PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki akumulator ??

Strony : 1 [2]

michcio1986
03-07-14, 08:09
odświeżam pytanie jaki konkretny model Yuasy będzie najlepszy do civic VIII 1.8 2007r. ? na allegro znalazłem dwa modele które sie bedą chyba nadawać. Yuasa 48Ah 430A YBX5053 i drugi model Yuasa YBX3000 12V 45Ah 400A. Który wybrać i który się zmieści do autka?

mikek
16-09-14, 17:52
witam
u mnie niestety tez padl juz akumulator i chcialem sie spytac jaki polecacie cena nie gra roli wazne zeby bylo dobry bo orginalny wytrzymal 6 lat 8 gen ufo 1.8 bo poczytalem troche i ludziska polecaja Yuasa YBX 5053

irecki26
16-09-14, 18:29
rok temu założyłem do siebie typ 053, 380A na razie ok.

bunet
27-09-14, 20:03
I jak wrażenia?

Akumulator
To i ja dopisuję się do listy.
Parę dni temu na urlopie padł mi akumulator (objawy dokładnie jak u „Jocera”) na szczęście miałem kable rozruchowe to dobrzy ludzie pomogli. Przy okazji jeżeli ktoś ma min 4 letni akumulator to polecam nie rozstawać się z kablami :)
Poczytałem, podzwoniłem i zdecydowałem się na akumulator firmy Banner:

Banner Starting Bull (545 23) 12V, 45Ah, 330A

Czy to był dobry wybór, czas pokaże, napiszę mam nadzieję za parę lat :)
Gdyby nie ten, to pierwsza na mojej liście była by

Varta B32 (B24LS) 12V, 45Ah, 330A- taka jaką kupił „duke”

Potem:

Bosch S4 (S40 21) 12V, 45Ah, 330A

A na końcu Centra, ale tylko polskiej produkcji, sprzedawcy zalecali mi omijanie z daleka tych nie polskich.
Pozostałe jak dla mnie nie wchodziły w grę.

http://krzp.w.interia.pl/honda/sygnatura/kreska.jpg

Moje modernizacje...
http://krzp.w.interia.pl/honda/sygnatura/zabcia.gif (http://www.trafo.za.pl/honda)

Jak wrażenia? Czy moze cos innego polecacie. .

mikek
03-10-14, 05:55
hejka
wie moze ktos gdzie mozna kupic w lodzkim Yuasa YBX 5053

witoold
02-01-15, 19:50
witam! u mnie tez powoli jak sadze zaczyna klekac aku, jako że jest oryginalny Furukawa, a to juz 7 rok jego dzialania chciałbym kupic taki sam, ale z racji tego iz nie jest juz dostepny szukam alternatywy. Kiedys zauważyłem na nim małą białą naklejke z napisem EXIDE lecz nigdzie nie znalazlem potwierdzenia czy to ta sama firma?? wie ktoś coś o tym? jak narazie akumulator mi kreci choć po mroźnej nocy leniwie, ale dzis po zrobionej samodiagnostyce wyskoczył bład b1177, ktory jak wyczytałem informuje o niskim napieciu aku, wiec dla pewności podładowałem aku ze 2h i blad zniknął sam,a wcześniej pojawiał sie nawet po skasowaniu go. Tak wiec powoli zaczynam sie rozglądać za godnym następcą. Przy okazji zbadałem prąd ładowania po tym jak go podładowałem prostownikiem i napięcie łądowania wynosiło 14,7v a na aku po ładowaniu bodajze 12,3v co chyba jest zbyt nisko,ale czy prąd ładowania nie był z kolei zbyt wysoki?

donelvis
02-01-15, 20:42
mi przed zimą 20013/2014 badali aku i pokazywało jakieś zwarcie wewnętrzne a aku miał słabe parametry, ale wtedy mało jeździłem, a jak później zacząłem więcej jeździć to aku do dziś śmiga bez zająknięcia i przy -18 odpalił od strzała:) a jest chyba od nowości czyli ponad 8 lat ma:)

kusiu
02-01-15, 22:17
hejka
wie moze ktos gdzie mozna kupic w lodzkim Yuasa YBX 5053

http://allegro.pl/listing/listing.php?bmatch=seng-v6-sm-2-default-1209&order=d&string=Yuasa+YBX+5053

Dobry jest to wybór do 1.8 V-tec 2008.r? ;)

donelvis
02-01-15, 22:42
http://allegro.pl/listing/listing.php?bmatch=seng-v6-sm-2-default-1209&order=d&string=Yuasa+YBX+5053

Dobry jest to wybór do 1.8 V-tec 2008.r? ;)

onegdaj jak zgłębiałem temat aku to sporo dobrych opini wyczytałem o takim aku i sam jak bym miał kupować to właśnie ten bym wziął

kusiu
03-01-15, 08:20
Będę o nim myślał w pierwszej kolejności jeśli będzie chodziło o wymianę. Mam jeszcze pytanie do was, powiedziecie mi proszę jak prawidłowo podładować akumulator prostownikiem nie odłączając zasilania z samochodu, czytałem że wiele się nie dzieje gdy odłączymy lecz słyszałem że ludzie mieli problemy z Immobilizerem, rozkodował się lub jakieś inne pojedyncze cyrki :) Honda to 1.8 V-tec 2008.r Type S, nie chce popalić urządzeń w instalacji i dmuchać na zimne a potrzebuję podładować trochę akumulator :) Będę bardzo wdzięczny za informację :)

Oraz czy ten prostownik będzie dobry?

http://allegro.pl/prostownik-akumulatorowy-z-rozruchem-200a-12-24v-i4861637936.html

filipfm
03-01-15, 12:25
Będę o nim myślał w pierwszej kolejności jeśli będzie chodziło o wymianę. Mam jeszcze pytanie do was, powiedziecie mi proszę jak prawidłowo podładować akumulator prostownikiem nie odłączając zasilania z samochodu, czytałem że wiele się nie dzieje gdy odłączymy lecz słyszałem że ludzie mieli problemy z Immobilizerem, rozkodował się lub jakieś inne pojedyncze cyrki :) Honda to 1.8 V-tec 2008.r Type S, nie chce popalić urządzeń w instalacji i dmuchać na zimne a potrzebuję podładować trochę akumulator :) Będę bardzo wdzięczny za informację :)

Oraz czy ten prostownik będzie dobry?

http://allegro.pl/prostownik-akumulatorowy-z-rozruchem-200a-12-24v-i4861637936.html

Na chlopski rozum, elektronice powinno byc wszystko jedno czy napiecie na klemach pochodzi z alternatora czy prostownika. Jak bylem niedawno w Cinsofcie na poprawkach programu to Marcin stwierdzil, ze boi sie ryzyka, ze w trakcie wgrywania mapy padnie akumulator i trzeba bedzie sie dobierac do sterownika i fizycznie wgrywac mape na kosc, wiec podlaczyl prostownik do klem, nie odlaczajac niczego wczesniej i nic sie nie stalo

PS. nie V-tec tylko VTEC, a w 8 genie to nawet i-VTEC :D

mazdam
03-01-15, 12:26
Ja wyjmowalem i ladowalem. Pamietac tylko trzeba o kolejnosci, najpierw masa - , potem + co uchroni nas przed przypadkowym zwarciem plusa do masy. Dopinamy w odwrotnej kolejnosci. Nic sie nie stalo, po za zmiana oswietlenia zegarow.

Paluch_tcw
03-01-15, 12:52
Ja ładuję zawsze na aucie. Normalny prostownik nie puści więcej niż 14.4v a tyle samo może być z alternatora. Kolejność odłączania to jakaś bajka. Jak można zrobić zwarcie plusa do masy jak odłączymy najpierw + ? bo jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. Nie wiem jak można dotknąć kluczem budy odkręcając plusową klemę ? Dodatkowo w miejsce nielakierowane.

kusiu
03-01-15, 13:49
Ja ładuję zawsze na aucie. Normalny prostownik nie puści więcej niż 14.4v a tyle samo może być z alternatora. Kolejność odłączania to jakaś bajka. Jak można zrobić zwarcie plusa do masy jak odłączymy najpierw + ? bo jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. Nie wiem jak można dotknąć kluczem budy odkręcając plusową klemę ? Dodatkowo w miejsce nielakierowane. Rozumiem że klem nie odłączasz od akumulatora, podnosisz tylko maskę i podpinasz dodatkowe z prostownika? :)

Paluch_tcw
03-01-15, 14:11
Rozumiem że klem nie odłączasz od akumulatora, podnosisz tylko maskę i podpinasz dodatkowe z prostownika? :)

tak.

piter7766
03-01-15, 17:30
Kolejność odłączania to jakaś bajka. Jak można zrobić zwarcie plusa do masy jak odłączymy najpierw + ? bo jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. Nie wiem jak można dotknąć kluczem budy odkręcając plusową klemę ? Dodatkowo w miejsce nielakierowane.

Od czasów gdy w autach zaczęto stosować minus na masie (lata '60) istnieje taka zasada . Nie wszystkie auta na świecie są z plastiku jak UFO i uwierz mi że łatwo zrobić zwarcie , odkręcić klemy akumulatora może każdy,a nie każdy jest mechanikiem/elektrykiem dlatego jest taka zasada dla ,,nieuważnych'' :)

Jacek65
03-01-15, 17:38
Nie jest to zbyt dobry pomysł ładowania bez odłączania akumulatora.Klemy,przynajmniej jedną powinno się odlączyć.Przed Sylwestrem doładowywałem akumulator.Odłączylem klemy ,wziąłem go do domu i tam doładowałem w temperaturze "pokojowej".Jest to lepsze niż ładowanie na zimnie.Póżniej podlączyłem i wszystko o'k.:) Tak przy okazji to słyszałem że po odpieciu akumulatora niby coś elektryka szyby od kierowcy przestaje działać w automacie lub radio się rozprogramowuje.I wolne obroty "głupieją".Aż się bałem odłączać.:eek:Nic takiego się nie stało wszystko działa o'k.:D Tylko zegarek trzeba ustawić ale to drobiazg. A akumulator był wyjęty przez jeden dzień i podczas mrozu.To tak dla informacji że nie ma co się bać odłączać akumulatora w Civiku

kusiu
03-01-15, 18:42
Ile osób tyle opinii jeśli chodzi o doładowywanie :) Jedno wiem na pewno, że na niskich temperaturach lepiej nie ładować i brać do domu, obecnie u mnie kręci bez problemu tylko jak wiemy temperatur jakiś ujemnych strasznie nie ma i mam nadzieje nie będzie :) A jak się ociepli, będę ładował na podłączonym chyba :)

Jacek65
03-01-15, 19:38
Raczej bym się liczył z ujemnymi temperaturami.Wszak już styczeń a większych mrozów jeszcze nie było.Wiec wszystko przed nami.Ja chyba muszę powoli myśleć o zakupie nowego akumulatora.Obecny ma już ponad 5 lat i jak przyjdą większe mrozy ładowanie może nie pomóc.Jak na razie jest o'k.Może jeszcze tą zimę jeszcze przetrzyma.:) A w razie czego co polecacie Vartę czy Yuasa?A może Boscha?

asta
04-01-15, 13:09
varta=bosch
centra=exide
różnią się naklejkami. Na furukawa miałem napis EXIDE TECHNOLOGY.
brać co tańsze
teoretycznie varta/bosch są lepsze
polecam ZAP SZNAJDER

Jacek65
04-01-15, 15:46
Dzięki za informację.:)Znów mają przyjść mrozy to zobaczę co i jak z akumulatorem.Najtańszy w pobliżu jest Excide,ale nie budzi zbytnio zaufania mojego.Więc pozostawała by Varta.Lub niedaleko mam też ofertę Yuasa 3053.Choć czytałem że można w nich trafić na "chińczyka".:rolleyes:

donelvis
04-01-15, 18:05
ZAP ponoć kiedyś był dobry, a teraz robią chyba lipę.

RadekB
04-01-15, 19:12
Bierz co na masz pod ręką. Miałem kiedyś w ręku Vartę ją i Boscha - różnią się jedynie ceną i naklejkami.

Jacek65
05-01-15, 17:25
Dzieki jeszcze raz za informację.Tak chyba zrobię.:)

CMC
09-01-15, 18:48
Raczej bym się liczył z ujemnymi temperaturami.Wszak już styczeń a większych mrozów jeszcze nie było.Wiec wszystko przed nami.Ja chyba muszę powoli myśleć o zakupie nowego akumulatora.Obecny ma już ponad 5 lat i jak przyjdą większe mrozy ładowanie może nie pomóc.Jak na razie jest o'k.Może jeszcze tą zimę jeszcze przetrzyma.:) A w razie czego co polecacie Vartę czy Yuasa?A może Boscha?

