Zobacz pełną wersję : Podświetlanie włącznika awaryjnych
Jako że to mój dziewiczy post witam wszystkich :)
W świeżo nabytym Civicu zauważyłem, że nie jest podświetlony włącznik awaryjnych.
I teraz nie wiem, czy w tej Hondzie to normalne, czy muszę wymienić żarówkę.
A jeśli czeka mnie wymiana, czy to jakieś horrendalne przedsięwzięcie? Bo nie udało mi się od tak wyciągnąć tego wyłącznika.
wojtek1963
06-08-11, 21:57
W 5D jest podświetlony na czerwono, jeżeli chodzi o wymianę żarówki to niestety nie wiem jaki jest koszt.
U mnie coś z nią się stało jak zestaw głośnomówiący instalowałem do radia, zauważyłem po 3 miechach ze nie świeci. Puknąłem w deskę i jest ok, aż żonie pokazałem jak ją naprawiłem i znowu nie świeciła przez tydzień. Następny puk i już jest oki, teraz nikomu nie pokazuje jak się ją "naprawia"
U mnie pukanie nic nie dało. W zeszłym roku w aso zapłaciłem ok. 100PLN za wymianę.
W zeszłym roku w aso zapłaciłem ok. 100PLN za wymianę.
Kit z takim biznesem. Sam bym się za to wziął,wyjąć radio pewnie trzeba i dlatego taka cena.
Bez czepiania dla Nowego kolegi na forum ale zapraszam do zapoznania sie z regulaminem ;)
Wymianie podlega cały przycisk, a nie żarówka wewnątrz - stąd koszty.
właśnie zobaczyłem że nie podświetla mi włącznika awaryjnych, i mam zamiar się za to zabrać,
na stronie z częściami występuje osobno żarówka, jest podany woltaż oraz amperaż żarówki tylko niestety brak wielkości jej,
czy ktoś próbował coś robić z tym ?
Ja mam sedana ale w twojej jest tak samo są tam małe żaróweczki z niebieskim kapturkiem,niestety trzeba ściągać panele deski.Ja mam już dwie przepalone przyciski od wysokości świateł i podświetlenia zegarów czekam na jakąś jeszcze żeby nie rozbierać wszystkiego za często.Cena żarówek w aso około 28 zł za sztukę ale mój elektryk kupował takie gdzieś na Wolumenie(taki bazar z elektroniką w Warszawie).A ten włącznik od awaryjnych ma też taką małą żaróweczkę bo mi ją już wymieniał,pozdrawiam.
wszystko się zgadza , tylko zanim zacznę rozbierać chciałbym ustalić ich wielkość żeby nie rozbierać dwa razy,
zauważyłem też że w zależności od guzika występują różne żarówki:
włącznik awaryjnych - 14V 40mA na alledrogo znalazłem dwie wielkości 3,18mm oraz 4,2mm
przycisk VSA - 14V 60mA w tym przypadku znalazłem tylko 3,18mm
te co podałem powyżej na alledrogo są w kolorze białym, ale gdzieś kiedyś widziałem również w innych kolorach
Same żaróweczki są białe tylko te kapturki są niebieskie,jak ja dzwoniłem do aso to gość powiedział żeby najlepiej je przywieść bo sam nie wie które tam idą.
jak ktos już rozkmini jaka idzie konkretnie żarówka do podświetlenia guzika awaryjnych, to niech tutaj napisze albo wklei linka do allegro - też musze ją wymienić a nie chcę tego rozbierać na 2 razy :rolleyes:
orientuje się ktoś czy jak zdejmę obudowę zegarów to dostanę się do guzika awaryjnych czy trzeba wyjmować całe radio ?
właśnie znalazłem to:
http://img27.imageshack.us/img27/1020/dsc00428zn.jpg
w związku z tym są dwie wersje:
1: kupujemy gotową żarówkę z oprawką - na allegro kilka wielkości marnej jakości produkcji Chińskiej w kliku kolorach (po doświadczeniach w Corolli wiem że będzie różnił się kolor zielonego - zupełnie inny odcień w stosunku do oryginału)
2: kupujemy same żaróweczki i przewijamy druciki na oprawce - w przypadku przycisku VSA jest kapturek który może być już tak stwardniały że rozsypie się nam w palcach przy próbie zdjęcia (również po doświadczeniach w Corolli)
Kwestia teraz kto pierwszy rozbierze i w miarę opisze wielkości oprawek i żarówek do tych guzików wtedy reszta mogła sobie pozamawiać,
przycisk awaryjnych może nie mieć kapturka bo sam w sobie jest czerwony i to on raczej daje kolor.
Udało się komuś rozebrać włącznik od awaryjnych ? (mam Go w rękach ale nie wiem jak się dobrać do tej diody) nowy włącznik trzeba kupić czy jakimiś szczypcami diodę da radę wyciągać ?
Witam,
na stronie "Trafo" jest co nieco na ten temat: http://www.trafo.za.pl/honda/ (eksploatacja/żarówki pozycja "Oświetlenie wyłącznika świateł awaryjnych: 1x 3x7mm - 12V 0,68W").
Pzdr - Artur S.
Dzięki Artur, właśnie miałem zamawiać cały przełącznik nowy. Strona Trafo dobra na wszystko ;)