PDA

Zobacz pełną wersję : Obsługa komputera poładowego

IGNS
04-08-11, 23:52
Witam,

Wczoraj zakupiłem Hanie (sprowadzona z fr) jednak nie otrzymałem do niej żadnej instrukcji. Dzięki pomocy użytkownika kedzior1231 udało mi się zmienić język z francuskiego na angielski, jednak nadal nie umiem się odnaleźć w obsłudze komputera pokładowego. Czy ktoś mógłbym mi napisać jakiś, krótki poradnik lub zeskanować/sfotografować odpowiedni fragment instrukcji ?

Pozdrawiam

Artur

kedzior1231
08-08-11, 13:33
postaram sie pomoc jeszcze raz...
tak jak pisalem wczesniej w menu wchodzisz tak samo i operujesz tymi samymi przyciskami
w lewym dolnym roku sa numerki 1/5 spped alarm - powiadamia kiedy przekroczysz określoną predkość - 1 i 2 przekrslony licznik oznacza wylaczenie alarmu dl;a danej predkosci
2/5 ustawienia i tak komunikaty ostrzegawcze ( np oblodzenie zimą ) , nastepnie regulacja temp zewnetrznej regulacja +/- 3 stopnie, potem zerowanie licznika przebiegu A ( ba sam dwa liczniki ze srednim spalaniem i dystansem ) przy taknowaniu czyli gdy tankujesz automatycznie sie kasuje , potem zerowanie licznuka podrozy ( czasu) ustawiasz czy kasuje sie gdy Ty kasujesz licznik A lub B , potem jednoski , potem rev indicator czyli odciecie - przy predkosciomierzu masz diody po lewej czerwone zapali sie 6 swiatelek gdy bedzie blisko odciecia paliwa podaczas ostrej jazdy , potem eco ta sama zasada tylko ze po prawej stronie gdu jedziesz ekonomicznie pala sie zielone diody i tymi ustawieniami w menu mozesz wloczyc lub wylaczyc swiatelka :) , okan 3/5 juz wiesz jezyki, 4/5 ustawienia fabryczne wszystko sie resetuje , 5/5 wyjscie z menu
zeby wejsc w poszegolne okno nalezy [rzytrzymac SEL/Reset, wszystkie operacje w menu osbywaja sie przyciskiem "I" oraz SEL/Reset ... w instrukcji jest w cholere stron z tym ...nie mam czasu skanowac tego teraz ...wiec proponuje metode prob i bledow a;bo wyjscie takie jak ja :) kupic instrukcje albo allegro lub w aso moze nawet za darmo dostaniesz jak zagadasz :) ksero sie nie oplaca robic :P a instrukcja wg mnie i tak kiedys moze sie przydac chocby zeby zoabczyc jak wymienic zarowke migacza :P
a zeby ustawic speed alarm mozna podaczas postaju zaciagnac reczny np na swiatłach gdy stoisz i wtedy masz w menu mozliwosc zmiany jedynie tych alarmow.

IGNS
08-08-11, 17:36
Jeszcze raz dziękuję :)

kedzior1231
09-08-11, 08:52
spoko ;)

Wind 323
12-10-12, 22:52
Jak mniemam opis dotyczy ufo 5 drzwi a jak jest z kompem w sedanie też coś można programować bardzo mnie to interesuje ktoś coś wie na ten temat byłbym wdzięczny za jakieś info.

maxx123
03-02-13, 00:21
Witam
Mam pytanie do ekspertów a mianowicie zaświeciła mi się kontrolka od ciśnienia w oponach przeczytałem na forum jak ją wyłączyć i wszystko super kontrolka wyłączona ale zniknęły mi napisy ostrzegawcze jak np nie zapięte pasy lub nie zgaszone światła pojawia się sama ikonka np ikona świateł lub pasów ale nie ma napisów.
Jest ktoś taki mądry żeby mi powiedzieć jak mam sobie te napisy włączyć bo jak je wyłączyłem to nie mam pojęcia
Z góry dzięki

kedzior1231
03-02-13, 10:37
Tu masz opisane manu komputera pokladowego i jak sie po nim poruszać , wyłączyłeś sobie wyświetlanie komunikatów ostrzegawczych ... http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?116761-Obs%B3uga-komputera-po%B3adowego :) powodzenia

maxx123
03-02-13, 17:20
Tu masz opisane manu komputera pokladowego i jak sie po nim poruszać , wyłączyłeś sobie wyświetlanie komunikatów ostrzegawczych ... http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?116761-Obs%B3uga-komputera-po%B3adowego :) powodzenia

Dzieki bardzo mega przydatna informacja

kedzior1231
03-02-13, 19:56
Bardzo sie cieszę :)

filipfm
20-02-13, 15:02
Hej,
autko mam od czwartku i cały czas je poznaję, ale już wyjeżdziłem 2 baki paliwa i jest całkiem nieźle.