Moim zdaniem najlepsze są Centra Futura, 3 lata gwarancji plus assistance. Yuasę miałem tylko przez 2 lata więc nie wiem, jak długo pożyła, Vartę i Boscha znajomi mieli i reklamowali, teraz u siebie mam po poprzednim właścicielu Vartę i już jest słabiutka, ale nie wiem ile lat ktoś na niej jeździł.

filipfm
09-01-15, 18:55
Moim zdaniem najlepsze są Centra Futura, 3 lata gwarancji plus assistance. Yuasę miałem tylko przez 2 lata więc nie wiem, jak długo pożyła, Vartę i Boscha znajomi mieli i reklamowali, teraz u siebie mam po poprzednim właścicielu Vartę i już jest słabiutka, ale nie wiem ile lat ktoś na niej jeździł.

Varta szla na pierwszy montaz, przynajmniej w dieslach

donelvis
09-01-15, 20:53

z futurą była jakaś wpadka. na yuasę w UK dają 5 lat gwarancji

Jacek65
09-01-15, 21:13

U nas z gwarancją na akumulatory to różnie bywa.Niby jest ale zapewne trzeba bedzie udowodnić iż był dobrze eksploatowany, zgodnie z instrukcją.A to raczej bedzie trudne?Ja uważam jak tu kolega powyżej doradził,brać co pod ręką.Byle znanej firmy.:)

CMC
10-01-15, 21:45

jaka wpadka? gdzieś jest jakaś informacja na ten temat? dwóch znajomych jeździ od ok. 3 lat i twierdzą że rewelacja, sam też wcześniej byłem zadowolony i jeśli będę potrzebował akumulator to z pewnością wybiorę futurę, a jeśli była jakaś wpadka to chętnie o tym przeczytam, bo jak rozumiem jest to gdzieś udokumentowane i opisane
nie wiem jaką gwarancję ma yuasa w Polsce ale pewnie nie 5 lat, ale w UK też są dużo łagodniejsze pogody więc 5 lat pewnie aku spokojnie wytrzyma

"Varta szla na pierwszy montaz, przynajmniej w dieslach "

myślałem, że jest na pierwszy montaż jakiś tzw. oryginał czyli z naklejką Hondy :) czyli jest szansa, że mam jeszcze oryginalny, bo auto było przytargane z ciepłych rejonów Europy :)

kobert
11-01-15, 04:11
co to za wynik 3lata, zimy juz prawie u nas niema czy to centra czy warta to juz raczej od szczescia i eksploatacji zalezy ile nam polata :) kierowal bym sie juz miedzy nimi tylko cena lub latwoscia,szybkoscia (jesli potrzeba) zakupu. Z marketow tez kupowalem nie raz i 3lata kazdy wytrzymal,pewnie i dluzej ale auto sprzedalelem

Marek94
11-01-15, 05:04
miałem parę aku w paru autach i polecam bosch Silver.Wiedza nie z neta a z życia i to nie w hondzie gdzie baterią 12v by przekręciło tylko z dostawczaka który ma czym obrócić w zimnie i całe życie na dworze stoi.Jak ktoś pisze że ma akumulator 5 lat i już nie kręci to albo tragicznie go użytkował albo lipa straszna.W jednej z moich osobówek mam aku 7lat i kreci dalej choć firmowy nie jest.Dostawczak ma silvera 5 rok i kreci bez zająknięcia ostatnio jak mi alternator padł to wrócił jeszcze 30km na lampach w nocy i po 2 dniach stania normalnie go odpaliłem i wyjechałem na warsztat.Co do ładowania to ładuje przeróżnie zależy jak sytuacja dopuszcza ale zazwyczaj jest to na klemach i nie ważne w jakiej temp i nigdy się nic nie stało,widmo że jak ktoś che naładować akumulator porządnie to najlepiej jest go trochę rozładować nie całkiem !!! i podpiąć na całą noc.Jeśli chodzi o kolejność odpinania klem to pierwsze powinno się opiąć prostownik a potem klemy bo np jak akumulator ładuje się w zamkniętej przestrzeni np skrzynia jak w starze czy innych ciężarówkach tego typu a akumulator to jakaś rzepa to może w powietrzu powstać coś w rodzaju gazu który potrafi wybuchnąć gdy iskra przeskoczy niestety sprawdzone.
Jeśli chodzi o reklamacje to zazwyczaj udaje się jak np cela się oberwie w innym przypadku to zazwyczaj według producenta oczywiście wina kupującego akumulatory wysłane na gwarancje są warzone i jak np ktoś sobie zapomniał i zagotował do stopnia takiego że elektrolitu ubyło to dupa zbita po reklamacji.

donelvis
11-01-15, 10:37
jaka wpadka? gdzieś jest jakaś informacja na ten temat? dwóch znajomych jeździ od ok. 3 lat i twierdzą że rewelacja, sam też wcześniej byłem zadowolony i jeśli będę potrzebował akumulator to z pewnością wybiorę futurę, a jeśli była jakaś wpadka to chętnie o tym przeczytam, bo jak rozumiem jest to gdzieś udokumentowane i opisane(...)

Centra z Futura miała akcję serwisową z powodu jakieś wady fabrycznej, nie pamiętam gdzie ale czytałem o tym 1,5 roku temu.
Poza tym wystarczy wpisać w wyszukiwarce i wychodzi na to, że te Futury potrafią paść ludziom po 1,5 roku do 2 lat a nawet był przypadek, że padła po 1 dniu!!!
Robi się w nich jakieś zwarcie w celach.

Jacek65
11-01-15, 16:49
.Jak ktoś pisze że ma akumulator 5 lat i już nie kręci to albo tragicznie go użytkował albo lipa straszna..

Co znaczy tragicznie go użytkował?Zauważ że produkty często tej samej firmy różnią się jakością.Zależy na jaki egzemplarz trafisz.Np.jeden kupi coś i mu się to czesto psuje,a drugi kupi to samo i nie może narzekać na problemy.Więc akurat bym tego tak nie tłumaczył.:) Po pięciu latach w aucie stojącym "pod chmurką" i w naszym klimacie akumulator ma prawo już niedomagać w niskich temperaturach.Sorry,taki mamy klimat.:D W Angli może dają na akumulatory 5 lat gwarancji, ale u nich jest inny klimat.Tam nie ma takich mroźnych i śnieżnych zim.:)

donelvis
11-01-15, 21:03
jeżdżąc na krótkich odcinkach aku nie ma kiedy się doładować, a taki aku, który stale przebywa w stopniu niepełnego naładowania długo nie pożyje.
kupując produkt dobrej marki mamy większą pewność, że nam ten produkt dłużej posłuży, dlatego wolał bym dopłacić do yuasy, niż kupować jakieś zapy, varty, centry czy inne niskiej jakości produkty. centra to była dobra ale kiedyś, a nie w obecnych czasach.

irecki26
12-01-15, 08:40
Z racji,ze gównie kręcę sie po mieście to co 3-4 miesiące podłączam aku pod prostownik. Poradził mi to znajomy u którego akumulator wytrwał 11 lat :). Czy to coś da czas pokaże...

kobert
12-01-15, 10:31
ja tam bym nie pojechal w gory z 11letnim akumulatorem :) ciekawe ile ten kolega wydal na prad ladujac co 3-4miesiace po pewnie kilka godzin. Ciekawe czy za ten rachunek nie kupil by nowego aku :) ale raczej by kupil i wolal bym w tym czasie miec dwa nowe i nie doladowywac:)

irecki26
12-01-15, 13:58
jeździł nad morze.......... :)Teoretyzując 55 Ah przy 12.6 V to około 2.5 MJ energii czyli 0.7 kWh a to kosztuje chyba niecałe 30 groszy. W praktyce, ponieważ mamy jeszcze po drodze od licznika do akumulatora różnego rodzaju straty może wyjść koło 40 groszy. ja wole doładowywać:) Oczywiście zależy to jeszcze od cennika dostawcy energii w Twoim domu. Mimo wszystko nie powinienem zbankrutować.

kobert
13-01-15, 08:46
pamietam jak taki znajomy mial padniety aku i zeby rano zapalil auto to ladowal go prawie codziennie,kiedys wszedlem do niego,prostownik grzeje,akumulator byc moze tez. Potem jak przyszedl rachunek to gosciu klęknął :) niewiem jaki byl ale duzy

dublo2
13-01-15, 09:48
Teoretyzując 55 Ah przy 12.6 V to około 2.5 MJ energii czyli 0.7 kWh a to kosztuje chyba niecałe 30 groszy. W praktyce, ponieważ mamy jeszcze po drodze od licznika do akumulatora różnego rodzaju straty może wyjść koło 40 groszy. ja wole doładowywać Oczywiście zależy to jeszcze od cennika dostawcy energii w Twoim domu. Mimo wszystko nie powinienem zbankrutować.
Jak już zaczynasz teoretyzować to rób to wykorzystując swoją wiedzę, a przynajmniej nie kopiuj bezczelnie, nie podając źródła:
http://forum.opel24.com/topic/13955-ladowanie-akumulatora-koszt-poboru-pradu/

"Teoretyzując 55 Ah przy 12.6 V to około 2.5 MJ energii czyli 0.7 kWh a to kosztuje chyba niecałe 30 groszy. W praktyce, ponieważ mamy jeszcze po drodze od licznika do akumulatora różnego rodzaju straty może wyjść koło 40 groszy."

irecki26
13-01-15, 09:59
Oczywiście jak najbardziej masz rację Pawle powinienem podać źródło, robiłem to na szybko by przekazać informację. Forum opla powinno być dumne z Ciebie,ze strzeżesz ich tajnych informacji, pozdr :)

kobert
13-01-15, 10:11
u tego kolesia to sie robilo cieplej w przedpokoju od tego ladowania :) nie bylo to napewno za 40gr :)

dublo2
13-01-15, 12:28
Forum opla powinno być dumne z Ciebie,ze strzeżesz ich tajnych informacji
Zamiast dawać kolejne, nie wnoszące nic wpisy proponuje następnym razem przemilczeć temat. Mimo wszystko chyba to trochę zrobiłeś, bo zmieniłeś całkowicie swój wpis w odniesieniu do tego, którego zamieściłeś zaraz po moim zwróceniu Ci uwagi.
Na marginesie nie chodzi mi o forum Opla bo mogło by to też być napisane na forum Radia Maryja tylko o zasadę oraz o to, że podejrzewam, że skopiowałeś info o którym za dużo pojęcia nie masz.
Chyba, że bijesz sobie ilość wpisów na swoje konto - to kopiuj dalej, a osiągniesz cel :D

Tyle w temacie.

szczepar
13-01-15, 12:34
Proponuję kupić licznik energii elektrycznej wkładany do gniazdka i zmierzyć :P
Najlepiej taki który pozwoliłby na zdjęcie log-a i pokazanie go jako wykresu.
1: Te 0.7 kW to przy maksymalnie rozładowanym Akumulatorze :P
2: 0.7 kW jest mocy użytecznej a nie wpompowanej w akumulator (dla przypomnienia aby mieć 100 % ładunku trzeba władować jakieś 120 % )
3: Zależnie do ładowarki straty mogą być minimalne do sporych :)
4: Może gotował elektrolit :P
5: Doładowywanie raczej nie doładowuje 100% bo zwyczajnie jest wcześniejszy ładunek.
6. Wg. mnie głowne straty to czuwanie i praca jałowa kiepskiego prostownika bo ilość energii przy doładowywaniu eksploatowanego akumulatora będzie znikoma (max 30 %).

W starszych samochodach spotkałem się z patentem ładowanie przez gniazdko zapalniczki w nocy (tj doładowywania akumulatora).
Wydaje mi się że w naszych hondach nie ma co kombinować z doładowywaniem aku, z prostego powodu alternator nie pracuje w sposób ciągły.
Pokładam nadzieję że inteligenty ECU silnika który steruje alternatorem i procesem ładowania potrafi sam zadbać o stan akumulatora.

Przypomnę jeszczę o kilku rzeczach które dość znacznie wysysają akumulator.
Światła - 100W/h
Wentylacja/Klimatyzacja/wentylator chłodnicy - bliżej nie znane
Audio - :)
Wciśnięty pedał hamulca na światłach 20 - 30 W/h :D
Ogrzewanie lusterek i szyby - 200 W/h ?
Wspomaganie kierownicy - zróbcie szybki prawo/lewo stojąc i zobaczcie jak w benzynie falują obroty :)

Jak już parę osób zauważyło więcej odbiorników wyższe obroty - bo widać ECU więcej wymaga od Alternatora.
Dlatego uważam że zamiast doładowywać (co po godzinie z niesprawnym alternatorem zostanie wyssane) należy sprawdzać zwyczajnie napięcie na Acu.
Bo co z tego że naszarpiesz się z akumulatorem aby go doładować jak ECU stwierdzi że w ramach oszczędności odłączy Alternator na 20 minut :D bo ma za bardzo naładowany akumulator i nie widzi potrzeby ładowania. :D

irecki26
13-01-15, 14:21
Zamiast dawać kolejne, nie wnoszące nic wpisy proponuje następnym razem przemilczeć temat. Mimo wszystko chyba to trochę zrobiłeś, bo zmieniłeś całkowicie swój wpis w odniesieniu do tego, którego zamieściłeś zaraz po moim zwróceniu Ci uwagi.
Na marginesie nie chodzi mi o forum Opla bo mogło by to też być napisane na forum Radia Maryja tylko o zasadę oraz o to, że podejrzewam, że skopiowałeś info o którym za dużo pojęcia nie masz.

