PDA

Zobacz pełną wersję : Falujące obroty na gazie i szarpanie

dareks1990
03-08-11, 11:22
Witam posiadam hanie 98r 5d D14A8 . Od jakiegoś czasu zauważyłem że hania faluje najbardziej na obrotach poniżej 1 tys, a najbardziej np. na postoju na światłach potrafi falować w przedziale od 0,7 do 1 tys towarzyszy temu jak by uderzenia kolektora lub tłumika o osłonę lub o coś metalowego. Dodam że mam instalacje sekwencje i niedawno wymieniony filtr powietrza na stożek i kolektor seria na 4-2-1 . Na początku tego nie było , i jeszcze jest szarpanie przy gwałtownym wciśnięciu gazu . świece wymieniłem jakieś 2 tys. temu niedługo wybiorę się na regulacje zaworów i potem reset kompa . ale czy to na pewno pomoże ??? na benzynie chodzi równo i nie szarpie .

johny-b
03-08-11, 13:45
Skoro na benzynie chodzi równo i nie szarpie, to jedz na regulację i wymiane filtrów gazu. w jakim stanie masz wtryskiwacze i parownik?

dareks1990
03-08-11, 15:24
filtr wymieniany jakieś 5 tys. temu w wtryski były robione też w tym samym czasie co filtr tylko były wymieniane jakieś gumki czy coś takiego bo były nie szczelne i było czuć gazem chciałem kupić nowe ale podobno cieżko je dostać nazywały sie valkla czy valtek czy jakoś tak ??? a może można jakieś inne wtryski niż te ??? i lepiej jechać do gazownika na regulacje czy do mechanika bo podobno cieżko jest ustawić zawory w hani ???
gazownik powiedział że parownik jest nie rozbieralny a dziwne bo widać że można go rozkręcić ale powiedział że jak się nic nie dzieje to lepiej nie ruszać

dareks1990
03-08-11, 19:02
pomoże ktoś ????:confused:

Marecki
04-08-11, 00:37
Skoro na benzynie chodzi równo i nie szarpie, to jedz na regulację i wymiane filtrów gazu.

Jestem za.

Łukasz001
04-08-11, 06:48
Dareks1990, piszesz że niedawno wymieniłeś filtr na stożek, i że wcześniej falowania nie było, a może spróbuj wrócić do stanu z przed "tuningu". Załóż filtr taki jak wcześniej, pojeździj i zobacz, czy są dalej takie objawy. Może instalacja, którą masz wymaga zestrojenia w czasie jazdy, gdy silnik jest obciążony i naniesieniu poprawek na zmiany które dokonałeś. W końcu jak by nie patrzeć zmieniły sie przynajmniej 2 parametry- czyli ilość zasysanego powietrza, a także kolektor.
Druga sprawa, byłem akurat w poniedziałek u gazownika z chęcią założenia lpg i zadawałem sporo pytań, przy okazji o obroty. Miły Pan powiedział (i wg mnie miał rację), że problemy z elektryką, których nie czuć na benzynie, bardzo często dają o sobie znać przy jeździe na lpg.

dareks1990
04-08-11, 08:15
łukasz001 ale po zmianie filtra na stożek i zmianę kolektora było dobrze nic nie falowały obroty . muszę jechać na regulacje zaworów i rest kompa zrobić . tylko nie wiem czy lepiej jechać do mechanika czy gazownika na regulacje ???? i czy z tymi wtryskami jak wyżej pisałem da się coś jeszcze zrobić bo może i w tym tkwi problem ????

Łukasz001
04-08-11, 09:04
Szczerze wątpie, czy regulacja zaworów coś da w tym temacie, ale nie zaszkodzi sprawdzić, jak by nie patrzeć okresowa czynność serwisowa! Jedź do mechanika z regulacją i niech ustawi zgodnie z książka serwisową. Nie jest ciężko ustawić, ja to robię sam, a nie jestem mechanikiem.
Reset kompa zrób we własnym zakresie, odepnij minusową klemę z akumulatora na pare minut i tyle.
W kwestii wtryskiwaczy gazu, molestuj człowieka, który Ci przy nich grzebał, niech zrobi tak żeby było dobrze.
A jak nie będzie sobie radził, i mamrotał że wina wtrysków itd..., to pojedź może do innego gazownika, żebyś nie wpakował sie w zbędne wydatki...

dareks1990
04-08-11, 09:49
co do wtrysków to było dobrze przez ok 5 tys. tylko teraz tak się zaczeło dziać . a gdybym mógł to od razu bym wymienił całe wtryski i nie bawił się w regeneracje w postaci wymiany gumek ... ale podobną ciężko jest dostać takie wtryski i dlatego byłem zmuszany zgodzić się na niby regeneracje .

johny-b
04-08-11, 09:57
Jakie wtryski masz? jaka instalację? a może przyczyną falowania obrotów jest niedokładne założenie stożka? może łapie gdzieś ci lewe powietrze. Jest to możliwe skoro sam składałeś układ dolotowy.

dareks1990
04-08-11, 10:15
jak to może łapać lewe powietrze nie rozumiem instalacje mam sekwencyjną ale jakiej firmy to nie wiem na dokumentacji mam cos w stylu reget coś na re napewno ale nie wiem dokładnie jaką a wtryski to valkla czy jakoś tak