Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pomóżcie zdiagnozować dziwne bulgotanie przy rozruchu ...

CIVIC-gsV
05-08-11, 20:48
Witam wszystkich posiadaczy Hanek …
Przedstawiam wam mój problem z autkiem a mianowicie : w moim posiadaniu jest Hania D15B7 5gena i od jakiegoś czasu zauważyłem dziwny być może nasilający się dźwięk a raczej bulgotania przy rozruchu zimnego silnika … (jest to słyszalne wewnątrz auta) mowie zimnego bo przy ciepłym nie stwierdziłem tego objawu. Ktoś, kiedyś spotkał się z takim zjawiskiem? Może pęcherzyki powietrza w układzie które podczas rozruchu się przemieszczają? :O
Przypuszczam ze może to być pompa wody ale nie jestem tego pewien i zwracam się z tym do was …
Wspomnę ze rozrząd był wymieniany 40 może 50 tys wcześniej, pompy wody mechanik nie ruszał, trudno mi cokolwiek zdiagnozować :/ pomóżcie rozwikłać mi ten problem, co to może być? Czy to faktycznie pompa? OOOooooooo może mieć coś wspólnego fakt iż kilka dni temu na postoju kiedy to przytrzymałem obroty na 3 /4tys (trwało to kilka sekund) wyrzuciło mi płyn ze zbiorniczka :O … ale przy jeździe nie zdarzyło mi się tego zaobserwować. Wiatrak włącza się normalnie (kiedy wyrzuciło wodę to po chwili załączył się wiatrak) wskazówka temperatury nie wychyla się ponad normę czyli trzyma się w granicach 1/3. Płyn po za tym jednym wyciekiem ze zbiorniczka nigdzie nie ubywa …

Jak któryś objaw nie jasno opisałem to walcie :)

Dzięki za pomoc.

PS. Musze to rozwikłać żeby nie doszło do tragedii <wymiana słupka :( >

djwafel
05-08-11, 22:23
Nie nalałeś za dużo oleju jak ci bulgota? Jak na zimny to olej ściekł do miski a na ciepłym jest rozprowadzony po całym silniku. Sprawdź poziom oleju.

CIVIC-gsV
05-08-11, 22:51
nie nie
olej jest w normie.
tak mam ze co raz sprawdzam stan płynów i oleju ...

vnv_nation
05-08-11, 23:03
Nie przychodzi mi do glowy nic co by moglo bulgotac pod maska na zimnym silniku. Moze masz malo wody w chlodnicy? Uklad zapowietrzony?

CIVIC-gsV
06-08-11, 14:18
To chyba będzie pierwszą czynnością którą powinienem się zająć ...
A podpowiedzcie jak najlepiej sprawdzić układ czy jest zapowietrzony. I jak najlepiej go odpowietrzyć jeśli już będzie.
Zapewne poszukam tego w necie ale również możecie coś na ten temat pisać :)