Tyle w temacie.
Jesteś zwyciężcą:) kopiując to nawet nie pomyślalem,że komuś to bedzie przeszkadzało tylko wniesie kolejne info w temacie. Rozmowę chyba można uznać za zakończoną bo zaśmieca temat - swoje propozycje pozostaw dla siebie, pozdrawiam

Marek94
24-01-15, 11:28
moje busy stoją non stop "pod chmurką" i jeden śmiga po mieście ale cały prawie dzień a drugi raczej w krótkie trasy o aku w pierwszym ciężko mi się wypowiedzieć bo zanim padnie to auto zmieniam to w drugim jest doładowywany silver co jakiś czas i śmiga więcej niż 5 lat i nie ma zamiaru paść więc kwestia jest firmy a nie klimatu.Kumpel kupił civa jakieś 10 lat temu to miał jeszcze oryginalny akumulator a civic był z 97 i stojąc na polu wytrzymał jeszcze 4 zimy.Niby czemu starach jechać w góry z takim aku ? jak trzyma prąd i kręci bez problemu to żadna sztuka a uszkodzenia mechanicznego to i w nowym można się spodziewać,dziadek ostatnio kupił nowy aku nie pamiętam jaki i miał go całe 8 miesięcy i go trafiło.

Moje zadnie jest takie dobry akumulator z wyżej półki pilnowanie go i spokój na długo.

filipfm
07-04-15, 14:38
Aku odszedl do krainy wiecznych lowow, i trzeba cos nowego kupic, pewnie pojde w Specbat, ktore polecal buri w innym watku, ale pytanie jest o parametry. Obecnie jest 74Ah 680A, i specbat ma taka wersje, ale jest tez z pradem rozruchu 720A - 15 zl wiecej. Warto doplacic? Cos mi to da? :D

buri
07-04-15, 16:05
Aku odszedl do krainy wiecznych lowow, i trzeba cos nowego kupic, pewnie pojde w Specbat, ktore polecal buri w innym watku, ale pytanie jest o parametry. Obecnie jest 74Ah 680A, i specbat ma taka wersje, ale jest tez z pradem rozruchu 720A - 15 zl wiecej. Warto doplacic? Cos mi to da? :D

wieksza pojemnosc aku to jeszcze mialaby sens, alle nie widze sensu brania aku z wiekszym, niz zalecany prądem rozruchowym

filipfm
07-04-15, 16:10
wieksza pojemnosc aku to jeszcze mialaby sens, alle nie widze sensu brania aku z wiekszym, niz zalecany prądem rozruchowym

no dobra, to jeden problem z glowy :D a teraz pytanie pragmatyczne - jest sens placic np 390 za Yuase czy wejsc jednak w Specbata za 195 ;)

Jacek65
07-04-15, 17:02
no dobra, to jeden problem z glowy :D a teraz pytanie pragmatyczne - jest sens placic np 390 za Yuase czy wejsc jednak w Specbata za 195 ;)

Jest sens płacic za Yuasę, ale nie ma sensu płacić 390zł.Nie wiem jaki masz silnik, ale do 1,8 Yuase kupisz za 250zł.I to nie w markecie tylko w fachowym sklepie z akumulatorami.Zimą trochę w tym "siedziałem" bo wydawało mi się że akumulator będzie już do wymiany.Przeżył zimę i jest O'k,więc chyba tylko klemy były brudne.Ale informację co do cen pozostały.:)390 zł. to chyba w ASO Hondy.:D

filipfm
07-04-15, 17:21
Jest sens płacic za Yuasę, ale nie ma sensu płacić 390zł.Nie wiem jaki masz silnik, ale do 1,8 Yuase kupisz za 250zł.I to nie w markecie tylko w fachowym sklepie z akumulatorami.Zimą trochę w tym "siedziałem" bo wydawało mi się że akumulator będzie już do wymiany.Przeżył zimę i jest O'k,więc chyba tylko klemy były brudne.Ale informację co do cen pozostały.:)390 zł. to chyba w ASO Hondy.:D

A jaki moge miec silnik w FK3 :D hmm czyzby 2.2? Parametry 74Ah i prad 680A tez nie wskazuja na 1.8 ;) niestety aku do sadzomiotacza jest wieksze i drozsze. Najtaniej pasujaca Yuase do 2.2 znalazlem za 360 ale w Sosnowcu, Warszawa to 390 i wiecej. I raczej do 250 nie zejda :D

Jacek65
07-04-15, 17:24
Aha.Nie patrzyłem jakie parametry ma ten akumulator za 390zł.Jak tak to bierz jednak Yuasę.Tej drugiej firmy nie znam,nie spotkałem się.

palecbeckham
07-04-15, 17:34
Bosch S5 - jeżdżę od grudnia na takim :) jeszcze mnie nie zawiódł :)

marcin316
07-04-15, 17:44
W mojej opinii jak najbardziej jest sens kupić do diesla (i nie tylko) akumulator o większym prądzie rozruchowym. Ten parametr ma czasem większe znaczenie niż pojemność. Sporo osób, szczególnie do terenówek, kupuje akumulatory żelowe o pojemności 45-50 Ah i prądzie rozruchowym w granicach 1kA. Taka bateria bez problemu radzi sobie z 4-5 litrowym benzynowym silnikiem R6 bądź V8. W dieslu prądu nigdy dość, szczególnie zimą.

leigimas
07-04-15, 20:42
Ja mam BOSCH SILVER S4 oczywisice 45ah dałęm troche ponad 200zł jestem mega zadowolony i szczerze polecam ;)

dublo2
07-04-15, 21:32
Witam,

Jak dla mnie to właśnie prąd rozruchowy jest istotny, to dzięki niemu, zwłaszcza w zimie aku lepiej kopie ;) Ja kupiłem Vartę 74Ah i 750A, jak na razie rewelka, ale to dopiero rok użytkowania więc nie ma o czym gadać na razie i chwalić :)

kobert
07-04-15, 23:32
filipfm ja na twoim miescu kupil bym specbat,szwagier ma dwie taksowki i do obu takie kupil,jest zadowolony,siostrze do foki tez specbata kupil,to juz trzeci. W koncu to polowa ceny od tego japonskiego,jak kiedys padnie to kupisz nowy taki i bedziesz znow mial nowy:) a cenowo to samo,wymiana tez banalna. Sam do mojego 1,4 bym wzial specbat ale nie ma takich rozmiarow wiec doplacilem do warty. To zdaje sie ukrainski twor a tam zimno raczej to powinien sobie radzic,te 15zl dolozyl bym do wiekszego pradu rozruch. Alternator sobie da rade a jak trafia sie ekstremalne mrozy to wieksze szanse ze ci auto zagada:)

filipfm
08-04-15, 09:12
No wlasnie tak cos od poczatku czulem ze kupic tanszy to bedzie opcja na ktora sie zdecyduje bo wydaje mi sie, ze jedna Yuasa nie przezyje dwoch tanszych. Ktos na innym forum polecal tansze klony centry ale opinie w necie sa druzgoczace a i sam akumulator mnie nie przekonał brakiem uchwytu, ktory przy takim duzym aku sporo pomaga (az zaraz sprawdze czy ten specbat ma uchwyt ;) haha. Znalazlem punkt handlowy.niedaleko mnie wiec w weekend poproszę kumpla i podskocze kupic.

marcin316
08-04-15, 11:57
To ja napiszę jeszcze inaczej... Miałem w Roverze 45 (taka ładniejsza Honda ;) ) Centrę Futurę. Wytrzymała trzy lata, czyli okres gwarancji. Czwarta zima to już ledwo ledwo... Centra plus w Terrano 2.7 TDI - dwa lata - znowu okres gwarancji... a najgorsze badziewie na jakie trafiłem to ZAP Piastów - po pół roku wymieniony na nowy w ramach gwarancji (Jeep Grand Cherokee 4.0).

Jeśli chce się akumulator na lata to w mojej opinii nie warto kupować "bezobsługowych" gdzie nie da się nawet zdjąć korków i sprawdzić poziomu elektrolitu. Jeśli instalacja elektryczna jest sprawna i ktoś młotkiem nie nabijał klem, to główną przyczyną "uszkodzenia" akumulatorów jest zbyt niski poziom elektrolitu (nawet w bezobsługowych z czasem go powoli ubywa) i zasiarczenie płyt.

buri
08-04-15, 12:10
No wlasnie tak cos od poczatku czulem ze kupic tanszy to bedzie opcja na ktora sie zdecyduje bo wydaje mi sie, ze jedna Yuasa nie przezyje dwoch tanszych. Ktos na innym forum polecal tansze klony centry ale opinie w necie sa druzgoczace a i sam akumulator mnie nie przekonał brakiem uchwytu, ktory przy takim duzym aku sporo pomaga (az zaraz sprawdze czy ten specbat ma uchwyt ;) haha. Znalazlem punkt handlowy.niedaleko mnie wiec w weekend poproszę kumpla i podskocze kupic.

ma uchwyt, ktory z reszta zdemontowalem po zalozeniu go do samochodu
a punkt o ktorym mowisz pewnie przy gorczewskiej - tam wlasnie kupowalem swoj.

donelvis
08-04-15, 12:11
To ja napiszę jeszcze inaczej... Miałem w Roverze 45 (taka ładniejsza Honda ;) ) Centrę Futurę. Wytrzymała trzy lata, czyli okres gwarancji. Czwarta zima to już ledwo ledwo... Centra plus w Terrano 2.7 TDI - dwa lata - znowu okres gwarancji... a najgorsze badziewie na jakie trafiłem to ZAP Piastów - po pół roku wymieniony na nowy w ramach gwarancji (Jeep Grand Cherokee 4.0).

Jeśli chce się akumulator na lata to w mojej opinii nie warto kupować "bezobsługowych" gdzie nie da się nawet zdjąć korków i sprawdzić poziomu elektrolitu. Jeśli instalacja elektryczna jest sprawna i ktoś młotkiem nie nabijał klem, to główną przyczyną "uszkodzenia" akumulatorów jest zbyt niski poziom elektrolitu (nawet w bezobsługowych z czasem go powoli ubywa) i zasiarczenie płyt.

wyższe modele Yuasy są całkowicie szczelne.

filipfm
08-04-15, 14:01
ma uchwyt, ktory z reszta zdemontowalem po zalozeniu go do samochodu
a punkt o ktorym mowisz pewnie przy gorczewskiej - tam wlasnie kupowalem swoj.

Tak, drugi jest kolo lotniska Babice ale na Gorczewska mam blizej :) musze zadzwonic i sprawdzic, czy maja na stanie ew. zamowic :)

kobert
08-04-15, 14:41
Ja tez tam na powstancow kupowalem jak nie maja tam to maja na gorczewskiej,ale jak bylem tam ostatnio to mieli sporo tych specbatow.tez od nich bralem ostatnio dwa akumulatory i co pisalem,ze szwagier bral na taksowki te 3szt. to tez od nich,no to reklama poszla:)

filipfm
12-04-15, 18:25
Kupilem specbata. Oczywiscie było troche kombinowania, bo w sklepach najblizej mnie nie bylo tego modelu i troche trzebaby na niego czekac. Wiec byla wycieczka na drugi koniec wawy, gdzie pp wejściu do sklepu zobaczylem cene 50 zl wyzsza niz na allegro u nich. Ale to sie szybko udalo znegocjowac ( swoja droga podejście golic nieswiadomego klienta wiecznie zywe).
Ale sprzedawca podkreslil, zeby sprawdzic ladowanie. Bo gwarancja dziala wtedy gdy napiecie w instalacji jest 14-14,4V. I jest to wpisane na kwitku gwarancji. U mnie torque przez ELMa pokazuje w przedziale 13.3-13.8V w trakcie pracy auta. Mozecie sprawdzić u siebie jak to u Was wyglada?

kobert
12-04-15, 20:55
dokladnie. Tez widzialem na polce inna cene jak na allegro,ale ja powiedzialem na allegro jest taka i taka place i pan sie zgodzil ale mina byla skwaszona :)

mrcn
13-04-15, 18:03
Kupilem specbata. Oczywiscie było troche kombinowania, bo w sklepach najblizej mnie nie bylo tego modelu i troche trzebaby na niego czekac. Wiec byla wycieczka na drugi koniec wawy, gdzie pp wejściu do sklepu zobaczylem cene 50 zl wyzsza niz na allegro u nich. Ale to sie szybko udalo znegocjowac ( swoja droga podejście golic nieswiadomego klienta wiecznie zywe).
Ale sprzedawca podkreslil, zeby sprawdzic ladowanie. Bo gwarancja dziala wtedy gdy napiecie w instalacji jest 14-14,4V. I jest to wpisane na kwitku gwarancji. U mnie torque przez ELMa pokazuje w przedziale 13.3-13.8V w trakcie pracy auta. Mozecie sprawdzić u siebie jak to u Was wyglada?

