Zobacz pełną wersję : Bandaz termoizolacyjny
Deszczyk0000
06-08-11, 13:31
http://allegro.pl/bandaz-termoizolacyjny-1200-st-ceramiczny-10-m-i1712682721.html
krótko i na temat- nada sie na kolektor ?;>
Podejdzie bez problemów ;)
Deszczyk0000
07-08-11, 13:38
sprry ze nie dalem pytania w dziale szybkimi odpowiedziamy czy czyms tam, ale pewnie nikt by nawet nie zauwazyl mojego pytania :P
aaa jeszcze jendo pytanie, starczy 5 metrow ? czy lepiej zainwestowac od razu w 10 ?;> oplaca sie owijac tez dolot ?
Dzieki za odpowiedzi :)
Jeżeli chodzi o jebajowe 4-2-1 to podobno potrzeba 10m na górę ( 4-2) i 5 na dół (2-1). Jak ostatnio owijałem kolektor od d16 to zużyłem 10m. Starczyło to na całą górę i połowę portek.
Deszczyk0000
08-08-11, 09:39
moze mnie teraz zbesztacie.. ale czym sie rozni kolektor d16 od d14 ?:P bo z tego co zerkałem na alledrogo to sa bardzo podobne.. :P
a tak w ogole, opłaca sie owijać ? czy to taka poprawa dla duszy tylko ?:D
Ja owijałem tylko górę i 10m to jest najlepsze wyjście, zostało mi może z metr ale owinąłem tak jak chciałem, przecież zakładki też trzeba robić...
IMO warto owinąć ponieważ jak masz goły kolektor bez osłony w dodatku to pod maską są chore temperatury, jeśli masz tylko to ustrojstwo w rękach to nie widzę innej opcji jak owijać
skolopendra
08-08-11, 21:11
i cena przyzwoita
Warto też owinąć dolną część bo wtedy mniej miska olejowa się nagrzewa
Warto też owinąć dolną część bo wtedy mniej miska olejowa się nagrzewa
to można by owinąć jakąś taśmą do kominków bo wszyscy moi znajomi ze zglebionymi autami mają w tym miejscu pozostałości bandaża.
coś mniej więcej jak to :
http://www.radar.pl/Tasma-aluminiowa-do-kominkow-350-oC-47196695/
A no przy glebie niestety łatwo podrzeć :p
Deszczyk0000
09-08-11, 16:31
a ile na rolce tej tasmy jest ?;> moze by tak opitolic najpierw tą tasma a pozniej bandazem ?:D
Jakieś kombinacje uskuteczniacie,jestem w stanie zrozumieć żeby owinąć 4-2 ale żeby jeszcze rzucić pod bandaż alu taśmę to już zupełnie poronione...
Lepiej ogarnąć dobrze dolot niż męczyć się z kolektorem który i tak będzie oddawał sporo ciepła bez względu na izolacje...
Deszczyk0000
10-08-11, 08:11
dobra dobra, chcialem być kreatywny :P moze to nie ten topic, ale ma ktos moze plan jak zrobic osłone dolotu ?;>
A jaki masz dolot:confused:
Deszczyk0000
10-08-11, 19:14
narazie standard ze stozkiem simoty, lekko przedluzony ;p rozgladam sie za dolotem od preludy bo ponoc podchodzi... jakies rady ?:P
Doprowadzić zimne i odgrodzić od komory silnika, możesz kupić coś gotowego albo jakiś home made ;)
Deszczyk0000
10-08-11, 19:49
zimne juz po malu doprowadzane, w chwili obecnej jest wyrzucony rezonator i dzira na wylot w zderzaku :D pozniej jakas silikonowa rurke chce pociagnac tam, a masz jakis pomyysł co do home made ? jakies wymiary surowiec z czego to ustroistwo zrobic bądz inne przydatne informacje ?:P
Ja teraz docinam ze sklejki drewnianej,potem połączę ścianki i na koniec jakiś sticker bomb na to :)
Deszczyk0000
11-08-11, 07:25
Panowie sorry ze odswiezam ale nowego topicu nie oplaca sie zakladac. tez na poczatku wam sie kopcilo lekko z tego bandaza na kolektorze ?
Deszczyk0000
17-08-11, 18:34
Panowie sorry ze odswiezam ale nowego topicu nie oplaca sie zakladac. tez na poczatku wam sie kopcilo lekko z tego bandaza na kolektorze ?
tez na poczatku wam sie kopcilo lekko z tego bandaza na kolektorze ?
To rzecz normalna, nie ma się czym przejmować
Deszczyk0000
17-08-11, 19:45
wiesz troche sie przestraszylem jak sie zaczelo kopcic z pod maski no ale skoro to normalne to spko ;p dzieki za odpowiedzi :)
normalne normalne, dodatkowo dopóki bandaże sie nie wygrzeją nie włączaj nadmuchów jak siedzisz w aucie bo te opary trafiają do środka i pieką oczy :) Możesz pomalować bandaż jakąś farba na temperaturę nie będzie się tak pylił po wypaleniu i zrobi się ładna skorupa :)
Deszczyk0000
19-08-11, 17:43
no kurde daj spokoj, nie dosc ze smierdzi to faktycznie oczy pieka! nie wiedzialem ze to takie dziadostwo wolno sobie owijalem tym bandazem bez koszulki w krotkich spodenkach .. chyba wiecie co czulem wieczorem :P no ale madry Polak po skzodzie ;p kurde tak apropo.. auto mi sie ciagle grzeje, cos w desen termostatu.. a jak owinalem dolot i kolektor juz prawie nie ;p musze foty wrzucic bo czasem mam chwile zwatpienia w moje mody ;x
ja owijałem na mokro, wtedy bandaż sie tak nie pyli i lepiej go naciągnąć, ale i tak wszystko mnie kuło :)
a smrodem sie nie przejmuj mi całkowite wypalenie zajęło chyba niecałe 2 tyg i teraz mam spokój.