Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Podświetlanie włącznika awaryjnych

Ishaan
06-08-11, 19:07
Jako że to mój dziewiczy post witam wszystkich :)
W świeżo nabytym Civicu zauważyłem, że nie jest podświetlony włącznik awaryjnych.
I teraz nie wiem, czy w tej Hondzie to normalne, czy muszę wymienić żarówkę.
A jeśli czeka mnie wymiana, czy to jakieś horrendalne przedsięwzięcie? Bo nie udało mi się od tak wyciągnąć tego wyłącznika.

wojtek1963
06-08-11, 21:57
W 5D jest podświetlony na czerwono, jeżeli chodzi o wymianę żarówki to niestety nie wiem jaki jest koszt.

semri
06-08-11, 23:27
U mnie coś z nią się stało jak zestaw głośnomówiący instalowałem do radia, zauważyłem po 3 miechach ze nie świeci. Puknąłem w deskę i jest ok, aż żonie pokazałem jak ją naprawiłem i znowu nie świeciła przez tydzień. Następny puk i już jest oki, teraz nikomu nie pokazuje jak się ją "naprawia"

jasio381
07-08-11, 11:11
U mnie pukanie nic nie dało. W zeszłym roku w aso zapłaciłem ok. 100PLN za wymianę.

Lucas.FK2
07-08-11, 19:15
W zeszłym roku w aso zapłaciłem ok. 100PLN za wymianę.
Kit z takim biznesem. Sam bym się za to wziął,wyjąć radio pewnie trzeba i dlatego taka cena.

majson
07-08-11, 19:27
Bez czepiania dla Nowego kolegi na forum ale zapraszam do zapoznania sie z regulaminem ;)

jasio381
07-08-11, 20:21
Wymianie podlega cały przycisk, a nie żarówka wewnątrz - stąd koszty.

arturek79
12-08-12, 17:08
właśnie zobaczyłem że nie podświetla mi włącznika awaryjnych, i mam zamiar się za to zabrać,
na stronie z częściami występuje osobno żarówka, jest podany woltaż oraz amperaż żarówki tylko niestety brak wielkości jej,
czy ktoś próbował coś robić z tym ?

jockow
12-08-12, 18:05
Ja mam sedana ale w twojej jest tak samo są tam małe żaróweczki z niebieskim kapturkiem,niestety trzeba ściągać panele deski.Ja mam już dwie przepalone przyciski od wysokości świateł i podświetlenia zegarów czekam na jakąś jeszcze żeby nie rozbierać wszystkiego za często.Cena żarówek w aso około 28 zł za sztukę ale mój elektryk kupował takie gdzieś na Wolumenie(taki bazar z elektroniką w Warszawie).A ten włącznik od awaryjnych ma też taką małą żaróweczkę bo mi ją już wymieniał,pozdrawiam.

arturek79
12-08-12, 18:27
wszystko się zgadza , tylko zanim zacznę rozbierać chciałbym ustalić ich wielkość żeby nie rozbierać dwa razy,
zauważyłem też że w zależności od guzika występują różne żarówki:
włącznik awaryjnych - 14V 40mA na alledrogo znalazłem dwie wielkości 3,18mm oraz 4,2mm
przycisk VSA - 14V 60mA w tym przypadku znalazłem tylko 3,18mm
te co podałem powyżej na alledrogo są w kolorze białym, ale gdzieś kiedyś widziałem również w innych kolorach

jockow
12-08-12, 20:33
Same żaróweczki są białe tylko te kapturki są niebieskie,jak ja dzwoniłem do aso to gość powiedział żeby najlepiej je przywieść bo sam nie wie które tam idą.

Ordi
14-08-12, 21:29
jak ktos już rozkmini jaka idzie konkretnie żarówka do podświetlenia guzika awaryjnych, to niech tutaj napisze albo wklei linka do allegro - też musze ją wymienić a nie chcę tego rozbierać na 2 razy :rolleyes:

arturek79
15-08-12, 09:34
orientuje się ktoś czy jak zdejmę obudowę zegarów to dostanę się do guzika awaryjnych czy trzeba wyjmować całe radio ?

właśnie znalazłem to:
http://img27.imageshack.us/img27/1020/dsc00428zn.jpg

w związku z tym są dwie wersje:
1: kupujemy gotową żarówkę z oprawką - na allegro kilka wielkości marnej jakości produkcji Chińskiej w kliku kolorach (po doświadczeniach w Corolli wiem że będzie różnił się kolor zielonego - zupełnie inny odcień w stosunku do oryginału)

2: kupujemy same żaróweczki i przewijamy druciki na oprawce - w przypadku przycisku VSA jest kapturek który może być już tak stwardniały że rozsypie się nam w palcach przy próbie zdjęcia (również po doświadczeniach w Corolli)

Kwestia teraz kto pierwszy rozbierze i w miarę opisze wielkości oprawek i żarówek do tych guzików wtedy reszta mogła sobie pozamawiać,
przycisk awaryjnych może nie mieć kapturka bo sam w sobie jest czerwony i to on raczej daje kolor.

Yak
03-01-16, 13:43
Udało się komuś rozebrać włącznik od awaryjnych ? (mam Go w rękach ale nie wiem jak się dobrać do tej diody) nowy włącznik trzeba kupić czy jakimiś szczypcami diodę da radę wyciągać ?

Artur S.
03-01-16, 22:07
Witam,
na stronie "Trafo" jest co nieco na ten temat: http://www.trafo.za.pl/honda/ (eksploatacja/żarówki pozycja "Oświetlenie wyłącznika świateł awaryjnych: 1x 3x7mm - 12V 0,68W").

Pzdr - Artur S.

Yak
04-01-16, 11:28
Dzięki Artur, właśnie miałem zamawiać cały przełącznik nowy. Strona Trafo dobra na wszystko ;)