A miernikiem sprawdzałeś? Bo u mnie na mierniku pokazuje 14.4.

witoold
15-04-15, 14:00
a czy na temat tych specbat ktos z Was moze powiedziec cos wiecej? jakiej zywotnosci mozna sie po zelowym spodziewac? bo o ile dobrze zrozumialem to te specbat sa zelowe?

donelvis
15-04-15, 14:31
od żelowych chyba lepszy będzie akumulator w technologii AGM

buri
15-04-15, 16:33
ten, który ja mam nie jest zelowy, nie wiedzialem ze oni w ogole robia zelowe ale na pewno nie za ca. 200 pln....

filipfm
15-04-15, 17:01
Zwykly kwasiak :)

browal
27-05-15, 10:44
Witam
Autko niecale 4 lata i akumulator do wymiany !!!!
Panowie jaki radzicie do ufo 1.4 100km 36Ah czy 45Ah
Sprzedawcy radza brac 45Ah, ale w instrukcji przecież jest do 1.4
dedykowany 28 i 36Ah.
Jaki kupić, żeby być zadowolonym, czy 45 nie będzie stale nie doladowywany
a 36 będzie miał za slaby do rozruchu ?

szczepar
27-05-15, 12:57
Witam
Autko niecale 4 lata i akumulator do wymiany !!!!
Panowie jaki radzicie do ufo 1.4 100km 36Ah czy 45Ah
Sprzedawcy radza brac 45Ah, ale w instrukcji przecież jest do 1.4
dedykowany 28 i 36Ah.
Jaki kupić, żeby być zadowolonym, czy 45 nie będzie stale nie doladowywany
a 36 będzie miał za slaby do rozruchu ?

Jak ja kocham te brednie o niedoładowaniu akumulatora :)

Panowie ile razy trzeba wałkować - nieważne jaki masz akumulator to w samochodzie bilans prądu musi wyjść na 0.
Możesz tam nawet i 100 Ah wstawić i będzie doładowany, bo zwyczajnie Zadaniem sterownika Alternatora (a u nas w tym wypadku jest nim ECU) jest takie ustawianie poziomu ładowania aby akumulator cały czas oscylował blisko stanu naładowania 100%.
Jeśli ktoś pisze że po wstawieniu większego akumulatora nie doładowuje mu się to znaczy ze ma Awarię układu ładowania/Jeździ na ekstremalnie krótkich odcinkach.
Możemy milczeniem pominąć efekt samorozładowania akumulatora kwasowego w tym wypadku - dobry akumulator ma 5 % na miesiąc. Oczywiście jak ktoś ma g... co rozładowuje się samo 20 % na miesiąc to tych 100 Ah może być trudno doładować jak raz na miesiąc pojedzie do kościoła i z powrotem ;).

Natomiast dlaczego mimo tego nie warto wstawiać większego niż zalecany przez producenta samochodu.
Powód jest następujący - mamy ograniczoną ilość miejsca, wstawiając akumulator który ma Wiekszą pojemność uzyskaną z tej samej objętości szkodzimy swojej kieszeni.
Wynika to z prostego powodu - producent aby zwiększyć pojemność takiego akumulatora musi zwiększyć powierzchnie wewnętrzną okładzin - dzieje się to kosztem wytrzymałości mechanicznej , czyli szybsza degeneracja okładzin - zwieranie okładzin i wysoki poziom samorozładowania.
A później taki ktoś twierdzi że kupił 60Ah i mu wytrzymał 2 lata - dorobi sobie do tego bajkę o niedoładowaniu i wyciągnie wnioski że Jak miał mały to było ok , jak ma duzy to nie bo samochód nie doładowywał :)

I później żyją takie legendy.

Dlatego moja rada nie bierz wyżyłowanego 45Ah bo płyty wysypią ci się przed upływem 2 lat (i zapomnij o gwarancji, na pewno podczas pomiarów wyjdzie że to wina samochodu).
36 Ah to rozsądna wartość.

browal
27-05-15, 13:20
Dzięki szczepar
Myślę, że masz rację, chociaż i w tym wątku koledzy pisali,
że do ufo 1.4 i 1.8 należy wkładać takie same aku tzn. 45Ah.
Pozdrawiam

szczepar
27-05-15, 14:19
Masz mniejsze opory startu niż 1.8 więc nie widzę powodu aby wkładać więcej niż wymaga tego producent.
Oczywiście jeśli 36 i 45 różnią się gabarytami a oba wejdą - to brać większy (wiekszy gabarytowo) :D

Natomiast jedno nad czym się zastanawiałem to czy nie dołożyć ultrakondensatora :D który zmniejszałby skok napięcia w momencie obciążenia rozrusznikiem. (widziałem nawet projekt gdzie koleś całkowicie zrezygnował z aku na rzecz uCap-ów )
Ale na razie mam za dużo innych ciekawych zajęć aby zajmować się takimi pierdołami jak poprawianie czegoś co działa dobrze.

Radzę zapomnieć o bajkach że duży Aku to problem bo się nie doładuje, natomiast zapamiętać że Wieksza pojemnośc w tej samej obudowie to mniejsza trwałość - bo to jest główny problem padania przewymiarowanych akumulatorów.
Podobną bajką jest że należy rozładowywać telefon do końca a nie podładowywać (już były nawet badania wskazujące na wyższość doładowywania Li-Ion od całkowitego jego rozładowania - sumarycznie wychodzi że taki aku przeżyje dłużej zanim spadnie mu pojemność )
Oczywiście nawet żonie nie jestem w stanie tego wytłumaczyć - robi po swojemu :D , pewnych głupich Legend Miejskich nie da się wyplenić nawet w własnym domu. (na szczęście homeopatię już mi się udało).

browal
29-05-15, 09:10
Witam
Przeczytałem cały ten wątek o akumulatorach i nie zauważyłem nigdzie,żeby ktoś wspominał o akumulatorach firmy Topla, które obecnie mam dostępne i polecane jako bardzo dobre.Podobno sprowadzane ze Slowenii.
Czy ktoś miał z nimi do czynienia ?

browal
29-05-15, 20:21
witam
Panowie, mam obecnie aku oryginalny furukawa batery...38Ah o wym. ok 20x13x 22cm ale padł
i do wymiany.
Chcę wsadzić 45Ah o wym. ok 24x13x20 i nie wiem czy wejdzie ?
Czy ktoś wkladał do civica 1.4 aku o podobnych wymiarach ?
Obawiam się,że będzie ciasno, bo jest juz prawie na styk i nie chciałbym zwracać gdy sie nie pomieści.

cyborgwrc
03-06-15, 17:54
witam
Panowie, mam obecnie aku oryginalny furukawa batery...38Ah o wym. ok 20x13x 22cm ale padł
i do wymiany.
Chcę wsadzić 45Ah o wym. ok 24x13x20 i nie wiem czy wejdzie ?
Czy ktoś wkladał do civica 1.4 aku o podobnych wymiarach ?
Obawiam się,że będzie ciasno, bo jest juz prawie na styk i nie chciałbym zwracać gdy sie nie pomieści.

Co prawda mam fn2 ale chyba bez znaczenia (mogę się mylić).
Kupiłem taki: YUASA 45Ah 430A YBX5053

browal
04-06-15, 22:19
czesc
Mozna wiedziec gdzie kupiles i za ile ?

cyborgwrc
09-06-15, 13:42
czesc
Mozna wiedziec gdzie kupiles i za ile ?

Pierwsza lepsza hurtownia z Yuasą w moim mieście. Gość mi na miejscu wymienił a ja stałem nad nim jak królewicz ;)

niunius2006
30-08-15, 19:27
Witam. Może mi ktoś pomóc. Troche czytałem ale dalej nie jestem pewny. Jaki w końcu mam kupić akumulator do Hondy Civic 8gen wersja Sport 1,8 Benzyna. A no i z której strony ma być ten plus.

johnny86
31-08-15, 01:45
Witam. Może mi ktoś pomóc. Troche czytałem ale dalej nie jestem pewny. Jaki w końcu mam kupić akumulator do Hondy Civic 8gen wersja Sport 1,8 Benzyna. A no i z której strony ma być ten plus.
A to nie mozesz otworzyć maski i spr ?; )
A tak na serio to wpisz w nipponauto.pl AK-YUS-45/400P+ (cena ok 226 chyba ze masz karte znizkowa u nich)
W VIgen jezdzilem na takim 5 lat:) do 8gen też ten mam.

iparts
03-09-15, 11:56
Albo takie cudo od EXIDE http://www.iparts.pl/czesc/akumulator,honda,civic-viii-hatchback-fn-fk-od-2005-09,type-r-201km,45-5498-26588-100042-0-24-ea654.html do najtańszych nie należy, ale jest w stanie wytrzymać naprawdę długo.

jacob88
07-10-15, 21:11
Panowie jakie aku polecacie do civica 2011 exe w sedanie? http://www.varta-automotive.pl/pl-pl/search-batteries?ids=5451550333132&application=pc&year=2011&manufacturerNo=45&modellineNo=5517&modeltype=29604
Myślałem nad tym, może ktoś ma u siebie?!

kuba_ce
08-10-15, 14:20
Polecam ze swojej strony taki:
YUASA 45Ah 430A YBX5053

Śmiga aż miło. Miałem taki w poprzednim samochodzie i od 3 lat działa bez zająknięcia.

jacob88
08-10-15, 17:14
Dzięki, wezmę pod uwagę ;)

filipfm
08-10-15, 17:22
Ja kupilem ukrainskiego Specbata. Kosztowal polowe tego co Yuasa. A nie sądzę zeby wytrzymal polowe czasu :) ale przy dieslach aku sa drozsze, moze przy benzynie nie ma takiej rozbieżności

artax
09-10-15, 10:17
A ja kupiłem OEM w ASO:cool: .Za 410 zl ze zniżką (aku 74/680)."Sklepowe" tej klasy są w podobnej cenie a zakładam ,ze OEM dłużej wytrzyma.Mój ,ktory już miał tylko 350A ,wytrzymał od końca 2008 .Jeszcze palił ale zaczynał się już "jąkać" przy rozruchu.Nie sądzę aby sklepowy wytrzymał 6-7 lat.Mam wrażenie ,ze te z pierwszego montażu mają dluższą żywotność.Jest robiony przez Vartę.

filipfm
09-10-15, 10:31
A ja kupiłem OEM w ASO:cool: .Za 410 zl ze zniżką (aku 74/680)."Sklepowe" tej klasy są w podobnej cenie a zakładam ,ze OEM dłużej wytrzyma.Mój ,ktory już miał tylko 350A ,wytrzymał od końca 2008 .Jeszcze palił ale zaczynał się już "jąkać" przy rozruchu.Nie sądzę aby sklepowy wytrzymał 6-7 lat.Mam wrażenie ,ze te z pierwszego montażu mają dluższą żywotność.Jest robiony przez Vartę.

Moj OEM (Varta) padl w wieku 5 lat. Za nowego specbata zaplacilem 210 :) zobaczymy ile wytrzyma :D

buri
09-10-15, 10:53
moj specbat ma na karku juz prawie 2 lata, oem varta padla po 6 latach, pozniej zalozylem tez oem varte i wytrzymala 2 lata ale byla rozladowywana przez padniety modul bluetooth...
aku to aku i nie wierze zeby te na pierwszy montaz byly w jakikolwiek sposob lepsze od pozostalych.
jedyny powod, dla ktorego 'sklepowe' moga wczesniej padac to fakt ze dlugo leza w magazynie/na polce i sie rozladowaly..

artax
09-10-15, 12:24
moj specbat ma na karku juz prawie 2 lata, oem varta padla po 6 latach,
to za 4 lata daj znać czy spec jeszcze trzyma :D
p.s.Sklepowe niekiedy nie mają deklarowanych parametrów.OEM są czasami weryfikowane i przeważnie musi być ok.

filipfm
09-10-15, 12:53
Jak kupowalem swoj to sprzedawca podlaczyl do testera zarowno moj aku, ktory oddawalem jak i ten nowy :)

artax
09-10-15, 19:01
Jak kupowalem swoj to sprzedawca podlaczyl do testera zarowno moj aku, ktory oddawalem jak i ten nowy
kluczowe jest to ; czy był to zwykly miernik czy miernik z opornicą.Dający na aku obciążenie?Sprawność wychodzi pod obciązeniem jak i przy niskich temperaturach.
p.s.Moj stary aku pokazywał ,ze jest zielone oczko,na mierniku pełne naładowanie itp a z 680 A zostało 320A.

Lucas.FK2
12-10-15, 21:04
ja założyłem dziś Yuasse 75Ah 680A. Aku sprawdzony na innych samochodach. 320zł na Wiertniczej. Polecam.

filipfm
12-10-15, 21:11
ja założyłem dziś Yuasse 75Ah 680A. Aku sprawdzony na innych samochodach. 320zł na Wiertniczej. Polecam.

