Zobacz pełną wersję : nowa chłodnica do civica....czy warto??
czesc jestem zmuszony zakupic chłodnice do hondki widziałem dzis takową w sklepie i pierwsze co mnie rozwaliło to to ze ona jest zrobiona z plastiku...a w orginale jest to metal...przy zakładaniu węży nie popęka to wszystko, jak ona wogóle sie sprawuje ma ktoś taką założoną u siebie??
pozdrawiam ;)
skolopendra
06-04-07, 17:36
myślę ze nie warto ,zwłaszcza plastik
poszukaj na allegro, albo na częściach z hondziankami
jak masz molziwosc zakupu tanio oryginalu to wez oryginal, jak nie to szukaj chlodnicy Koyo
Ja jakies 2 miesiące temu kupiłem chłodnicę firmy Nissens (firma duńska) do mojej d13b2. Radiator aluminiowy, a górna i dolna część z tworzywa sztucznego.
W mercedesie parownik klimy mam oryginalnie w fabryce wpakowany Nissensa i służy już 15 lat.
Cena 240PLN-ów, rok gwarancji.
Tworzyw sztucznych jest n^n rodzajów, więc nie można zakładać z góry, że plastik jest beee, to nie chipsy ziemniaczane, żeby się miało coś pokruszyć :D.
Nissens
Polecam w 3 samochodach je miałem,zero problemów dobra cena, gwar :aloha:
Ja to mam farta do chłodnic :afro:
widziałem dzis takową w sklepie i pierwsze co mnie rozwaliło to to ze ona jest zrobiona z plastiku..
wymiennik przeciez i tak ma z aluminium. jak mozna zakladac ze chlodnica popeka bo producent uzyl zlego tworzywa? rece opadaja.
bez roznicy czy kupisz koyo, nissens czy jeszczcze cos innego bo i tak kazda pozyje duzo dluzej niz auto w tym wieku
Ja jakies 2 miesiące temu kupiłem chłodnicę firmy Nissens (firma duńska) do mojej d13b2. Radiator aluminiowy, a górna i dolna część z tworzywa sztucznego.
W mercedesie parownik klimy mam oryginalnie w fabryce wpakowany Nissensa i służy już 15 lat.
Cena 240PLN-ów, rok gwarancji.
Tworzyw sztucznych jest n^n rodzajów, więc nie można zakładać z góry, że plastik jest beee, to nie chipsy ziemniaczane, żeby się miało coś pokruszyć :D.
dokładnie takie chłodnice sa ok
oryginał jes miedzieny/mosiezny
zamienniki maja własnie aluminiowy radiator a góre i dólł plastik
a polecane firmy juz wymieniono....
miedzianych sie juz nie roibi chociaz jeszczcze kilka lat temu kupujac mialem do wyboru miedziana lub aluminiowa
miedziana jest tylko w tym lepsza ze mozna ja naprawiac ale po co
miedzianych sie juz nie roibi chociaz jeszczcze kilka lat temu kupujac mialem do wyboru miedziana lub aluminiowa
miedziana jest tylko w tym lepsza ze mozna ja naprawiac ale po co
no w dzisiejszych czasach to mala zaleta ;)
a ta aluminiowa jest o polowe lzejsza...
dzieki za podpowiedzi chłodnica którą oglądałem jest własnie firmy Nissens
po swiętach jade po nią ;)
pozdrawiam
Oczywiście chodziło mi o skraplacz :d Nie mógłbym spać spokojnie, gdybym się nie poprawił hihi :d.
Upewnij się, że krućce będą miały odpowiednią średnicę (28mm jeśli dobrze pamiętam), bo w jednym sklepie, w którym pytałem o cenę facet miał katalog (tam akurat sprzedawali Valeo) i w nim były podane dwie możliwe średnice. Ta druga to było 30-kilka mm i była chyba 60 PLNów droższa.
Upewnij się, że krućce będą miały odpowiednią średnicę
wszystkie wymiary są takie jak na orginale... ;)
A co sadzicie o tej chlodnicy i czy ktos mial z nia juz do czynienia?
http://www.allegro.pl/item215106018_honda_civic_92_95_nowa_chlodnica_naj taniej.html
Moja ma pekniecie na szyjce plastikowej gdzie zaklada sie gorny waz obok korka wlewu.
Pozdrawiam.
odkopuje temat
chlodnice do V gen sa wszystkie uniwersalne (chodzi o wielkosc) ?
bo znalazlem cos takiego
http://moto.allegro.pl/item254848975_chlodnica_nowa_honda_civic_1_3_1_5_9 2_95_r_.html
i takiego
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=257284448&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.
i nie wiem czy beda pasowac. jeden sprzedajacy nie odbiera telefonu a drugi odbiera jakas babka ktora niebardzawo sie zna chyba. a czas mnie ostro nagli, jutro musze juz kupic. tak wiec czekam na szybkie odpowiedzi czy to bedzie pasowac. do coupe d15b7 of course
chyba obie powinny pasowac
ale ta: http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=257284448&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.
to tylko rysunek wiec nie jestem pewien...
Wyszukane w necie: (tradycyjnie nie ręczę ale wyglądają przyzwoicie :D )
d13b2 -> 348x350(352)x15(16) mm
d15b2 -> 348x350(352)x16(25) mm
d15z1 -> 348x352x16 mm
d16z6 -> 348x350x25 mm
Do d15b7 za Chiny nie znalazłem.
O średnicy króćców pamiętaj, żeby się potem w przejściówko-reduktory nie bawić :D
adasiek_, do V gena raczej idą takie same chłodnice,róznica jest jedynie w grubości rdzenia,tak jak podał to seawater, ,jak u siebie wymieniałem to tez miałem z tym problem, w koncu zmierzyłem grubosc wyszła 16 mm,zamówiłem chłodnice BEHR o tej grubości a i tak przyszła prawie dwa razy grubsza,ale bez problemu dała sie zamontować,tylko płynu weszło mi 5 litrów??zamiast 3,5.
ja ostatnio wymienialem chlodnice jak dobrze pamietam zalozyli mi jakas z JC i jestem zadowolony nie jest z plastiku kosztowala mnie 260 i gwarancja na rok:)