Zobacz pełną wersję : pochylone koła z tyłu
Witam, w mojej Hance tylne koła pochylają się zauważalnie w ten sposób: //''''''\\
bylem na szarpakach oczywiście nie stwierdzono żadnego luzu, ale oponki od środka już nieco zjadło :(... nie dopatruje się żadnej regulacji kąta pochylenia, a jedynie górny wahacz - czy on odpowiada za kąt pochylenia koła? (foto)
http://img850.imageshack.us/img850/6725/zawieszeniety.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/850/zawieszeniety.jpg/)
zdjecie zapożyczone (tu bez stabilizatora)
tak to on odpowiada za utrzymanie koła w "pionie", jeśli nie masz sportowego zawiasu nie powinno zjadać opon. Tu w serii jest na stałe wiec nic nie podciągniesz. Ustawiałeś zbieżność ?
Grzesieklodz
02-08-11, 21:53
tak ten wahacz odpowiada za pochylenie koła, seryjny nie posiada regulacji, więcej w tym temacie http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?47413-EM2-zawieszenie&highlight=em2-zawieszenie
zawieszenie mam seryjne, zauważyłem też ze tył auta nieco niżej siedzi od przodu.. ???
rozumiem ze należałoby wymienić cukierek w górnym wahaczu i tulejkę na drugim końcu ??
nie ustawiałem zbieżności, nic nie było robione.
ja bym sprawdził na geometri jak mają sie wszystkie wartości i czy tył jest w tolerancji.
no a jeśli sie okaże ze są rozjechane co widać gołym okiem? przecież i tam nie ma jak tego wyregulowac
Kolego, a może po prostu sprężyny masz wygniecione. Mój brat tak ma civicu kiedy już kilka lat jeździ z butlą gazową w bagażniku.
Kolego, a może po prostu sprężyny masz wygniecione. Mój brat tak ma civicu kiedy już kilka lat jeździ z butlą gazową w bagażniku.
no tez biore pod uwagę taką ewentualność, bo tez wożę butle LPG, a czy Twoj brat tez ma z tyłu kola lekko pochylone z tego powodu??
Taaak, ma pochylone. Wcześniej ja jeździłem tym samochodem i było normalnie. Widocznie z czasem samochód siadł. Niedługo będziemy u niego zmieniać z tyłu komplet amor+sprężyna, to znaczy, dam mu swoje a do siebie zakładam od civica Type-S.
Jeżeli nic Ci z tyłu nie stuka to w pierwszej kolejności zająłbym się sprężynami.
Jak zrobimy podmiankę u mnie i brata to dam Ci znać.
^^^ jestes pewien, ze pasuje tylny zawias od type-s do eu7/8?
Tak, pasuje. Z przodem było trochę zamieszania ale dałem sobie radę.
Z tyłu wygląda na to że będzie plug&play - ale czy tak rzeczywiście będzie okaże się w najbliższą Sobotę. Zdam relację jak już będzie po wszystkim.
o, to ciekawa informacja, mi nie chcialo pasowac:P
napisz koniecznie co i jak z fotostory. Wierciles mocowania na przodzie?
zeby nie zasmiecac watku, moze byc PW
Ja miałem taką samą sytuacje.W zimę tragicznie się jeździło, samochód nie trzymał się drogi ze względu na to nachylenie tylnych kół do wewnątrz.Na geometrii wszystko mi ładnie pomierzyli i rzeczywiście musieli ustawić koła do odpowiedniego poziomu bo była duża rozbieżność.Zrobienie geometrii od razu pomogło i jazda była zupełnie inna-NORMALNA:)
no ale przecież z tyłu nie ma regulacji kąta pochylenia to jak ci zrobili ta geometrie?
no ale przecież z tyłu nie ma regulacji kąta pochylenia to jak ci zrobili ta geometrie?
Jest, masz wahacze kompensacyjne
no tak racja, ale chyba raczej potrzebuje 'nowych" sprężyn moje chyba sie już wysiedziały nieco bo nawet jak patrze na auto to troche tył jest za nisko...
Jak chcesz to zmierz ile jest od ziemi to krawędzi nadkola. Ja sprawdzę u siebie i porównamy...