Dobra cena :)

buri
14-10-15, 12:33
to za 4 lata daj znać czy spec jeszcze trzyma :D
p.s.Sklepowe niekiedy nie mają deklarowanych parametrów.OEM są czasami weryfikowane i przeważnie musi być ok.

zapewne dam znac jak padnie, zobaczymy po ilu latach, chyba ze wczesniej sprzedam auto

butler.gdansk
14-10-15, 13:36
A mój nadal od nowości ciągnie :D Pykło 140tys km ;)

agrttc
14-10-15, 17:37
Mój od nowości dotarł do 180 tys :)

artax
16-10-15, 19:56
A mój nadal od nowości ciągnie Pykło 140tys km
Szymon moj tez palił w dodatnich temperaturach.Mieszkam tam gdzie bywają zimy i szkoda by przy mrozie pałować rozrusznik.Ostało mu się około 320 A, także wyszedłem z założenie ,ze jak dowali -15 ,to moze być mało do podpalenia sadzy :cool:Zawsze mam auta które palą od "pierwszego":D i nie lubię się stresować dla kilku zeta.

kullnikk
17-10-15, 21:03
Polecam ze swojej strony taki:
YUASA 45Ah 430A YBX5053

Śmiga aż miło. Miałem taki w poprzednim samochodzie i od 3 lat działa bez zająknięcia.

Gdzieś w Białymstoku kupię taki model?

irecki26
17-10-15, 21:59
Gdzieś w Białymstoku kupię taki model?http://amt1.pl/22-akumulatory-samochodowe tu powinny być

jacob88
18-10-15, 00:01
Kupiłem boscha s4 45Ah 330A bo dobry znajomy hondziarz ze sklepu z częściami mi polecił. Mówił, że to z tej samej fabryki co varta a bez sensu dopłacać te 50 zł za naklejkę. Dałem 2 stówki, także zobaczymy jak to się spiszę, ponoć dobre i sprawdzone.

Lucas.FK2
18-10-15, 08:16
A mój nadal od nowości ciągnie :D Pykło 140tys km ;)
Noo czyli podobnie jak u mojego ojca. Auto z salonu 2007r fakt,że to i-dsi. W tym roku całkowicie stracił moc i trzeba było wymienić również na oem'owy :)

MACHoo
18-10-15, 08:48
Kupiłem boscha s4 45Ah 330A bo dobry znajomy hondziarz ze sklepu z częściami mi polecił. Mówił, że to z tej samej fabryki co varta a bez sensu dopłacać te 50 zł za naklejkę. Dałem 2 stówki, także zobaczymy jak to się spiszę, ponoć dobre i sprawdzone.

Również kupiłem boscha i tak samo mi sprzedawca powiedział, że varta i bosch to teraz ta sama fabryka. Ja kupiłem za 189zł więc nawet się nie zastanawiałem bo cena naprawdę dobra.
link do sklepu :)
http://www.strefakierowcy.pl/21710,bosch-s4-s4020-12v-45-ah-330-a-gwarancja-dostepnosci-i-blyskawicznej-wysylki-swieza-produkcja.html

PS.
varta u nich jest nawet tańsza od boscha
http://www.strefakierowcy.pl/21239,varta-blue-dynamic-b32-12v-45-ah-330-a.html

jacob88
18-10-15, 15:01
No to miałeś naprawdę dobrą cenę ;) no zobaczymy jak się będzie spisywał, plus jest taki że mam tegoroczny wypust także powinno być ok na 3-4 lata myślę.

Tommi01
18-10-15, 15:08
ja kupilem wczoraj yuase 48 czarna za 250zl byla srebna za 300 3 lata gwar
ori poddal sie po 8 latach

Bugsy
10-11-15, 21:27
ja chciałbym prosić o rade który aku wybrać do 2.2 diesla Exide Premium 77Ah 760CCA czy może Yuasa 75Ah 650A YBX3096 cena praktycznie taka sama

andkas
10-11-15, 22:06
ja chciałbym prosić o rade który aku wybrać do 2.2 diesla Exide Premium 77Ah 760CCA czy może Yuasa 75Ah 650A YBX3096 cena praktycznie taka sama

Parametry praktycznie te same, cena podobna, nie ma co się zastanawiać: Yuasa.

MałyLuk
30-12-15, 08:10
jakiej mocy aku był wkładany oryginalnie do civa 1.4 100km?

Pik
30-12-15, 11:37
ori poddal sie po 8 latach
W moim też aku padał po ponad 8 latach (produkcja początek 2007). Chyba czas ma większe znaczenie niż przebieg, bo ten był niewielki (ok 70k km). Wstawiony został Boschowski, ciekawe ile wytrzyma?

jakiej mocy aku był wkładany oryginalnie do civa 1.4 100km? Wg manuala 35Ah. Ale moim zdaniem spokojnie można włożyć 45Ah stosowany w 1,8.

MałyLuk
05-01-16, 12:59
wie ktoś może czy Varta b32 (45ah) wejdzie do 1.4 100 km w sensie rozmiarów i czy klemy będą pasować na bieguny bo w sklepie coś zasiali mi wątpliwości

piter7766
05-01-16, 16:38
wie ktoś może czy Varta b32 (45ah) wejdzie do 1.4 100 km w sensie rozmiarów i czy klemy będą pasować na bieguny bo w sklepie coś zasiali mi wątpliwości

Podałeś za mało danych,jak będzie miał prawy+ to będzie pasował, np. taki --> http://sklep.prostowniki-akumulatory.pl/akumulator-45ah-330a-p-varta-blue-b32-japan-p-568.html

MałyLuk
05-01-16, 23:20
tak plus z prawej, ale problem jest ten że aku oem ma rozmiary ok 190 x 140 x 180 (dł/szer/wys) dlatego b32 moze być rzeczywiście za duży i nie wejdzie do tej komory. Stąd też moje pytanie czy ktoś ma tu jakies doświadczenia

piter7766
06-01-16, 14:28
Nie ma zamiennika o wymiarach takich jak OEM (Furukawa Baterry) . Ten co Ci podałem i wiele innych (do aut japońskich)wejdzie na 100% ,tylko bez osłony którą masz na OEM akumulatorze.

MałyLuk
06-01-16, 16:28
ok zatem spróbuję, dzieki za pomoc

elminsterr
24-04-16, 13:49
To i ja dopisuję się do listy.
Parę dni temu na urlopie padł mi akumulator [...] Poczytałem, podzwoniłem i zdecydowałem się na akumulator firmy Banner:

Banner Starting Bull (545 23) 12V, 45Ah, 330A

Czy to był dobry wybór, czas pokaże, napiszę mam nadzieję za parę lat :)

@TRAFO i jak ten akumulator oceniasz po 5 latach? Czy był to dobry wybór?

Niestety teraz z dostępnością w Internecie akumulatorów firmy Banner jest raczej słabo. Znalazłem tylko 2 aukcje na Allegro i to nie z wersją identyczną tylko taką: Banner Starting Bull 44Ah/360A P+. Ceny wahają się od 170 zł do 185 zł, więc są naprawdę dobre, niestety nie ma opcji wysyłki - tylko odbiór osobisty. :(

Wygląda na to, że został mi już tylko wybór pomiędzy:

1. YUASA YBX5053 12V 48 Ah / 430 A

oraz

2. BOSCH linia SILVER S4 45Ah, 330A (ktoś wie czy się różnią wersje oznaczone 020, 021, 022 ?)

Który z tych dwóch Waszym zdaniem będzie lepszy?

johnny86
24-04-16, 13:59
Ja bym bral yuase. W VI gen mialem i 6 lat jezdzilem, teraz w UFO mam na razie rok więc jeszcze za wczesnie zeby ocenić

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

TRAFO
24-04-16, 20:23
@TRAFO i jak ten akumulator oceniasz po 5 latach? Czy był to dobry wybór?

Swój akumulator kupiłem dokładnie 12 VIII 2011. Jeżdżę głównie na krótkich odcinkach - do pracy mam 5 km
Od tamtego czasu aż do tej zimy nie miałem żadnych problemów z tym, że mniej więcej raz na miesiąc/dwa wkładałem go na noc na prostownik. Tej zimy, kiedy temp. spadła niżej -10 stopni kilka razy nie odpalił. Zauważyłem jednak, że inst. LPG trochę kranie mi prąd więc podejrzewam że to dlatego.
Teraz częściej bo mniej więcej raz na tydzień/dwa zostawiam go na noc na ładowarce.
Czy są z nim jakieś większe problemy to nie wiem, bo musiał bym przestać go doładowywać i każdego wieczoru wyciągać bezpiecznik od LPG.
Ogólnie mówiąc z akumulatora jestem bardzo zadowolony i jak mi padnie to najprawdopodobniej znowu będę szukał takiego samego, albo z większą pojemnością - jak wejdzie to od diesla.
Niedoładowanie u mnie mu nie grozi, a przy tej liczbie (i kilku jeszcze planowanych) wodotrysków większa pojemność na pewno się przyda.

YUASA YBX5053 12V 48 Ah / 430 A

Brałbym ten.

mareckiabc
24-04-16, 21:47
Jeśli tylko wymiarowo podchodzi to polecam MOLL. Z takim z fabryki wyjechało moje poprzednie auto Audi A4, w momencie sprzedawania auta miał już 10 lat i nigdy mnie nie zawiódł. Auto stało miesiąc w styczniu 2014 roku a zima wtedy była mroźna -15 stopni i po miesiącu stania auto zapaliło. Taki sam kupiłem do auta żony i sprawuje się bardzo dobrze.
Molll to niemiecka rodzinna firma, jeszcze nie korporacja. Ja jak będę wymieniał to na pewno na MOLL.

mib
25-04-16, 08:05
@elminsterr
Ja mam u siebie najprawdopodobniej ten model o którym piszesz (dokładnie sprawdzę w domu).
Akumulator kupiłem na początku 2015r, tanie nie był -ok 300pln (kupiłem http://www.prostowniki-akumulatory.pl w oddziale Gdańsk). Tylko raz miałem problem. Najprawdopodobniej zostawiłem światła włączone i mi wyładował się akumulator. Po naładowaniu śmiga bezproblemowo. Auto bez lpg, miasto (krótkie trasy po kilka- kilkanaście km, 1-2 w miesiącu dłuższa trasa po 90km-150km).

elminsterr
25-04-16, 14:44
A jakie jest Wasze zdanie na temat zamawiania akumulatora przez Internet co wiąże się z dostawą przez kuriera? W moim mieście tego YUASA YBX5053 chyba nie ma i zastanawiam się na zakupem przez Internet.

Tylko właśnie mam wątpliwości co do zamawiania przez neta ponieważ wydaje mi się, że akumulator to dość delikatna rzecz i łatwo go uszkodzić.
Kiedyś słyszałem że jeśli nie jest odpowiednio transportowany to mogą się płyty połamać, co może spowodować np. utratę pojemności.

EDIT:
Znalazłem sprzedawcę na Allegro wyspecjalizowanego w akumulatorach, który wysyła je w specjalnym pojemniku, który zabezpiecza go i utrzymuje w pozycji pionowej. Dodatkowo gość ma 100% pozytywnych komentarzy, a kurier po odbiór starego zgłasza się po dwóch dniach, więc będzie czas na spokojny montaż. Także problem rozwiązany, a YUASA YBX5053 już do mnie jedzie. :D

Jakby ktoś w przyszłości potrzebował namiarów na tego sprzedawcę to służę pomocą.

marcin316
26-04-16, 14:09
Ja ostatnio kupowałem Yuasę do terenówki i w lokalnym sklepie motoryzacyjnym dostałem cenę nieco niższą, niż najniższa jaką znalazłem w sieci. Warto więc popytać również w sklepach motoryzacyjnych...

elminsterr
01-05-16, 10:48
Czy wie ktoś może ile mniej więcej prądu (amperów) zużywają nasze samochody z przekręconym kluczykiem, kiedy włączają się kontroli, podświetlenie obrotomierza? Chodzi mi o sytuację, kiedy przykładowo przekręcam kluczyk, ale nie odpalam silnika. Wtedy właśnie włączają się tylko kontroli, komputer, radio (głośność powiedzmy na 15). Ile mniej więcej godzin w pełni sprawny i naładowany akumulator 48 Ah byłby w stanie pracować pod takim obciążeniem do pełnego rozładowania?

salque1
28-06-16, 09:41
Witam proszę o rade honda civic UFO 1.8 sport 140km hatchback potrzebuje akumulator :) myślałem nad tymi :
http://www.strefakierowcy.pl/21710,bosch-s4-s4020-12v-45-ah-330-a-gwarancja-dostepnosci-i-blyskawicznej-wysylki-swieza-produkcja.html
lub
http://www.strefakierowcy.pl/21239,varta-blue-dynamic-b32-12v-45-ah-330-a.html

co polecacie i czy w ogóle będzie pasował ?

ale patrze pod paskę i plus jest po lewej

TRAFO
05-08-16, 20:18
No i po akumulatorze :(
Auto postało półtora tygodnia bez jeżdżenia i nie odpaliło. Zrobiłem wszystkie możliwe testy i niestety nie przeszedł żadnego.
Po małych przeróbkach wsadziłem normalno wymiarowego Bannera (241x175mm podstawa) o pojemności 62Ah - wyszło nawet taniej niż japończyk :). Mam nadzieję że kilka lat pociągnie :)

pwl
07-08-16, 14:51
Ja kupiłem chudego Maxisa, bieguny miał odwrotnie, ale starczyło kabla plusowego ;)

uniu1
17-08-16, 18:52
Witam

Jaki aktualnie polecacie aku do 2,2 ictdi? Oryginał padł po ponad 6 latach

Lucas.FK2
17-08-16, 20:57
Witam

Kup sobie tak jak Ja Yuasse . Dałem 340zł i dwa lata gwarancji
http://www.autoakula.pl/

kamil39
17-08-16, 21:24
dwa lata gwarancji Nie ma czegoś takiego jak 2 lata gwarancji,
jeśli w akumie w ciagu 3 miesiecy nie padnie jedna z cel to akumulator bedzie smigał, aż go zasiarczysz/zuzyjesz.

