PDA

Zobacz pełną wersję : D15z8 to V-TEC czy V-TEC-e?

mirrr
07-04-07, 19:29
Już tego nie rozumiem, w jednym poście z tabelek wynika że V-TEC-E na innym forum koleś pisze że jest to zwykły (V)MAM Hanie z 1999r nr vin shhmb37040xu-------,mam lampke econo więc sądze że jest to (V-E), zmieszała mnie poniższa opinia .

cytuje"jestem posiadaczem hondy z silnikiem D15Z8, silnik ten przy stalej predkosci 90km/h ma ponoc palic 4,9l/100km. nie udalo mi sie tego osiagnac ale kiedys jadac po trasie bylem blisko(5,4l/100km) silnik krecilem do 2500obr/min, i tak staram sie jezdzic na co dzien, wiadomo ze nie trzymam sie tego w 100%, bo tak w miesie Lodzi nie da sie jezdzic. na desce rozdzielczej masz(a przynajmniej ja mam) zielona kontrolke ECONO gasnie ona wlasnie po przekroczeniu 2500obr/min, a na piatym biegu dochodzi do 3000obr/min, podczas dodawania nie nalerzy wciskac pedalu gazu do deski, bo momentalnie zalacza sie vtec i po oszczednej jezdzie. podczas tej "oszczednej" jazdy po za tym ze vtec nie daje dodatkowej porcji paliwa wystepuje tez tzw. spalanie "zuborzalej mieszanki" czyli, podczas wtrysku do tloka paliwo podawane jes dopiero na sam koniec otwarcia zaworow dolotowych i wlasnie, to daje najwieksza oszczednosc.
podaczas jazdy po miescie jazda na tak niskich obrotach moze byc meczaca, chodz normalnie poruszajacy sie kierowcy (mam na mysli co poniektorych dziadkow) nie przyspieszaja szybciej ode mnie.

NeoPlusPlus silnik D15Z8 to nie vtek-e, jak najbardziej jest to zwylky vtec, co bardzo mnie cieszy bo mimo wszystko lubie czasem wdepnac i pokazac innym urzytkownikom drogi co potrafi zwykla Honda Civic".

Hikiel
07-04-07, 19:53
Dla mnie d15z8 to VTEC-E...

Gruszka
07-04-07, 20:15
Tak jak napisal Hikiel, czyli VTEC-E.

A poza tym to... :szukaj:

;)