Ale zastanawia mnie to, że nie mam wskazania TRIP A na wyświetlaczu. Jeden z ekranów zmienianych klawiszem i jest pusty, tj nad kreską nic nie ma, na dole przebieg i temperatura.
Wczoraj wieczorem zmieniłem ustawienia, żeby resetował TRIP A przy tankowaniu, dzisiaj rano zatankowałem do pełna, ale wskazanie nie powróciło :(
Google nie podpowiada, w instrukcji też nie namierzyłem takiego objawu.

Jakieś pomysły gdzie szukać przyczyny?

Autko to poliftowe 2.2 5D

Pozdro
Filipfm

Ordi
20-02-13, 17:14
nie jestem pewien ale po ustawieniu resetowania trip a (i po jakimkolwiek przestawieniu kompitera) nie trzeba przed wyjsciem zachowac ustawien? Tzn moge sie mylic czy tak jest bo juz dawno tym sie nie bawilem.
btw. do tego masz temat szybkie pytania...

filipfm
20-02-13, 17:25
nie jestem pewien ale po ustawieniu resetowania trip a (i po jakimkolwiek przestawieniu kompitera) nie trzeba przed wyjsciem zachowac ustawien? Tzn moge sie mylic czy tak jest bo juz dawno tym sie nie bawilem.
btw. do tego masz temat szybkie pytania...

Zapisać to jedna sprawa - zweryfikuję. Ale ustawienie w kompie sposobu kasowania może mieć wpływ na to, że w ogóle nie mam trip A? Bo zdaje się powinien być cały czas, tylko w jednej opcji kasowany przy tankowaniu, w drugiej guzikiem.
Ok, to prośba do admina o przeniesienie do szybkich pytań :)

TeeS1975
20-02-13, 18:24
Jeden ekran jest pusty, a masz ekran z TRIP B, jak masz to wciśnij ten klawisz pod "i" (set/reset?) on zmienia trip A/B na ekranie z tripem :)
Mam nadzieję że dośc jasno napisałem.

Pabloss
24-02-13, 14:09
dokładnie tym przyciskiem przełączasz pomiędzy wyświetlaniem Trip A i Trip B

filipfm
24-02-13, 22:23
Faktycznie. Mala spostrzegawczość z mojej strony. Po prostu miałem ustawione kasowanie trip A przy tankowaniu a sam kasowałem ręcznie trip B, więc wszystkie wskazania były takie same, a jakoś nie popatrzyłem na że literka B zmienia się na A :) :o

kermit01
10-12-16, 16:58
Panowie, odkopię trochę.. za cholerę nie mogę przełączyć sie pomiędzy ustawieniami to znaczy: wchodzę w menu gdzie wyświetlają mi sie alarmy na 50/100 i dupa - mogę przepłacać tylko pomiędzy nimi i ewentualnie wyjść( poprzez ten rysunek skrzynki - 3 krotne kliknięcie "i"). Jak mogę przejść do dalszych ustawień? Klikam lub przytrzymuje sel/Res ale to powoduje reset licznika lub powrót. Klikam przytrzymuje "i" ale nic sie nie dzieje..?

maciej21
10-12-16, 18:27
Zaciągnąłeś ręczny hamulec?.. Jeśli tego nie zrobisz nie będziesz miał dostępu do ustawień komputera...

kermit01
10-12-16, 19:50
Zaciągnąłeś ręczny hamulec?.. Jeśli tego nie zrobisz nie będziesz miał dostępu do ustawień komputera...

Ręczny? Oczywiście, ze nie ;) ehh :) mogł by kolega dopisać w Manualu :)

lukash4
12-10-17, 17:31
Panowie, odkopię trochę.. za cholerę nie mogę przełączyć sie pomiędzy ustawieniami to znaczy: wchodzę w menu gdzie wyświetlają mi sie alarmy na 50/100 i dupa - mogę przepłacać tylko pomiędzy nimi i ewentualnie wyjść( poprzez ten rysunek skrzynki - 3 krotne kliknięcie "i").

Szybkie pytanie - jak wejść w menu komputera? SET/RESET przełacza mi tylko Trip a jak dostać się do tych alarmów? Ręczny zaciągnięty ;)

jotwu
12-10-17, 20:25
z tego co pamiętam trzeba przytrzymać przycisk i będzie to chyba (i) bo set/reset skasuje Ci przebieg.