hamulcowe wylacznie miedziane! gumowymi to sobie mozna naprawic paliwowe.

kowal162
05-09-11, 22:54
Dokladnie tez tak slyszalem od mechanika ze tylko paliwowe moga byc plastikowe a hamulcowe tylko i wyłącznie miedziucha:p

Deszczyk0000
06-09-11, 15:31
no tak, zle napisalme, wybaczcie pomylke koledzy :) hamulcowe = miedziane ;p

WODZIREJ2
04-01-12, 16:36
chyba masz inna bo koroduje tylko odcinek w tej plastikowej oslonie do baku. reszta jest zdrowa... i dlatego nie trzeba bylo tego ruszac. co do przewodow to hamulcowe wylacznie miedziane! gumowymi to sobie mozna naprawic paliwowe.

no właśnie dokładnie tylko ten odcinek koroduje. W 10-cio i więcej letnich autach (użytkowanych również zimą)to lepiej nie patrzeć w jakim to jest stanie, chyba, że pierwszy właściciel był wspaniałomyślny i zabezpieczył od nowości. W przeciwnym razie wszystkie
przewody pod tą osłoną to kupka złomu

skorpion7
04-01-12, 17:21
A czy ktoś się orientuje czy można to zrobić gdzieś w Olsztynie lub okolicy bo chyba też mnie to czeka mimo, że na razie suchutko.

sucharek
04-01-12, 19:26
moj ma 14 lat i zero korozji :) przewodow

jaro467
04-01-12, 20:31
Panowie powiem tak, mnie ta robota spotkała niedawno w HB , przewód puścił gdy byłem na przeglądzie i chłopek cisnął hamulec. Przegnił oczywiście na środku samochodu, więć wróciłem na samym ręcznym (bo nie daleko)i za pare dni do kumpla lakiernika (ale takie sprawy tez ogarnia w miarę) pojechałem, ściągneliśmy osłone plastikowa co łatwe nie było i po oględzinach wymieniłem obydwa przewody idące na tył w całości (nie ma sensu jechać gdzieś i wymieniać tylko odcinka bo za chwile bedzie to samo gdzie indziej). Zmierzam do tego że w sklepie zakupiliśmy gotowe przewody miedziane z zarobionymi końcówkami o dł 1- 320cm ; 2- 370cm (tak wyszło z ich pomiaru po wyjęciu z auta) i za dłuższy zapłaciłem 38zł a za krótszy 33zł + płyn 1L razem dało 90zł. Kumpel za robote wziął 50zł (wspominam że mu pomagałem cały czas - a jest trochę dłubania) i koszt to 140zł, a przewody do tyłu nowe w całości.:)
Także jak tylko warunki pozwalają polecam wziąć sie za to samem a nie przepłacać, gdy wszystko dokręcimy tak by nie ciekło nigdzie możemy śmiało pomykać.
Pozdawiam

WODZIREJ2
04-01-12, 22:28
moj ma 14 lat i zero korozji :) przewodow

jak zimą stał przez te lata w garażu jak u kolegi reXio;) to uwierzę , inaczej nie

sucharek
05-01-12, 08:11
nie normalnie uzywany 204 przebiegu ale grazaowany od poczatku

skorpion7
05-01-12, 14:12
Zmierzam do tego że w sklepie zakupiliśmy gotowe przewody miedziane z zarobionymi końcówkami o dł 1- 320cm ; 2- 370cm (tak wyszło z ich pomiaru po wyjęciu z auta) i za dłuższy zapłaciłem 38zł a za krótszy 33zł + płyn 1L razem dało 90zł. Kumpel za robote wziął 50zł (wspominam że mu pomagałem cały czas - a jest trochę dłubania) i koszt to 140zł, a przewody do tyłu nowe w całości.:)
Także jak tylko warunki pozwalają polecam wziąć sie za to samem a nie przepłacać, gdy wszystko dokręcimy tak by nie ciekło nigdzie możemy śmiało pomykać.
Pozdawiam

A gdzie można kupić takie przewody ?

MikeFoto
05-01-12, 14:30
A gdzie można kupić takie przewody ?