Lucas.FK2
17-08-16, 21:36
Bazuje na tym co powiedział sprzedający. Jeśli coś by z nim by było nie tak a kupiłem go w listopadzie to choćby nie wiem co i tak bym im go wlepił

filipfm
18-08-16, 00:33
Witam

Jak ja szukalem to Yuasa byla za 390 a specbat za 195. Zdecydowałem się na specbat. W chwili obecnej ma za sobą 1,5roku pracy. Może nie wytrzyma tyle co yuasa, ale pewnie tez yuasa nie wytrzyma tyle co 2x specbat ;)

donelvis
05-12-16, 22:32
Dziś zmierzyłem napięcie na wyłączonym aku i pokazuje 12,3 V. Czy są to przesłanki, żeby zmienić aku?
W sumie miałem zmieniać już ponad 3 lata temu ale jakoś kręcił, jednak aku nie wiem czy kiedykolwiek był zmieniany i chyba kupie Yuasa YBX5053 aby nie mieć niemiłej niespodzianki jak mrozy przyjdą.

szczepar
05-12-16, 22:45
Czy wyłączanie się radia na czas rozruchu silnika ( 1.8 ) jest zjawiskiem normalnym, czy raczej świadczy o h.. akumulatorze.
Nie wiem czy TTTM, czy akumulator ma za niski prąd rozruchu i za bardzo spada napięcie.

donelvis
05-12-16, 22:51
Raczej wszystko ok, przy rozruchu zostają wyłączane zbędne odbiorniki energii (w tym radio).

szczepar
05-12-16, 23:06
Dzieki za info
Tak wiem wcześnie mnie naszło na to pytanie - tak po 3 latach :P
Ale w końcu trzeba było zadać to pytanie :)

CMC
08-12-16, 23:18
Dzieki za info
Tak wiem wcześnie mnie naszło na to pytanie - tak po 3 latach :P
Ale w końcu trzeba było zadać to pytanie :)

Dobrze, że zadałeś je jeszcze zanim sprzedałeś auto ;) :)

donelvis
09-12-16, 08:11
A jakie napięcie pokazuje Wam na aku (na wyłączonym silniku) przy temperaturach około 0 stopni ?

szczepar
09-12-16, 08:29
Dobrze, że zadałeś je jeszcze zanim sprzedałeś auto ;) :)

Samochód ma status nie do sprzedaży jedyne opcje zmiany samochodu to :
- kradzież
- dzwon z kasacją
- korozja

Donelvis - czy cokolwiek ma być włączone czy nie ?
I czy samochód może być po porannej przebieżce 50km :)
I czy może to być akumulator który podejrzewam o skłonność do szybkiej wymiany - subiektywne odczucia o h... wosci akumulatora.

donelvis
09-12-16, 08:43
Szczepar, najbardziej by mi zależało na wyniku pomiaru po całej nocy stania i bez włączania czegokolwiek. Bo jak jedziesz, to aku się nagrzewa jak jest ładowany.
Bo mi wyszło tak: bezpośrednio po jeździe zmierzyłem 12,8 a już na drugi dzień (auto przez ten czas nie jeździło) wyszło 12,3 i nie wiem czy to już jest zły wynik i czy musze jednak przed zimą zmienić ten akumulator.

filipfm
09-12-16, 08:53
ZTCP (i niewykluczone, ze tu tez na forum sa takie wpisy), ze pomiar napiecia na nieobciazonym aku mozna sobie w buty wsadzic.

szczepar
09-12-16, 09:00
denelvis :
Jak juz chcesz mierzyć napięcie na aku , to nie odrazu po wyłaczeniu silnika , a z 30 minut poźniej.
Jednym z powodów jest to że niektóre podzespoły samochodu nie wyłaczają się od razu.
Drugim w ciągu paru pierwszych minut akumulator musi się ustabilizować.
I podobnie jak filip twierdzę że pomiar aku bez obciążenia to słaby pomiar - w ten sposób jedynie co możesz zmierzyć to padniętą celę w akumulatorze.
O 15 - jak juz mi sie silnik wystudzi mogę zrobić ci pomiary z obciążeniem
- swiatła mijana + długie + podgrzewanie szyby - da to jakieś 25 A obciążenia - nie jest to max , ale lepsze niż nic :)

donelvis
09-12-16, 09:05
Dzięki Szczepar. To ja dziś około 16 zrobię pomiar z takim samym obciążeniem i porównamy wyniki. Wcześniej jeszcze skontroluję poziom elektrolitu w celach.

TRAFO
09-12-16, 11:04
ZTCP (i niewykluczone, ze tu tez na forum sa takie wpisy), ze pomiar napiecia na nieobciazonym aku mozna sobie w buty wsadzic.

Nawet pomiary przy obciążeniu nie wszystko pokarzą - można tylko zobaczyć czy aku jest w stanie uruchomić silnik wtedy kiedy jest naładowany.
Mój ostatni też dawał rady zapalić samochód, ale jak postał z tydzień to nie dawał znaku życia bo się rozładował. Okazało się że miał ok 3Ah pojemności.
Testy dobrze jest zrobić dwa; napięcie pod obciążeniem i pojemność. Ten drugi test idzie zrobić samemu w domu, wystarczy woltomierz, amperomierz, żarówka i zegarek. U mnie wyglądało to mniej więcej TAK (http://www.trafo.za.pl/honda/odnosniki/inne/aku_sprawdzanie.htm).

http://www.trafo.za.pl/honda/odnosniki/inne/akumulator/testy/duze/miernik.jpg

szczepar
09-12-16, 15:09
Pomiary akumulatora : (po 4 godzinach stania na dworze )
Wszystko wyłączone (przez wszystko mam na mysli zapłon, radio, swiatło wewnątrz) : 12,576 V
Włączone pozycyjne + mijana : 12,010 V
Właczone pozycyjne, mijania, długie : 11,810 V
Właczone pozycyjne, mijania, długie , podgrzewanie lusterek i szyby tylniej : 11,446

Zakładając że :
Mijania 50 W x 2
Postojowe 5 W x 2
Długie 50 W x 2
Policzmy sobie rezystancję akumulatora z trzech pierwszych wyników :
1-2 - 0,061 Ohm
1-3 - 0,043 Ohm
Zakładając przypadek 1-3 (pewnie włączenie świateł aktywuje też inne podzespoły) - policzmy spadek na Akku przy prądzie rozruchu 90 A (uznany za graniczny w serwisówce) 0,043 * 90 = 3,87 V
Czyli podczas rozruchu mam spadek napięcia do 8,63 V w instalacji.

Czyli moje podejrzenia co do Akumulatora ze może być słaby są jak najbardziej zasadne.

Dla tych co chcieli by policzyć rezystancję tak jak ja przedstawiam semi wzór : ( ([Napięcie gdy wszystko wyłączone] - [Napięcie gdy włączone światła] ) * [Napięcie gdy włączone światła] ) / [ Moc włączonych odbiorników]
W skrócie (U0-U1) * U1/P

donelvis
09-12-16, 21:38
dzięki Szczepar za pomiary, ja miałem dziś mierzyć, ale jak zacząłem od sprawdzenia stanu elektrolitu, to się okazało, że go nie widać po odkręceniu korków:)
Kupiłem litr destylowanej i prawie cały litr wszedł:) pomiary jutro zrobię, jak wrócę z małej trasy 200km. Ostatni raz dolałem też prawie litr ponad 3 lata temu:)
Auto odpalało i odpala bez zająknięcia.

Szyper
10-12-16, 10:19
dzięki Szczepar za pomiary, ja miałem dziś mierzyć, ale jak zacząłem od sprawdzenia stanu elektrolitu, to się okazało, że go nie widać po odkręceniu korków:)

U mnie w kumulatorze korków nie ma.

donelvis
10-12-16, 10:28
U mnie w kumulatorze korków nie ma.

Dlatego te pseudo bezobsługowe akumulatory są beznadziejne.
Jeśli bezobsługowy to tylko w pełni szczelny jak np Yuasa YBX5053 i nic nie odparuje:)

Domi
10-12-16, 13:42
Chyba nie ma idealnie szczelnych akumulatorów montowanych do samochodów. Większość ma pod naklejkami/zaslepkami, ukryte korki. Opisują jako bezobsługowe, żeby nie zaglądać do nich i żeby padły szybciej..

kamil39
10-12-16, 13:53
Akumulatory sa bez korkow, bo sa wymogi unijne ze takie maja byc(wzgledy bezpieczenstwa i ekologii). Kazdy akumulator ma i tak odpowietrzniku z boku,
czesc producentów ma tylko naklejki na korkach, wiec mozesz ja sciagnac i korki odkrecic- z wiadomo jakiego powodu wtedy tracisz na niego gwarancje. W trakcie normalnej eksploatacji elektrolit sam sobie nie znika, wiec po co masz tam zagladac?

piter7766
10-12-16, 18:44
W trakcie normalnej eksploatacji elektrolit sam sobie nie znika, wiec po co masz tam zagladac?

W trakcie ładowania, oraz pod wpływem podwyższonej temperatury (praca silnika, letnie upały), z elektrolitu napełniającego akumulator stopniowo odparowuje woda. Tym samym poziom jego obniża się, natomiast stężenie kwasu siarkowego niebezpiecznie wzrasta. Dlatego w takich przypadkach należy dolewać tylko wody destylowanej.

donelvis
10-12-16, 19:35
Chyba nie ma idealnie szczelnych akumulatorów montowanych do samochodów. Większość ma pod naklejkami/zaslepkami, ukryte korki. Opisują jako bezobsługowe, żeby nie zaglądać do nich i żeby padły szybciej..

Mylisz się. Całkowicie szczelna jest wspomniana przeze mnie wcześniej Yuasa YBX5053

cyt.: "Hermetycznie szczelne do instalowania w przedziałach silnikowych i pojazdach".

http://yuasa.com.pl/baterie-yuasa/samochodowe/akumulatory-serii-yuasa-ybx5000

szczepar
10-12-16, 21:18
"Redukcja ubytków wody o 30%"
Skoro szczelny to czemu redukcja 30 % a nie 100 % :)

donelvis
10-12-16, 22:10
"Redukcja ubytków wody o 30%"
Skoro szczelny to czemu redukcja 30 % a nie 100 % :)

No faktycznie jest to jakaś rozbieżność w opisie. Nie dostrzegłem tego zapisu. Ciekawa sprawa. Czyli wychodzi na to, że jednak szczelny w 100% to on nie jest.

A porównując te dwa akumulatory: Yuasa YBX5053 i Banner POWER BULL P45 23 to który wg Was będzie lepszy?

Domi
11-12-16, 15:32
Który lepszy, ciężko powiedzieć. Jakość pewnie podobna. W samochodzie żony mieliśmy bannera, auto niejednokrotnie stalo nie używane po kilka tygodni, akumulator jak już padł (bo musiał) podladowalem i działał świetnie. Auto sprzedane więc nie wiem jak dalej. Ja kupiłem do Hondy taniego jenoxa, dla testu. jak wytrzyma ze 2 zimy to ok.

donelvis
12-12-16, 21:50
A czy po włożeniu akumulatora trzeba zrobić autoadaptację ecu? (czyli po uruchomieniu silnika nie wciskać pedału gazu tylko zaczekać do pierwszego uruchomienia wentylatora chłodnicy).

szczepar
12-12-16, 22:37
Nie.
Tak było w wcześniejszych wersjach.
Teraz przepustnica pamieta ustawienia (czy lepiej to dyskusyjna sprawa - bo po czyszczeniu potrzebujesz kabla aby wymusić adaptacje)

donelvis
13-12-16, 08:50
Dzięki za informację. Chyba wyjmę ten mój stary aku i go podładuję w weekend.

