Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : pochylone koła z tyłu

cuubbee
02-08-11, 21:04
Witam, w mojej Hance tylne koła pochylają się zauważalnie w ten sposób: //''''''\\
bylem na szarpakach oczywiście nie stwierdzono żadnego luzu, ale oponki od środka już nieco zjadło :(... nie dopatruje się żadnej regulacji kąta pochylenia, a jedynie górny wahacz - czy on odpowiada za kąt pochylenia koła? (foto)
http://img850.imageshack.us/img850/6725/zawieszeniety.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/850/zawieszeniety.jpg/)
zdjecie zapożyczone (tu bez stabilizatora)

eRMD
02-08-11, 21:53
tak to on odpowiada za utrzymanie koła w "pionie", jeśli nie masz sportowego zawiasu nie powinno zjadać opon. Tu w serii jest na stałe wiec nic nie podciągniesz. Ustawiałeś zbieżność ?

Grzesieklodz
02-08-11, 21:53
tak ten wahacz odpowiada za pochylenie koła, seryjny nie posiada regulacji, więcej w tym temacie http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?47413-EM2-zawieszenie&highlight=em2-zawieszenie

cuubbee
02-08-11, 22:13
zawieszenie mam seryjne, zauważyłem też ze tył auta nieco niżej siedzi od przodu.. ???
rozumiem ze należałoby wymienić cukierek w górnym wahaczu i tulejkę na drugim końcu ??
nie ustawiałem zbieżności, nic nie było robione.

eRMD
02-08-11, 22:22
ja bym sprawdził na geometri jak mają sie wszystkie wartości i czy tył jest w tolerancji.

cuubbee
02-08-11, 22:33
no a jeśli sie okaże ze są rozjechane co widać gołym okiem? przecież i tam nie ma jak tego wyregulowac

owsikk
02-08-11, 22:52
Kolego, a może po prostu sprężyny masz wygniecione. Mój brat tak ma civicu kiedy już kilka lat jeździ z butlą gazową w bagażniku.

cuubbee
02-08-11, 23:09
Kolego, a może po prostu sprężyny masz wygniecione. Mój brat tak ma civicu kiedy już kilka lat jeździ z butlą gazową w bagażniku.
no tez biore pod uwagę taką ewentualność, bo tez wożę butle LPG, a czy Twoj brat tez ma z tyłu kola lekko pochylone z tego powodu??

owsikk
03-08-11, 07:01
Taaak, ma pochylone. Wcześniej ja jeździłem tym samochodem i było normalnie. Widocznie z czasem samochód siadł. Niedługo będziemy u niego zmieniać z tyłu komplet amor+sprężyna, to znaczy, dam mu swoje a do siebie zakładam od civica Type-S.
Jeżeli nic Ci z tyłu nie stuka to w pierwszej kolejności zająłbym się sprężynami.
Jak zrobimy podmiankę u mnie i brata to dam Ci znać.

bcn
03-08-11, 13:44
^^^ jestes pewien, ze pasuje tylny zawias od type-s do eu7/8?

owsikk
03-08-11, 14:22
Tak, pasuje. Z przodem było trochę zamieszania ale dałem sobie radę.
Z tyłu wygląda na to że będzie plug&play - ale czy tak rzeczywiście będzie okaże się w najbliższą Sobotę. Zdam relację jak już będzie po wszystkim.

bcn
04-08-11, 07:36
o, to ciekawa informacja, mi nie chcialo pasowac:P
napisz koniecznie co i jak z fotostory. Wierciles mocowania na przodzie?

zeby nie zasmiecac watku, moze byc PW

kajma
08-08-11, 12:35
Ja miałem taką samą sytuacje.W zimę tragicznie się jeździło, samochód nie trzymał się drogi ze względu na to nachylenie tylnych kół do wewnątrz.Na geometrii wszystko mi ładnie pomierzyli i rzeczywiście musieli ustawić koła do odpowiedniego poziomu bo była duża rozbieżność.Zrobienie geometrii od razu pomogło i jazda była zupełnie inna-NORMALNA:)

cuubbee
16-08-11, 18:01
no ale przecież z tyłu nie ma regulacji kąta pochylenia to jak ci zrobili ta geometrie?

rychulja
16-08-11, 18:04
no ale przecież z tyłu nie ma regulacji kąta pochylenia to jak ci zrobili ta geometrie?

Jest, masz wahacze kompensacyjne

cuubbee
22-08-11, 22:43
no tak racja, ale chyba raczej potrzebuje 'nowych" sprężyn moje chyba sie już wysiedziały nieco bo nawet jak patrze na auto to troche tył jest za nisko...

owsikk
23-08-11, 18:01
Jak chcesz to zmierz ile jest od ziemi to krawędzi nadkola. Ja sprawdzę u siebie i porównamy...