W porządnym motoryzacyjnym powinni mieć, jak nie to sprowadzą - podajesz długość i średnicę. Generalnie przewody to nie problem, tniesz odpowiednią długość, zarabiasz końcówki i jest.
Przyrząd można sobie kupić jak ktoś dużo tego robi :), albo poszukać magika co ma owe narzędzie.

Tak to wygląda:
http://www.nokaut.pl/szukaj/przyrzad-do-zarabiania-przewodow-hamulcowych.html

jaro467
05-01-12, 14:41
Tak jak kolega pisze - powinni mieć w sklepie już ucięte na wymiar (jakieś tam standardowe wymiary), mnie się akurat udało ale jak nie to normalnie mają w motoryzacyjnych takie przewody miedziane cięte na metry i w cenie zarabiają końcówki odrazu + to że musisz dokupić jeszcze te końcówki ktore wkręcasz z gwintem ale to ok 2zł/szt (u mnie juz były na przewodach). w Hondach i ogolnie standardowe przewody hamulcowe mają 5mm średnicy i takie też najczęściej spotkasz. Potem trochę zabawy, ostrożnego wyginania i gotowe :)

skorpion7
05-01-12, 19:28
Ok, dobrze wiedzieć a czy z paliwowymi jest podobnie, też można dokupić ? I czy trzeba spuścić całe paliwo na czas wymiany ?

madziam
05-01-12, 20:46
ja naprzyklad paliwowy kupowalam miedziany z poloneza , wymiar główny fi8 a powrot fi 6 , dlugosc okolo 4 metrów tak wiec w sam raz miesci sie w dlugosci Hondy, tylko maly problem z laczeniem bo przy baku jest szybkozlaczka ale uporalismy sie z tym laczac z kawaleczkiem przewodu gumowego o identycznych fi ;)

a przewody hamulcowe mozna kupic w motoryzacyjnym o odpowiednich koncówkach chyba 116 a rodzaju gwintu m10x1 ;)

skorpion7
05-01-12, 20:57
Haha nie ma to jak złota rączka :) Rozmawiałem już z kumplem ze sklepu i z hamulcowymi nie będzie problemu. Gorzej z paliwowymi, a chciałbym zrobić obydwie sprawy na raz

madziam
05-01-12, 21:04
looknij na post wyzej paliwowe mozna zaczerpnac z slynnego poldolota, jakbys mial problem to moge ci taki zalatwic z mojego sklepu motoryzacyjnego :)

jaro467
06-01-12, 11:39
Ja znowu słyszałem że mogą być normalne węzyki paliwowe(może nawet zbrojone - własna konkluzja) zastosowane jako paliwowe i nie ma z nimi żadnego kłopotu ponieważ w tym układzie nie występuje praktycznie ciśnienie, a jeżeli to małe. Natomiast jeżeli kolego skorpion7 uzyskałbyś dostęp do miedzianych o takich średnicach to sie nawet nie zastanawiaj tylko bierz i rób, a na pewno już sie nie bedziesz musiał martwić o tę sprawę do końca posiadania Haneczki:).

mafia35
06-01-12, 16:53
Jak najbardziej mogą być gumowe przewody. Najszybsza i bezproblemowa instalacja i spokój na lata.

wojti
07-01-12, 10:41
orientuje się ktoś jaka jest długość przewodów hamulcowych w eMBekach? bo też będę musiał powymieniać te przewody a chce wiedzieć ile mniej więcej mam tego zakupić :). Mam dziwne jazdy z hamulcami a w zasadzie wszystko już wymieniłem po za nimi. Mam zamiar wymienić na miedziane.

Pers68
07-01-12, 10:52
Ja kupiłem 10metrów przewodu. Wymienia się tylko te główne biegnące w korytku plastikowym(które jest właśnie przyczyną ich gnicia, syf tam się zbiera i gnije) powyższa długość starcza i z 70 cm zostaje. Koszt 100zł za przewód. Mi to wymieniał dobry kumpel który ma taka maszynkę do zarabiania.

Djadi
15-07-12, 22:12
Pytanko gdzie kupić przewody w stalowym oplocie do MB3 np? czas już wymienić bo maja 15lat

reaktor
15-07-12, 22:35
http://www.przewody-hamulcowe.pl/honda/203-honda-civic-eg3-eg4-zestaw-przewodow-hamulcowych-miedzianych.html