PDA

Zobacz pełną wersję : Zamykanie bagażnika (klapa + szyba)

matthew_osw
07-04-07, 17:09
Witam wszystkich. Postaram się pokrótce opisać co mnie męczy. Jak dobrze wiemy, w Civic Hatchback V gen. aby otworzyć bagażnik najpierw podnosimy szybę w górę, a następnie klapę w dół. Z otwarciem u mnie nie ma problemu-wszystko klasycznie. Problem zaczyna się przy zamykaniu. Trochę ciężko to opisać, ale spróbuję...

1. Bagażnik otwarty (klapa na dole, szyba na górze).
2. Zamykam klapę (wszystko ok).
3. Domykam szybę... i tu zaczynają się schody. Wydaje mi się, że pomimo wcześniejszego zamknięcia klapy, szyba powinna zaskoczyć w zamku i się domknąć. Niestety nie znam osobiście nikogo, kto ma taką samą Hondzię, żeby to porównać. Zamek szyby poprostu "nie chwyta" - szyba nie domyka się. Aby całkowicie zamknąc bagażnik muszę jednocześnie domykać klapę i szybę (kilkakrotnie). Boję się, że w końcu potrzaskam szybę, bo to chyba nie jest oryginalny patent na zamykanie bagażnika.

Jeśli ktoś zrozumiał coś z tego, co tu napisałem i wie jak pomóc to bardzo proszę... Nie wiem, czy będę musiał oddać samochód do blacharza, żeby naprawiał zamek, albo jeszcze coś innego.

Przy okazji Wesołych Świąt wszystkim życzę... Pozdrawiam.

seawater
07-04-07, 17:42
Witam.
Kolejność zamykania to najpierw Klapa -> potem Szyba (nie jednocześnie), a szyba powinna zatrzasnąć się w zamku klapy i szczelnie przylegać.

Jeśli zamek nie "chwyta" szyby od razu, to wyglądałoby to na coś nie tak ze sprężyną w zamku albo może linka od otwierania bagażnika wajchą przy fotelu nie odbija?

Zanim pojedziesz do mechanika spróbuj wkrętakiem/długopisem/czymś_w_tym_stylu popchnąć część zamka, w którą normalnie wchodzi ten metalowy "pałąk" przy szybie, to obadasz jak zachowuje się mechanizm zamka w klapie. Powinno być słyszalne kliknięcie, jeśli kliknięcia nie ma, a zamek jest miękki to obstawiam sprężynę. Ściągałem plastik z wewnęntrznej części tylnej klapy jakiś miesiąc temu (jak zwykle jest na zatrzaski) ale nie pamiętam, czy zamek jest rozbieralny. Na 100% nie jest całkowicie obudowany, więc jeśli coś w nim jest nie tak, to powinno się dać dojść do jego wnętrza z boku.

P :aloha: owodzenia