EDIT: a czy na pewno po odłączeniu aku nie potrzeba jakichś kodów do radia? Po podłączeniu tylko będzie trzeba ustawić zegarek i tyle?

Domi
13-12-16, 21:45
Kodów do radia nie trzeba, jedynie szyby mogą się rozkodować. W moim przypadku nie działała przednia od pasażera, sterując z panela kierowcy.

TRAFO
13-12-16, 22:08
Wyciszy się też radio i "wyzeruje" podświetlenie zegarów.
Czasem, ale nie zawsze po odpięciu akumulatora obroty spadają zbyt nisko - to o co pytałeś wcześniej.
Gdyby tak się stało to nie trzeba do tego podpinać komputera jak przy nauce jałowych, tylko nagrzać silnik do uruchomienia wentylatora - jak pisałeś i zostawić na 10-15 min. niech sobie silnik popracuje na jałowych.

szczepar
13-12-16, 23:01
Jest procedura uczenia sterownika szyby nowego położenia - w serwisówce :)
Jak pamiętam wymaga jedynie znajomosci jej i kluczya do samochodu do wachlowania zapłonem :)

donelvis
14-12-16, 08:06
Rzeczywiście, jest procedura uczenia szyb: http://batterylookup.yuasa.co.uk/workshop/lookup/instructions/?body=Hatchback&engine=1.8&fuel=Petrol&group=0&lookup_type=car&make=HONDA&model=CIVIC&product=2234&year=2006

ale nie do końca wiem, co mają na myśli pisząc: "Nacisnąć i przytrzymać przełącznik otwierania szyby elektrycznej".
Czy chodzi o podciągnięcie i przytrzymanie przycisku tak jak zamykamy okno, czy wcisnąć i przytrzymać przycisk w dół tak aby szyba zjechała w dół ?
Jak to należy rozumieć?

I czy tą procedurę trzeba wykonać 3 razy dla każdej szyby z osobna?

donelvis
14-12-16, 21:35
I czy warto dopłacić i zamiast Yuasa YBX3053 wziąć Yuasa YBX5053 ? Ponoć jest o 1kg cięższy a co za tym idzie, pewnie ma więcej ołowiu (większa trwałość).

szczepar
14-12-16, 22:52
Jak pamiętam w pierwszej częsci musisz poinformować który sterownik ma się aktywować .
Dlatego "Nacisnąć i przytrzymać należy rozumieć jako cokolwiek aby przyciskiem od dobrej strony (czyli tej która ma byc ustawiona).
Samo ustawianie szyby to koncówka procedury gdy masz dojechać i przytrzymać przycisk dłużej.

Poza tym wydaje mi się że na tej ich stronie coś .... bo 3 razy powtarzało się tylko kilka kroków - prawdopodobnie.
Ten ich opis na stronie jest ciut nie jasny - w serwisówce lepiej to opisali.

TRAFO
15-12-16, 13:30
I czy warto dopłacić i zamiast Yuasa YBX3053 wziąć Yuasa YBX5053 ? Ponoć jest o 1kg cięższy a co za tym idzie, pewnie ma więcej ołowiu (większa trwałość).

3053 nie kupuj bo to badziewie. Kupiłem przedwczoraj Yuase 3055 do Matiza i zmierzyłem jego pojemność. Wyszło mi że fabrycznie nowy, zamiast deklarowanych 36Ah ma 29Ah.
Jak już to kup serii 5000 ale na pewno nie 3000.

donelvis
15-12-16, 14:30
Dzięki za informację. Zamówiona w lokalnym sklepie Yuasa YBX5053. Jutro odbieram:)

BEKACZU
05-01-17, 21:37
Cześć. Cytując klasyka "nadejszła wiekopomna chwila" i prawie po 10 latach użytkowania oryginalny akumulator dogorywa.
Fabrycznie ma 74Ah i 680A, moje codzienne trasy to 4 km do pracy i 4 z pracy, ewentualnie co drugi dzień popołudniami jakieś max 20 km
Autko to diesel 2,2 ictdi (nie poruszajmy tematu po co mi diesel skoro mało jeżdżę).
Czy możecie doradzić z Waszego doświadczenia który z wymienionych przeze mnie (poniżej) akumulatorów wybrać??
Z góry dziękuję za pomoc :)

http://allegro.pl/akumulator-varta-silver-74ah-750a-e38-najswiezsze-i6404181226.html

http://allegro.pl/akumulator-bosch-silver-s5-74ah-750a-najswiezsze-i5800476115.html

http://allegro.pl/akumulator-centra-futura-77ah-760a-77-najswiezsze-i6404163385.html

Infi
07-01-17, 13:11
Varta i bosh to jest ten sam akumulator wiec miedzy nimi bierz tanszy (ta sama fabryka robi je dla obu firm) co do centry nie mam pojecia od kogo aktualnie bierze towar.

No i pamietaj po zakupie doladowac ladowarka procesorowa lub zwyklym prostownikiem na mininalnym pradzie do pelna nowy aku. bo o tym wiele osob nie wie a nigdy nie wiadomo ile na magazynie lezal aku a co pol roku powinni go w sklepie doladowywac a jak jest to kazdy wie;)

MichalS394
10-01-17, 14:53
Boscha od siebie szczerze nie polecam, nie wytrzymał 3,5 roku i standardowo padła jedna cela
Centra kiedyś była dobra, Ojciec jeździł cienkim na jednym akumulatorze 12 lat, na temat dzisiejszej ciężko cokolwiek powiedzieć

Endrju
10-01-17, 22:18
Cześć. Cytując klasyka "nadejszła wiekopomna chwila" i prawie po 10 latach użytkowania oryginalny akumulator dogorywa.
Fabrycznie ma 74Ah i 680A, moje codzienne trasy to 4 km do pracy i 4 z pracy, ewentualnie co drugi dzień popołudniami jakieś max 20 km
Autko to diesel 2,2 ictdi (nie poruszajmy tematu po co mi diesel skoro mało jeżdżę).
Czy możecie doradzić z Waszego doświadczenia który z wymienionych przeze mnie (poniżej) akumulatorów wybrać??

http://allegro.pl/akumulator-varta-silver-74ah-750a-e38-najswiezsze-i6404181226.html

http://allegro.pl/akumulator-bosch-silver-s5-74ah-750a-najswiezsze-i5800476115.html

http://allegro.pl/akumulator-centra-futura-77ah-760a-77-najswiezsze-i6404163385.html

Nie chcę zbijać Cię z tropu, ale wydaje mi się, że Yuasa też jest niezła. Przedwczoraj kupiłem ją sobie do 1.8. Ja się kierowałem tym, że mam akumulator głębokiego rozładowania do łodzi Yuasy 100Ah i 600A kwasowy. Używam go już cztery lata, a latam łodzią bardzo często na silniku elektrycznym, w lato prawie codziennie. Rozładowuję go prawie do końca i ładuję ponownie i jak patrzę na dystans jaki pokonuję jest prawie ten sam, taki mały test, mam dwa innych marek w takim samym wieku i nie jest już tak różowo.

buri
11-01-17, 12:22

a ja polecam taki:
http://allegro.pl/akumulator-specbat-12v-74ah-680a-70ah-72ah-77ah-i6668450523.html

jest ze mna 3 zime, tez jezdze glownie na krotkich odcinkach i nie mialem nigdy problemu z rozruchem
ukrainska akumulatora, dobra akumulatora! :)

filipfm
11-01-17, 13:15
a ja polecam taki:
http://allegro.pl/akumulator-specbat-12v-74ah-680a-70ah-72ah-77ah-i6668450523.html

jest ze mna 3 zime, tez jezdze glownie na krotkich odcinkach i nie mialem nigdy problemu z rozruchem
ukrainska akumulatora, dobra akumulatora! :)

Ja z Twojego polecenia tez nabyłem specbata :) I działa

buri
12-01-17, 09:45
Ja z Twojego polecenia tez nabyłem specbata :) I działa

ciiiii, bo wyjdzie ze jestem klakierem tej firmy i tylko te jedna marke na forach polecam ;)

zyga502
12-01-17, 15:47
ciiiii, bo wyjdzie ze jestem klakierem tej firmy i tylko te jedna marke na forach polecam

płytki żart

viwaldi
14-01-17, 23:11

Nie bierz tej Centry. Dokłądnie ta sama po 3,5 roku mi padła i w dodatku zawiodła mnie na urlopie. Wrociłem do Varty. Poprzednia Varta jeździła 6 lat.

donelvis
14-01-17, 23:26
Ukraińska Westa lepsza od Specbat? Czy to jest to samo?
Obecnie nie kupił bym żadnego boscha, varty, centry.
Kiedyś zap był chyba w miare ok ale teraz już też poległ jak powyższe.
Ja zaufałem Yuasie i zobaczę za kilka lat czy było warto.

Flaczek89
26-04-17, 08:03
A u mnie jest oznaczenie 12v 48ah 420A CCA czy to jest normalne ?? Bo piszecie ze 330A posiadam TypeS 1.8

kubaSG
27-04-17, 08:30
http://www.akumar.pl/ciekawostki/188-kodowanie-akumulatorow-din-en-cca

Whisky
27-05-17, 17:36
Powoli przymierzam się do wymiany akumulatora (1.8 Type S) co wybrać?

YUASA YBX5053 czy może Bosch S4 45Ah, 330A a może jeszcze coś innego? Bardziej liczy się dla mnie jakość niż cena, co polecacie obecnie?

donelvis
27-05-17, 22:36
Powoli przymierzam się do wymiany akumulatora (1.8 Type S) co wybrać?

YUASA YBX5053 czy może Bosch S4 45Ah, 330A a może jeszcze coś innego? Bardziej liczy się dla mnie jakość niż cena, co polecacie obecnie?

Skoro liczy się jakoś, to tylko i wyłącznie Yuasa YBX5053. Ja taki wybrałem i nie żałuję, aczkolwiek narazie jeszcze długo go nie użytkuję.
Bosch obecnie to ponoć padlina.

dawis93
16-06-17, 10:29
Jaki akumulator do diesla 2.2 cdti ?

Lucas.FK2
16-06-17, 10:49
Ja mam Yuasse 75h prądu rozruchowego nie pamiętam. Na razie przetrwał prawie 2 lata i jest wszystko w porzadku. yuassa to czesto na pierwszy montaż idzie do Hond

donelvis
16-06-17, 11:10
Yuasa, Furukawa Battery, Panasonic

filipfm
19-06-17, 12:57
Ja mam specbata za 50% ceny Yuasy :) i tez daje rade. Ukrainska technologia ;) wiec ciezkie zimy jej nie straszne

luckie
30-06-17, 22:17
Witam, u nas po 9 latach fabryczny aku pada, EA456 Exide bedzie ok?

donelvis
30-06-17, 23:59
Jak chcesz dłużej pojeździć na aku, to weź Yuasę YBX 5053.

luckie
07-07-17, 14:40
Zamontowalem EA456 Exide w koncu, dobra oferta byla, powinien wystarczyc na jakis czas.
Fabryczny (Furukawa) pociagnal 9 lat, calkiem niezle!

donelvis
07-07-17, 23:19
Powinien trochę posłużyć, pod warunkiem, że nie będzie jeździł niedoładowany.
Więc jak jeździsz na krótkich odcinkach to trzeba co jakiś czas doładować zewnętrzną ładowarką.
A jak na dłuższych to kontrola akumulatora i jakości ładowania alternatora (oraz rozrusznika, czy za dużo prądu nie kradnie) 2 razy w roku i podładowanie.

cosmo-pl
08-07-17, 11:44
Z tanich akumulatorów to ja mam obecnie Jenox i to dużą pojemność bo 80aH i naprawdę rok już jeździ - nie mogę narzekać. Cena 250 PLN. Budżetówka od ZAP Sznajder. Yuasa to wysoki koszt jednak, a Ukraińskie są ok, ale po co kombinować.

Deadline92
11-11-17, 17:36
Witam wszystkich jako że mój obecny akumulator się skończył albo się już kończy (dobrze że teraz a nie jak będzie -20) potrzebuje zakupić nowy co polecacie ?
Obecnie mam Starterbatterie Panther ASIA 3 12V 50Ah 450A (Auto pochodzi z Niemiec pierwszy raz sie spotykam z taka firmą aku ) z tego co tu kiedyś czytałem w moim aucie powinno być 45Ah ale mogę się mylić tak czy inaczej co polecacie ?
Auto Honda Civic TypeS 2009r 1.8 Benzyna

Kriss91
11-11-17, 19:41
Mam Yuasę jakieś 3 lata i nigdy nie miałem problemów, nawet po dłuższym postoju.

Deadline92
11-11-17, 21:17
Jaki to model ? bo nie wiem kompletnie co kupić i ile Ah ?

nunkun
12-11-17, 07:27
YUASA YBX5053, 48AH. Mam i polecam.

