Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Porada odnośnie sondy lambda

Maier
01-08-11, 11:19
Zakupiłem sonde tak jak w moim modelu na cztery kable,ale warsztat ją zamontował a błąd wywala dalej że sonda nie pracuje,w miedzy czasie dowiedziałem się że jak się kupuje nową sonde to muszą być takie same kolory kabli jak w starej sondzie,a tą co kupiłem miała inne kolory kabli,czy to oznacza że sprzedali mi złą sonde??? mam jeszcze nadzieje że elektryk poprostu pomylił kable,mieliście już koledzy jakieś doświadczenia z sondą?? szczerze mówiąc tyle Hond co miałem, to ta jest pierwsza w której musze sonde wymienić.

rooter666
01-08-11, 11:39
Skasowałeś błąd po montażu?

sebush
01-08-11, 11:42
jaką sondę kupiłeś uniwersalną czy dedykowaną? najlepiej kupić dedykowaną pod silnik

Maier
01-08-11, 13:01
błąd skasowałem ,po montażu nowej sondy,ale zaraz znowu check się zapalił,sonde kupiłem bosala uniwersalna.

rooter666
01-08-11, 13:14
są 2 opcje, sonda uszkodzona albo źle podłączona.

Maier
01-08-11, 13:45
dlatego,dzisiaj spróbuje sam ją na nowo podłączyć,jak to nie pomoże to oddam do sklepu i poszukam jakiejś używanej ,ale orginalnej.Ta ze sklepu ma rezystancje 4.5 ohma,a w manualu pisze że musi mieć co najmniej 10 ohmów

mirasek
01-08-11, 14:11
...jak to nie pomoże to oddam do sklepu...
Części elektryczne i elektroniczne nie podlegają zwrotowi. Niewłaściwa rezystancja grzałki to dość częsty problem na uniwersalnych sondach.

kubson012
01-08-11, 14:58
karty graficznej do komputera tez nie mozesz zwrocic ?

mirasek
01-08-11, 16:48
Litości, jakiego komputera? Temat jest o części samochodowej i do tego się odnoszę, oprzytomniej.

Maier
02-08-11, 10:15
Sprzedający ,to zarazem mój kolega jak i właściciel sklepu,przyznał się że jego błędem było ,że nie zapytał się o kolor kabli,jak i o rezystancje,dlatego będziemy tą sonde raklamować,jak producent odrzuci reklamacje to on ją w sklepie sprzeda jako używaną.Dzięki za wszystkie porady;)

Saiti
02-08-11, 13:00
Daj zdjęcie i model lambdy.

WhiteBoy
02-08-11, 18:26
Witam miałem taki przypadek ! Kupiłem auto z palącą się kontrolka silnika błąd 53 sonda 2 . Kupiłem sondę Denso uniwersalną 4 przewody dedykowana jak dobrze pamiętam do nissana almery . Zamontowałem zgodnie z instrukcją , po paru godzinach jazdy zapaliła mi się znowu kontrolka z błędem (byłem na siebie wściekły , mogłem kupić dedykowana do civica ) sprawdziłem błędy wyskoczył błąd nr 1 (zdziwiłem się dwie sondy za jednym zamachem) podjechałem do kolegi który lepiej się zna na elektronice w samochodach. Dokonał pomiarów obu sond okazało się że mam uszkodzoną pierwszą sondę zamówiłem NGK z oryginalną kostką zamontowałem. Prawie wszystko ok obie sondy działają sprawnie tylko wyskoczył mi następny błąd 63 uszkodzony lub zapchany katalizator;) Taką oto miałem przygodę z sondami Pozdrawiam