Deadline92
12-11-17, 10:27
a coś bardziej z przyziemnych rzeczy bo nie wiem czy mi to do warsztatu ściągną :P

Mareczuczek
12-11-17, 11:14
Yuasa jest przyziemny i bardzo dobry

Starstruck
12-11-17, 11:57
W Haparts jest OEM w bardzo dobrej cenie, niecałe 400 zł bodajże.

Deadline92
12-11-17, 12:42
wydatek 400 zł nie wchodzi w grę z tego co czytałem ci co Polecali do tego auta to akumulator 45ah

https://i.imgur.com/niDnGJ4.jpg

a jutro zapytam o tego YUASA YBX5053, 48AH w jakiej by to mieli cenie

Deadline92
13-11-17, 11:41
Byłem dzisiaj w warsztacie tak jak myślałem mój aku juz ma dość niestety tej Yuasy mi nie zamówią bo nie mają skąd zamówić ciężka dostępność i na jutro sie umówiłem na wymiane i zamówili mi Varta Blue Dynamic b32 wiec myśle ze powinno byc ok

Kasio
17-11-17, 16:22
No i przyszła na mnie kolej,właśnie zdechł mi Bosch po 5 latach ,chyba :p

donelvis
17-11-17, 18:13
Ja także mam Yuasa YBX 5053 ale dopiero drugą zimę będzie testowany. Opinie ma świetne.

Kasio
17-11-17, 18:22
zamówiłem VARTA BLUE DYNAMIC B32 - 45Ah 330A P+ 239,14 zł ,jutro odbiór :)

donelvis
17-11-17, 21:06
Varta obecnie robi raczej słabe akumulatory. Padają po 2 latach, zaraz jak tylko gwarancja się skończy.

Zdecydowanie tej cenie wziął bym Yuasa YBX 3053

http://sklep.prostowniki-akumulatory.pl/akumulator-45ah-400a-p-yuasa-ybx3053-japan-p-1503.html

https://www.akumulatory24.pl/yuasa-ybx-3053-45ah-400a-p-17.html

Kasio
18-11-17, 12:50
Yuasa może i dobry aku ale ja chciałem niebieski :D
Się może przyda komuś
Test Konsumencki Akumulatorów Rozruchowych 74Ah do 82Ah (https://www.e-moto.pl/aktualnosci/test-konsumencki-akumulatorow-rozruchowych-74ah-do-82ah.html)

donelvis
18-11-17, 14:58
Mariusz a co Ty kobietą jesteś, że na kolorki patrzysz zamiast na walory użytkowe i bezawaryjność akumulatora?
Co do tych testów, to żaden nie pokaże tego, który aku pada po 2 latach eksploatacji.

Kasio
19-11-17, 09:30
:D Nie, ale potrzebowałem aku na "już" a Yuasa dotarła by do mnie najszybciej na następny dzień i to tez na 50%,a na miejscu miałem Varte i Boscha ,jako że Boscha miałem to wypróbuję Varte

kusiu
08-12-17, 09:58
Podepnę się pod temat :) Panowie.. Proszę o informację czy odłączenie klem od akumulatora w civic VIII 1.8 Type S czymś grozi? Czytałem na forum kilka osób miało BARDZO poważny problem z rozkodowaniem immobilizera gdy aku padł lub dużej nie jeździł.. Czym to mogło być spowodowane że kluczyk się rozkodował?

donelvis
08-12-17, 10:54
Podepnę się pod temat :) Panowie.. Proszę o informację czy odłączenie klem od akumulatora w civic VIII 1.8 Type S czymś grozi? Czytałem na forum kilka osób miało BARDZO poważny problem z rozkodowaniem immobilizera gdy aku padł lub dużej nie jeździł.. Czym to mogło być spowodowane że kluczyk się rozkodował?

Nic się nie wydarzy, można śmiało odpiąć akumulator i włożyć nowy (u mnie nawet szyb nie musiałem programować).
Kluczyk się nie rozkoduje z powodu wyjętego akumulatora.
Poza tym jak się kluczyk by rozkodował to masz drugi.
Gorzej jak padnie transponder, który jest w aucie.
Wtedy pojawiają się duże i kosztowne problemy.

kusiu
08-12-17, 11:07
Akumulator jest w porządku, klemy do czyszczenia i przesmarowania. P.S - Drugiego kluczyka brak właśnie :D

donelvis
08-12-17, 12:16
Akumulator jest w porządku, klemy do czyszczenia i przesmarowania. P.S - Drugiego kluczyka brak właśnie :D

Odkręcisz klemy, wyczyścisz, przesmarujesz i przykręcisz. Nic z immobiliserem nie powinno się stać (ani z radiem, ani z szybami).
Przypominam o właściwej kolejności: przy odkręcaniu klem zaczynamy zawsze od ujemnej, a przy przykręcaniu klem zaczynamy zawsze od dodatniej.
Proponuję dorobić jednak drugi zapasowy kluczyk, może się kiedyś bardzo przydać;)

kusiu
08-12-17, 12:30
Wiem że może się właśnie przydać, znalazłem u chinoli za około 50 zł nowy klucz surowy wraz z elektroniką, programowanie tylko zostaje ale muszę się upewnić że kluczyk od chinoli będzie właściwy ale to osobny temat nieco niżej:)

Kasio
22-12-17, 09:42
Czy Bosch i Varta to ten sam akumulator? Test porównawczy akumulatorów 74Ah Bosch i Varta

https://www.youtube.com/watch?v=4Vu1sqInV_k&t=84s

Varta Blue 45Ah B32 czy Varta Neutral 45Ah JAPAN - Test akumulatorów, sprawdź może przepłacasz ?

https://www.youtube.com/watch?v=sFlhslBbbTU

Jak odczytać datę produkcji akumulatora rozruchowego BOSCH i VARTA.

https://www.youtube.com/watch?v=kScEQZBsIkw

donelvis
23-12-17, 20:46
Testy te nie wykażą tego, że np. dany aku jak varta padnie po 2 latach.

Kasio
29-01-18, 12:51
I tu się mylisz,jeżeli podczas testów wyjdzie coś nie tak z akumulatorem to masz większe prawdopodobieństwo że padnie Ci dużo wcześniej niż w pełni sprawny akumulator,oczywiście mamy gwarancje i możemy reklamowć,ale i z tym są czasami problemy np: Tu (https://www.youtube.com/watch?v=pzvY7GyxSN8)

donelvis
29-01-18, 13:02
W teście może wyjść wszystko super ślicznie a po 2 latach i 1 dniu aku padnie i pozamiatane.

Kasio
29-01-18, 17:08
Tej teorii zapewne jeszcze nikt nie odkrył ;)

donelvis
29-01-18, 20:53
Dlatego ja wolę kupić porządny markowy akumulator i mieć pewność i spokój na lata. Wybrałem Yuasa YBX5053.

Kasio
29-01-18, 21:23
Tez jestem tego zdania :)

kostykiewicz
24-02-18, 14:48
Witam,
Mam Honde Civic VIII 1.8, 140, benzyna
Padł mi akumulator varta blue,

Co polecaie kupić.

1.YUASA YBX5053
2.BOSCH 0 092 S40 210
3.Akumulator CENTRA CA456
czy tez
4.Akumulator CENTRA CB454

Proszę o rade :)

andkas
24-02-18, 15:53
Witam,
Mam Honde Civic VIII 1.8, 140, benzyna
Padł mi akumulator varta blue,

Co polecaie kupić.

1.YUASA YBX5053
2.BOSCH 0 092 S40 210
3.Akumulator CENTRA CA456
czy tez
4.Akumulator CENTRA CB454

Proszę o rade :)

Zdecydowanie YUASA

donelvis
24-02-18, 18:41
A może Westa Forse? http://akumulator.sklep.pl/westa-forse-45ah-p-13.html

kostykiewicz
25-02-18, 08:33
Hmmm Kurcze naczytałem się właśnie opinii na temat tego YUASA m.in

https://www.youtube.com/watch?v=avIELikixgs

Tylko jeszcze jedna rzecz czy napewno będzie pasował (bo pewnie będę zamawiał przez internet) ten aku Akumulator YUASA Silver SMF YBX5053 JAP12V / 48Ah / 430A / prawy+YBX5053238mm x 129mm x 223mm

Znalazłem najtaniej tutaj: https://akumeo.pl/akumulatory/457-akumulator-yuasa-silver-smf-ybx5053-12v-48ah-430a-jap-prawy-plus-5050694029400.html

Jeśli na miejscu bądź na zamówienie nie beda mieli w mojej miejscowości to pewnie kupie jak wyżej.

Zabierają za free stary i cena lacznie wyjdzie mi 270 zł wiec wydaje mi się ok oby tylko pasował

Tylko mam jeszcze takie pytanie:

1) Czy to nie przeszkadza jak miałem taki aku B32 12V 45Ah 330 A (EN) 545 156 033 313 2 ??? będzie pasował ten co wyżej wymieniłem do Civic VIII, 1,8, 140 benzyna

2) Czy jak przyjdzie ten aku to mam ładować go na maksa u siiebie a dopiero potem wsadzać do samochodu?

3) Ten Westa Forse o nim nie słyszałem. Hmm długo już go masz??

4) Jakiej firmy są fabrycznie montowane aku w civicach i czy mozna je kupic na wolnym rynku?? na tym filmie widziałem jak black kupował ale w hondzie na zamówienie ale nie ma tam nazwy: NAZWA YOUTUBE Wymiana akumulatora w Honda Civic Type S VIII Gen.

UltrasSur
25-02-18, 09:38
A nie lepiej kupic dedykowany do tego model np.w Norauto i miec chyba 5 letnia gwarancje,nie pytajac tu specjalistow ?

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

kostykiewicz
25-02-18, 09:52
Z tego co widzę to 3 lata gwarancji.
Zastanawia mnie jedna rzecz tutaj jest napisane 2 lata gwarancji
https://akumeo.pl/akumulatory/457-akumulator-yuasa-silver-smf-ybx5053-12v-48ah-430a-jap-prawy-plus-5050694029400.html

a tutaj że 3 lata gwarancji
O CO CHODZI????

https://sklep.uruchom.com/akumulator-yuasa-silver-48ah-430a-p-honda-ybx5053-p-31.html

Oraz kolejna sprawa w jednym sklepie jest napiane że pasuje do mojego modelu a w drugim nie ma go na liscie hmm

np. tutaj
https://image.ibb.co/mTpesc/111.jpg

Podejrzewam że chodzi tutaj o Ah. że jest 45 Ah a na YUASA Silver SMF YBX5053 jest napisane 48 Ah czy tak może być???? będzie to przeszkadzać?

=============

Na stronie wg VINU podstawia mi się właśnie ten aku więc raczej będzie pasować

https://batterylookup.yuasa.co.uk/workshop/lookup/details/product/2234/?body=Hatchback&engine=1.8+%28FN1%2C+FK2%29&fuel=Petrol&group=0&lookup_type=car&make=HONDA&model=CIVIC&year=2006

UltrasSur
25-02-18, 10:22
Nie bedzie przeszkadzac.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

donelvis
25-02-18, 11:21
Nie mam Westy, mam Yuasa YBX 5053.

johnny86
25-02-18, 17:47
Yuasa bedzie dobra a jak chcezz oryg. To wejdz na haparts.pl i od nich zamow tyle ze to juz inny przedzial cennowy.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

donelvis
25-02-18, 19:57
Na pierwszy montaż szły albo Yuasa albo FB (Furukawa Battery).

mloodzian
25-02-18, 20:12
panasonic tez wystepował

donelvis
25-02-18, 21:58
Ale Panasonic to chyba dawno, a nie za czasów VIII gen.

muzzy123
28-08-19, 20:36
Mam pytanie, czy modele modele to dobre wybory do 2.2 ctdi?
Chodzi i te dwa:

-YUASA YBX5100 75Ah 680A
-YUASA YBX5096 12V 80 Ah / 760 A.

Znalazłem jeszcze model, Yuasa YBX 3096 12V 75Ah 650A P+, który niby na stronie jest dla 2.2, ale wydaje mi się że coś słaby, zresztą w tym wątku ktoś odradzał starszą serię 3000.
Ewentualnie, jakieś inne typy w tej półce cenowej?

Drabi
07-02-22, 19:40
Dobry wieczór,
Mój aku już lekko pada. Poprzedni model, który w niej teraz siedzi to Yuasa PN 057, 45Ah 380 CCA i właśnie się zbieram do kupna nowego aku. Ta marka, te parametry: Akumulator YUASA 45AH 380A YBX1012
Nie chcę eksperymentować z innymi markami, bo z takim aku ją kupiłam i przejechałam ponad 6 lat, a siedział w niej dłużej.
Tyle na razie mojej opinii. Zawsze odpala od strzału. Teraz już nie, dlatego szybko chcę kupić nowy :)

waran3
27-06-22, 20:36
A ja kupiłem Sebang SMF 55B24L 12V 45Ah 540A P+ JAPAN.
To podobno noga YUASA.
Bardzo przyzwoite parametry przy fajnej cenie
https://www.akumulatory24.pl/images/watermark/300wpx_de339fbd7e8a13e7e7cfc747a5909371.webp